fbpx
Сьогодні
13:17 23 Лис 2022

У Верховну Раду внесли законопроєкт про заборону на території України діяльності РПЦ

Фото: Iryna Friz

До Верховної Ради народні депутати з фракції "Європейська Солідарність" внесли законопроєкт, у якому пропонують заборонити діяльність російської православної церкви на території України.

Про це повідомила парламентарка Ірина Фріз.

Також цей проєкт закону передбачає повну заборону будь-яких релігійних організацій та установ, які входять до складу чи визнають у будь-якій формі підлеглість у канонічних, організаційних, інших питаннях РПЦ.

Метою документа є запобігання загрозам національній безпеці України та забезпечення порядку.

Фріз пише, що занадто довго РПЦ проводила відверту антиукраїнську та диверсійну діяльність і адвокатувала всі дії злочинного російського режиму.

"Діяльність православних релігійних організацій в Україні має проводитись з урахуванням Патріаршого та Синодального Томоса, наданого Українській Православній Церкві", наголосила вона.

московський патріархат в Україні

Після російського вторгнення очільник російської православної церкви патріарх кирило фактично підтримав агресію росії.

Пізніше він подарував командувачу росгвардії віктору золотову ікону та благословив російських військових на війну в Україні. У квітні кирило виступив у храмі збройних сил рф із промовою, у якій розхвалював російських солдатів та ставив під сумнів незалежність України.

Водночас предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій засудив повномасштабне вторгнення росії до України.

Він висловив підтримку українським військовим і звернувся до володимира путіна із закликом "негайно припинити братовбивчу війну". Низка священників УПЦ МП навіть припинила згадувати під час богослужінь ім'я кирила як свого патріарха.

Менше з тим, вже у травні риторика УПЦ МП змінилася: там звинуватили в повномасштабній війні росії проти України експрезидента Петра Порошенка та Православну церкву України.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: