fbpx
Сьогодні
11:04 31 Січ 2023

Уперше в Євросоюзі відновлювані енергоджерела випередили газ у виробництві електроенергії

Уперше обігнавши викопний газ та знову випередивши вугілля, у 2022 році в Європейському Союзі вітрові та сонячні джерела енергії виробили рекордні 22% електроенергії.

Про це свідчить дослідження енергетичного аналітичного центру Ember.

У дослідженні "Європейський огляд електроенергії 2022", яке опублікував 31 січня Ember, показують, що відновлювані джерела енергії все більше домінують на ринку електроенергії ЄС.

Сонячна генерація зросла на рекордні 39 терават-годин у 2022 році, що на 24% більше, ніж у попередньому році.

Опираючись на звіт можна сказати, що вітрові та сонячні джерела виробили 22% електроенергії в ЄС, тоді як викопний газ – 20%, а вугілля – 16%.

Таке зростання відновлюваної енергетики допомогло Євросоюзу подолати безпрецедентний дефіцит гідро- та атомної генерації, спричинений суховіями та технічним обслуговуванням.

Вплив дефіциту також був обмежений меншим попитом на електроенергію. В останньому кварталі 2022 року він впав на 7,9% порівняно з аналогічним періодом попереднього року.

"Ми спостерігаємо значне прискорення темпів розвитку відновлюваної енергетики. Очевидно, що європейські громадяни хочуть користуватися дешевою, чистою енергією.

Це свідчить про те, що наша мета досягти 45% відновлюваних джерел енергії до 2030 року є амбітною, але цілком здійсненно", – прокоментував керівник кліматичної служби ЄС Франс Тіммерманс.

Як повідомляли у жовтні, Європейський Союз заощадив 11 млрд євро імпорту газу завдяки енергії сонця та вітру.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: