fbpx
Сьогодні
19:10 29 Січ 2023

Опитування: які екологічні проблеми найчастіше хвилюють українців

Презентуємо результати соціологічного опитування, яке провів Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова на замовлення МБО "Екологія – Право – Людина".

Як інформує Рубрика, це перша публікація з серії поширення результатів дослідження. Опитування проводилося з 21 по 27 жовтня 2022 року.

Для порівняння відповідей використовуються дані опитування проведеного у серпні 2020 року Фондом "Демократичні ініціативи" спільно з Центром Разумкова на замовлення ЕПЛ.

опитування екологія

Як видно, за два останні роки відповіді респондентів суттєво не змінились стосовно їхніх оцінок важливості захисту навколишнього середовища. Так, 87% респондентів зазначили, що захист довкілля для них є важливим, або дуже важливим. Два роки тому таких було 88,5%.

У переліку найважливіших екологічних проблем, респонденти найчастіше називали забруднення річок, озер та підземних вод (49%), зменшення або зникнення видів та середовищ існування, а також природних екосистем (43%), забруднення повітря (42%) та зростання кількості сміття (37%).

Порівняно з опитування дворічної давності, дещо менш згадуваною стала проблема зростання відходів (з 47,5% до 37%), а також забруднення річок, озер та підземних вод (з 55% до 49%).

Натомість, дещо частіше почали згадувати проблему захисту тварин від жорстокого поводження (з 12% до 16,5%), а також зникнення видів та середовищ існування, забруднення повітря та нестачу питної води.

Опитування проводилося методом face-to-face у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській областях – лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії).

Опитування проводилося за стратифікованою багатоступеневою вибіркою із застосуванням випадкового відбору на перших етапах формування вибірки та квотного методу відбору респондентів на заключному етапі (коли здійснювався відбір респондентів за статево-віковими квотами). Структура вибіркової сукупності відтворює демографічну структуру дорослого населення територій, на яких проводилося опитування, станом на початок 2022 року (за віком, статтю, типом поселення).

Опитано 2018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Разом з тим, додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: