fbpx
Сьогодні
13:32 07 Січ 2023

ЗМІ: Сполучені Штати ведуть перемовини з Італією щодо якнайшвидшої передачі Україні ЗРК SAMP/T

Якнайшвидше передати Україні додаткові засоби протиповітряної оборони закликав радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван у розмові з дипломатичним радником прем'єрки Італії Франческо Тало.

Про це з посиланням на дипломатичні джерела у Вашингтоні пише газета La Repubblica.

В офіційному повідомленні Білого дому йде мова про те, що Салліван і Тало засудили агресію росії проти України.

А також підтвердили готовність надання Києву допомоги, "зокрема підтримку енергетичної стійкості України та військового обладнання".

La Repubblica наголошує, що Вашингтон тиснув на Рим із метою якнайшвидшого постачання Україні систем протиповітряної оборони. Мова йде про насамперед комплекс SAMP/T італійсько-французького виробництва.

Видання вказує, що на політичному рівні обіцянка передати Україні ці ЗРК була надана ще кілька тижнів тому. Проте уряд Італії поки не затвердив рішення про це у черговому, шостому декреті про військову допомогу Україні.

La Repubblica пише, що SAMP/T має обмежені можливості проти балістичних ракет. Та все ж є потужною системою проти літаків, безпілотників і крилатих ракет. Таким чином, система здатна захистити навіть таке велике місто, як Київ.

Попередній італійський уряд на чолі з Маріо Драгі хотів передати Україні саме навчальну батарею, яку кілька місяців модернізовували для боротьби з балістичними ракетами.

Нагадаємо, що в розмові з Володимиром Зеленським наприкінці грудня прем'єрка Італії Мелоні пообіцяла розглянути можливість надання Україні систем протиповітряної оборони.

Довідка

Нагадаємо, що Сполучені Штати виділяють Україні новий пакет підтримки у сфері оборони на суму понад $3 мільярда, який міститиме зокрема БМП Bradley.

Окрім того, після розмови лідерів США і Німеччини Джо Байдена і Олафа Шольца напередодні стало відомо, що Сполучені Штати мають намір надати Україні бойові машини піхоти Bradley. Своєю чергою Німеччина планує передати бронемашини Marder.

До того ж президент Франції Емманюель Макрон оголосив, що Париж поставить Києву колісні танки французького виробництва AMX-10 RC.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: