fbpx
Сьогодні
16:32 22 Лис 2022

Тут Бога немає: українці відреагували на обшуки у Києво-Печерській Лаврі, які провела СБУ

22 листопада до Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври прийшли з обшуками співробітники СБУ, поліція та Національної гвардія України, а також для проведення там контррозвідувальних заходів.

Як писала Рубрика, силовики пояснили свій "візит" тим, що в умовах війни з рф зростає ризик терористичних актів, диверсій. Саме тому не можна допустити аби Лавра стала осередком "руського миру".

Спецслужби прийшли до Лаври після того, як стало відомо, що там на дев'ятому місяці повномасштабної війни досі моляться за росію.

Як писала Рубрика,  священник Православної церкви України Михайло Омелян оприлюднив відео з одного із храмів Києво-Печерської лаври.

У храмі парафіяни співають "Звон плывет, плывет над россией, пробуждается Матушка – Русь".

"Ті, хто в умовах повномасштабної війни, розв'язаної росією проти України, чекає на "пробудження матінки-русі", повинні розуміти, що це шкодить безпеці та інтересам України та наших громадян.

І ми не допустимо таких проявів", заявив тоді керівник СБУ Василь Малюк.

Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження за фактом цього інциденту.

Громадяни реагують на новину про те, що правоохоронці прийшли до Києво-Печерської Лаври з певним полегшенням. Вони заявили, що це потрібно було зробити давно. Деякі – традиційно створюють меми.

"Українська правда. Життя" розповідає, що говорять українці у соцмережах про ранковий візит СБУ до храму УПЦ МП.

Соліст гурту Karta Svitu Іван Марунич прокоментував обшук у Лаврі імпровізованим діалогом:

Марунич

Фото: Скріншот

Письменник Остап Українець візит правоохоронців назвав "першою за 30 років Службою Божою України".

Остап Українець

Фото: Скріншот

Журналіст Андрій Стельмах акцентував увагу на невтішних виразах обличчя представників духовенства, які, ймовірно, усвідомили, що більше ніхто не буде молитися за країну-агресорку у стінах Лаври. Згадав він і проросійських політиків, які більше не зможуть "рішить вапрос".

"Твій погляд, коли подзвонив Медведчуку, Шуфричу, Новинському, Рабіновичу, Бойку, а ніхто не зміг рішить вапрос. Вілкул в трубку крикнув Слава Україні і побіг собі довольний в поле. Добкін взагалі сказав, шо греко-католик", – написав Стельмах у Facebook.

Андірй Стельмах

Фото: Скріншот

Поетеса Тетяна Власова відреагувала на обшуки у Лаврі мемом про тих же священників.

Тетяна Власова

Фото: Скріншот

Журналістка Євгенія Подобна порівняла обшуки правоохоронців у Лаврі з сеансом екзорцизму, де у ролі священнослужителів виступили люди у пікселі.

"Не кожен день побачиш як сеанс екзорцизму проводять люди в пікселі", – написала вона у Facebook.

Телеоператор Іван Любиш-Кірдей – один із тих, хто відреагував на вранішні обшуки Лаври мемом:

Іван Любиш-Кірдей

Фото: Скріншот

Політик Віталій Чепинога написав:

"В Києво-Печерській лаврі з самого ранку почалася велика святкова служба. Служба безпеки України".

Головлікарка столичної стоматологічної клініки Алла Москаленко зізналася, що після того, як до Києво-Перської Лаври прийшли СБУ та Нацгвардія, вона вперше за багато часу звернулася до Бога.

"Я не дуже релігійна людина. В церкву ходжу зараз рідко. Бо вважаю, що якщо Господь є, і народилася я завдяки його бажанню, то і звернутися до нього я можу без присутності людей у спеціальній формі, які самі себе уповноважили бути його, Господа, представниками на землі.

От сьогодні вранці, після новин про Лавру, в який не була багато років, хоча жила на сусідній вулиці, я набралася впевненості і звернулася до Отця небесного. Своїми словами, як змогла, але дуже щиро. Маю надію", – написала вона у Facebook.

Користувачка Facebook Любов Чарівненко також не оминула увагою ранкове фото з Лаври і прокоментувала сумний погляд митрополита Павла, припустивши, що він "не виспався".

"Як думаєте- це замилювання очей, щоб потім сказати, що нічого не знайшли чи насправді обшук? Але Паша-мерседес щось сумненький, мо просто рано розбудили, не виспався", – зазначила вона.

Засновник руху UAnimals Олександр Тодорчук припускає, що СБУ прийшли до Лаври через відключення електроенергії, щоб запастися свічками.

"Через відключення електроенергії працівники СБУ з самого ранку скуповують свічки у Лаврі.

Якщо серйозно, сьогоднішній обшук у московських попів особливо приємний, коли згадати, що саме у цей день в 1708 році РПЦ проголосила анафему гетьману Мазепі", – написав Тодорчук у Facebook.

Олександр Тодорчук

Фото: Скріншот

Він також прогнозує, що візит правоохоронців стане "сходженням благодатної підозри".

Політик Андрій Осадчук, коментуючи останні новини, заявив, що тепер завдання Служби безпеки полягає в тому, щоб "емоції перетворити на юридичні факти".

Андрій Осадчук

Фото: Скріншот

Співробітниця Центру дитячої кардіології і кардіохірургії Анастасія Соловюк, коментуючи візит СБУ, заявила, що "в ході обшуків у Києво-Печерській Лаврі Бога не виявлено".

Наостанок публікуємо ще кілька прикладів народної творчості:

Мем українців на обшук у Лаврі

Мем українці

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: