fbpx
Сьогодні
09:14 02 Лют 2023

В ISW вважають, що перед наступом путін намагається розпорошити українські Сили оборони

Фото: Ілюстративне

Диктатор країни-агресорки володимир путін намагається відтягнути частину українських підрозділів на північно-східний кордон, щоби розпорошити Збройні сили України перед наступом російських військ. Проте повторне вторгнення рф з боку Білорусі є вкрай малоймовірним.

Про це інформує Рубрика, посилаючись на звіт Інституту вивчення війни (ISW).

Американські аналітики вважають, що російський лідер, можливо, створює умови для подальших російських транскордонних рейдів у північно-східні райони України.

Ймовірно, метою цього є продовження внутрішніх інформаційних операцій. А також притиснення українських сил до північних прикордонних районів.

В Інституті підкреслили, що 1 лютого диктатор рф провів нараду. На ній обговорювали відновлення житлової інфраструктури в анексованому Криму, Бєлгородській, Брянській і Курській областях після обстрілів з боку України.

На нараді російський президент заявив, що його адміністрація вважає пріоритетом припинення українських обстрілів прикордонних регіонів. Він наголосив що це завдання є "справою військового відомства".

"Акцент Путіна на передбачуваній небезпеці українських обстрілів прикордонних регіонів, ймовірно, переслідує подвійну мету. Це сприяє інформаційній операції, спрямованій на те, щоб представити війну в Україні як екзистенційну загрозу для російських громадян, щоб забезпечити внутрішню підтримку затяжної війни.

Також Путін може створювати умови для ескалації транскордонних рейдів, щоб відвернути й розпорошити українські сили від критично важливих осей наступу, притиснувши їх до північно-східних прикордонних районів", розповідають у звіті ISW.

За оцінками американських аналітиків, російське вторгнення з боку Білорусі є вкрай малоймовірним. А інформаційна операція, мета якої – притиснути українські війська до північного кордону, ймовірно, зазнає невдачі.

"Загроза транскордонних рейдів з Бєлгородської, Брянської та Курської областей на північ і північний схід України, ймовірно, є спробою змусити Україну розгорнути обмежені підрозділи в цих районах, таким чином розпорошивши українські війська напередодні ймовірної російської наступальної операції в найближчі місяці", резюмували в Інституті вивчення війни.

Головні висновки ISW за 1 лютого:

  • Українські посадовці продовжують попереджати про наміри рф провести вирішальну наступальну операцію на Донбасі в лютому та/або березні.
  • Російські війська продовжили наземні атаки на північний схід і південний захід від Бахмута.
  • Окупанти продовжили обмежені наземні атаки з метою відновлення втрачених позицій на лінії Сватове-Кремінна.
  • Російські війська продовжують марні спроби дезорганізації на островах у дельті Дніпра в Херсонській області, намагаючись перешкодити українським військам закріпитися на островах.
  • Російські чиновники планують запропонувати мораторій на закон про держзакупівлі, щоб спростити процедури витрачання коштів на тлі дедалі дорожчої війни.
  • У попередні місяці зусилля ПВК "Вагнер" з вербування ув'язнених могли сповільнитися.
  • Кримські партизани, ймовірно, здійснили 30 січня атаку із застосуванням саморобного вибухового пристрою в окупованому Криму.

Як писала Рубрика, минулої доби українські Сили оборони успішно відбили атаки російських загарбників у районах 14 населених пунктів та підрозділи ракетних військ й артилерії уразили 3 райони зосередження живої сили противника.

Нагадаємо, що з початку російської агресії українські Збройні сили вже ліквідували в загальному підсумку понад 129 тисяч вояк, лише за минулу добу понад 600 загарбників.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: