fbpx
Сьогодні
14:34 03 Січ 2023

Нові температурні рекорди: в Європі січень розпочався надзвичайно теплими днями

Фото Reuters

Європа переживає безпрецедентно теплий січень та очікує на аномально теплу зиму. По всьому континенту фіксують нові температурні рекорди.

Про це пише The Independent.

У виданні зазначили, щонайменше в семи країнах найтепліші січневі дні за всю історію спостережень були зафіксовані в перший день Нового року. Це сталося у Білорусі, Данії, Чехії, Латвії, Литві, Нідерландах та Польщі.

  • У білоруському місті Високе температура сягнула рекордних +16,4 °C. Це побило попередній рекорд країни в січні на 4,5С.
  • У Польщі в селі Корбелів температура досягла+19 °C. Звичайна середня температура січня там становить +1 С.
  • У Явірнику (Чехія) температура була на 16,6 °C вища за норму, тобто +19,6 °C, а не +3 °C, як завжди в цю пору року.
  • У Данії температура становила +12,6 °C.
  • У Латвії +11,1 °C.
  • у Литві +14,6 °C.
  • У Нідерландах +16,9 °C.

Метеорологи пояснили, що хоча зміна клімату відіграє велику роль у цій незвичайній погоді, безпосередньою причиною є тепловий купол, який утворився над Європою.

Полярний вихор, відповідальний за холодний грудень у Британії, почав стискатися. Це означає, що більш мʼяке повітря з півдня та південного заходу, тобто з Північної Африки, перемістилося на північний схід до Європи.Саме це і призвело до рекордних температур.

"Ми бачили нічні температури +19 °C майже від Франції до Польщі через Німеччину. Це вище за звичайну нічну температуру в середині літа", пояснили спеціалісти.

Нагадаємо, що у 2022 році швейцарські льодовики через сильну спеку пережили найбільше танення за всю історію з початку реєстрації понад століття тому.

Танення льодовика в Альпах спричинило зміну кордону між Італією та Швейцарією.

Повідомляють, що останні вісім років на Землі стали найтеплішими за час спостережень. Темпи підвищення рівня моря подвоїлися з 1993 року. На останні два з половиною роки припадає 10% загального підвищення рівня моря з початку супутникових вимірів, тобто майже за 30 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: