fbpx
Сьогодні
15:10 08 Січ 2023

Очільник італійського МЗС повідомив про перемовини з Францією щодо відправлення систем ППО Україні

Італійський уряд ще працює над шостим пакетом військової оборонної допомоги Україні, після закінчення про нього буде поінформовано парламент.

Про це повідомив глава МЗС Італії Антоніо Таяні, пише Ansa.

"Ми також обговорюємо з французами вдосконалення з технічного погляду відправки систем ППО, заснованих на спільних технологіях Риму і Парижа", підкреслив Таяні.

Очільник італійського МЗС також прокоментував дзвінок радника президента США з національної безпеки Джейка Саллівана.

Таяні сказав, що "переговори з Вашингтоном ідуть постійно і нормально, ми є важливим співрозмовником, але про зброю не йшлося".

"Ми повинні продовжувати працювати на благо миру, але є ознаки, які не дають змоги бути оптимістами: наразі немає реальних проявів відкритості з російського боку", – сказав Таяні.

Як писала Рубрика, США закликають Італію якнайшвидше передати Україні додаткові засоби протиповітряної оборони. Це стосується насамперед комплексу SAMP/T італійсько-французького виробництва.

На політичному рівні обіцянка передати Україні ці ЗРК була надана ще кілька тижнів тому. Проте уряд Італії поки не затвердив рішення про це у черговому, шостому декреті про військову допомогу Україні.

SAMP/T має обмежені можливості проти балістичних ракет, але є потужною системою проти літаків, безпілотників і крилатих ракет і, таким чином, здатна захистити навіть таке велике місто, як Київ.

У Рима є п'ять батарей SAMP/T та одна – навчальна, яка не має машини з пусковими установками.

Нагадаємо, що в розмові з Володимиром Зеленським наприкінці грудня прем'єрка Італії Мелоні пообіцяла розглянути можливість надання Україні систем протиповітряної оборони.

Довідка

Нагадаємо, що Сполучені Штати виділяють Україні новий пакет підтримки у сфері оборони на суму понад $3 мільярда, який міститиме зокрема БМП Bradley.

Окрім того, після розмови лідерів США і Німеччини Джо Байдена і Олафа Шольца напередодні стало відомо, що Сполучені Штати мають намір надати Україні бойові машини піхоти Bradley. Своєю чергою Німеччина планує передати бронемашини Marder.

До того ж президент Франції Емманюель Макрон оголосив, що Париж поставить Києву колісні танки французького виробництва AMX-10 RC.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: