fbpx
Сьогодні
09:56 01 Лют 2023

Понад 420 тисяч грн на ЗСУ переказав голова польської партії Качинський

На потреби українських військових переказав 50 тисяч злотих (420 тис. грн) голова керівної партії Польщі "Право та справедливість" Ярослав Качинський.

Про це у Twitter повідомив адвокат Качинського Кшиштоф Соболевський.

Зазначимо, що у такий спосіб Качинський завершив судовий спір з ексміністром закордонних справ Радославом Сікорським.

У соціальній мережі адвокат розмістив заяву політика та платіжку. Голова партії наголосив, що сьогодні Україна бореться за свою незалежність і свободу, а також за безпеку Польщі та всієї Європи.

"Сьогодні Україна бореться за свою незалежність та свободу, а також за нашу безпеку. Підтримуємо і підтримуватимемо. Оскільки виплата до фонду підтримки ЗСУ закриває мою спірну суперечку з Радославом Сікорським, я із задоволенням це роблю", зазначив очільник партії у заяві.

У відповідь Сікорський написав у своєму Twitter, що приймає вибачення Качинського за звинувачення у державній зраді.

"Я приймаю вибачення Ярослава Качиньського за те, що він назвав мене "дипломатичним зрадником" у вигляді плати Збройним силам України, які захищають усю Європу. Я радий, що ми знайшли патріотичне рішення", підкреслив євродепутат.

Нагадаємо, що судовий спір, про який йде мова, досить давній.

У 2016 році в одному з інтерв'ю Ярослав Качинський, посилаючись на Смоленську катастрофу, звинуватив у державній зраді Радослава Сікорського. Він на момент трагедії був міністром закордонних справ.

Сікорський подав до суду на Качинського, вимагаючи вибачень.

У 2018 році Варшавський окружний суд постановив, що глава "Права і справедливості" не зобов'язаний перепрошувати перед колишнім очільником міністерства закордонних справ.

У липні 2020 року, Апеляційний суд у Варшаві змінив вирок. Він постановив, що Качинський порушив особисті права Сікорського, а також зобов'язав голову "ПіС" опублікувати вибачення.

У грудні 2022 року суд присудив Сікорському понад 708 000 злотих (6 млн грн) від Качинського для покриття витрат на публікацію вибачення на порталі Onet.

Керівник партії "ПіС" заявив, що не має таких коштів. На це Сікорський відреагував у Twitter.

"Я вважаю, що покарання за наклеп має бути суворим, але не руйнівним. Якщо Качинський виплатить 50 000 злотих Збройним силам України, я зніму свою вимогу про вибачення за те, що він назвав мене дипломатичним зрадником", – написав тоді євродепутат.

Раніше Качинський заявив, що сучасні системи протиповітряної та протиракетної оборони MIM-104 Patriot можуть бути корисними у війні – але тільки там, де вони будуть застосовуватися.

Він виступив за те, щоб вказану оборонну зброю передали Україні, а не просто поставили на території Польщі.

"Ракети, що стоять тут для прикраси, – рішення, можливо, має естетичні переваги. Військових і політичних не має", – сказав голова "ПіС".

Як писала Рубрика, Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний зробив великий благодійний внесок на потреби української армії. Він пожертвував 1 млн доларів, які отримав як спадок.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: