fbpx
Сьогодні
21:05 30 Лис 2022

Вчені розпочали створювати нові рослини, які здатні поглинати більше вуглецю, щоб запобігти глобальному потеплінню

Використовуючи редагування геному CRISPR на кількох звичайних культурах, команда рослинників і ґрунтознавців прагне значно збільшити та пришвидшити зберігання вуглецю, щоб допомогти боротися зі зміною клімату.

Рослини відіграють важливу роль у видаленні вуглецю з повітря та зберіганні його під землею, але в нинішніх умовах кількість вуглецю в атмосфері настільки велика, що рослини не справляються з його кількістю. Це — одна з причин глобального потепління.

Дослідницький консорціум Innovative Genomics Institute (IGI) з США, заснований піонером генної інженерії CRISPR Дженніфером Дудна, почав серйозно досліджувати ідею створення рослин, які можуть поглинати більшу кількість вуглецю. 

Команда генетиків рослин, ґрунтознавців і мікробних екологів розпочала роботу над створенням нових сортів сільськогосподарських культур, які фотосинтезують ефективніше та спрямовують більше вуглецю в ґрунт. Згодом дослідники сподіваються створити генно-відредаговані насіння рису та сорго, які могли б — якщо їх висаджувати по всьому світу — щорічно витягувати з повітря понад мільярд додаткових тонн вуглецю. Вчені також працюють над створенням мікробів, які поселяться в ґрунті, та здатні переробляти велику кількість вуглецю, зібраного рослинами. 

Проект розрахований на три роки та коштує 11 мільйонів доларів.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: