fbpx
Сьогодні
14:03 20 Січ 2023

У Варшаві пояснили опір Берліна щодо надання Україні танків Leopard

English version here

Фото: Вікіпедія

Варшава буде готовою до "нестандартних дій", якщо Берлін блокуватиме передачу Києву танків Leopard 2.

Про це в ефірі радіо RMF.FM заявив заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський.

"Думаю, якщо буде твердий опір (з боку Німеччини – ред.), то ми будемо готовими також до нестандартних дій, навіть якщо хтось ображатиметься на це",- підкреслив Яблонський.

Водночас він застеріг, аби не випереджати фактів.

За його словами, є серйозний ризик, що росія знову перейде в наступ в інших регіонах України. Він зазначив, що рф має "дуже агресивні наміри", і якщо Захід дозволить їй мати перевагу над Україною, то вона без сумніву знову намагатиметься здійснити наступ.

Польський дипломат зазначив, що чим швидше країни Заходу передадуть Україні танки, тим безпечнішою буде Польща. Відтак їх передача також в інтересах РП, адже Польща "розташована дуже високо у списку російських цілей".

Відповідаючи на запитання, звідки в Німеччині такий опір щодо надання Україні озброєння, Яблонський зазначив, що це є наслідком багаторічного впливу росії на політичні та бізнесові кола в ФРН. Відтак ця симпатія "творилася на російських грошах".

"Це симпатії, в які росія вклала величезні гроші. Сьогодні, звичайно, ці люди відкрито не скажуть, що вони підтримують росію, є багато людей, які соромляться цього. Але насправді вони діють так, щоб не завдати великої шкоди росії",- констатував польський дипломат.

Яблонський підкреслив, що у передачі танків в межах широкої коаліції зараз головною проблемою є Німеччина. Інші країни готові надати свої танки Україні.

Довідка

Напередодні глава польського уряду Матеуш Моравецький у коментарі польським ЗМІ заявив, що Польща має намір передати танки Leopard 2 Україні, попри те, яким буде рішення Берліна як країни-виробника цієї техніки.

Раніше Польща оголосила про передачу Україні роти танків Leopard 2.

У п'ятницю у Рамштайні відбувається чергова зустріч міністрів оборони країн Заходу, які допомагають Україні. Різні джерела стверджують, що Німеччина, яка залишається скептичною щодо надання Україні військової допомоги, може ухвалити рішення про дозвіл на постачання танків свого виробництва іншим країнам і сама долучитися до такої допомоги.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: