fbpx
Сьогодні
Відео 18:02 03 Лют 2023

Саміт Україна - ЄС: результати переговорів

English version here

Президент України Володимир Зеленський, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та голова Європейської Ради Шарль Мішель

Зі спільною заявою за підсумками саміту Україна – ЄС, який відбувся 3 лютого у Києві, виступили: президент України Володимир Зеленський, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та голова Європейської Ради Шарль Мішель.

ЗМІ зібрали головні тези, пише Рубрика.

  • Вступ України в ЄС

Сторони підтвердили відданість подальшому поглибленню відносин та підтримці подальшої європейської інтеграції України. ЄС ухвалить рішення щодо подальших кроків, коли всі умови, зазначені у висновку Єврокомісії, будуть повністю виконані.

В уряді запевняють, що Україна успішно виконує 7 рекомендацій Єврокомісії. Вже весною влада розраховує на позитивну оцінку зусиль та бути готовими до передвступних переговорів до кінця 2023 року. У Єврокомісії погодилися надати проміжні висновки навесні.

ЄС відзначив значні зусилля, які Україна продемонструвала протягом останніх місяців, та закликав продовжувати виконувати умови для вступу в ЄС.

Президент Володимир Зеленський заявив, що наразі виконано 72% наших зобов'язань за Угодою про асоціацію між Україною та ЄС.

  • Впровадження реформ

У заяві наголошується, що впровадження судових реформ за рекомендаціями Венеційської комісії залишається життєво важливим для посилення стійкості України та прогресу в процесі розширення.

У ЄС привітали прогрес у забезпеченні незалежної та ефективної роботи антикорупційних інституцій та у приведенні законодавства про медіа у відповідність до законів ЄС.

Україна продовжуватиме консультації та співпрацюватиме з Венеційською комісією, а також продовжуватиме предметний діалог з представниками нацменшин.

  • Санкції проти росії

Українська сторона повідомила про свої очікування від десятого пакета санкцій ЄС. На зустрічі обговорили санкції проти російської ракетної програми, розширення енергетичних санкцій, зокрема на ядерну сферу, розширення персональних санкцій тощо.

Сторони погодилися у необхідності створення правового механізму для притягнення росії за злочини агресії, відповідного трибуналу.

Також обговорили використання заморожених російських активів для відбудови України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: