fbpx
Сьогодні
Фото 14:58 25 Гру 2022

Новий антарктичний сезон розпочав український науково-дослідний криголам "Ноосфера"

24 грудня вирушив із Кейптауна ПАР до Антарктики флагман українського науково-дослідного флоту — криголам "Ноосфера". Під синьо-жовтим прапором проходить вже другий його антарктичний сезон.

Про це пише Рубрика, посилаючись на сайт Національного антарктичного наукового центру.

Науковці повідомили, що ця експедиція є спільною з польськими колегами. Вона фінансується переважно Польською антарктичною програмоюю.

Українська сторона називає таке фінансування називає "дуже помічним в умовах скороченого через повномасштабну війну бюджету".

Криголам Ноосфера

Дослідники розповіли, що спочатку "Ноосфера» вирушить до польської антарктичної станції "Арцтовський", яка розташована на острові Кінг Джордж.

Далі криголам доставить вантажі й українську команду технічних спеціалістів на українську станцію "Академік Вернадський". Ці фахівці мають завершити розпочату модернізацію інфраструктури станції.

Криголам Ноосфера

Фото: Національний антарктичний науковий центр

"Цього сезону в планах заміна системи опалення, облаштування нового майданчика для зберігання човнів, роботи з заземлення дизельної та головної будівлі станції, а також низка інших невідкладних робіт, потрібних для успішної зимівлі 28-ї УАЕ", зазначили в науковому центрі.

Криголам Ноосфера

Очікують, що криголам прибуде на станцію "Академік Вернадський" до кінця січня 2023 року.

Нагадаємо. що перший антарктичний сезон "Ноосфери" відбувся з кінця січня до кінця травня 2022 року. Флагман успішно забезпечив:

  • ротацію зимівників на "Вернадському",
  • перезмінку полярників на польській станції "Арцтовський",
  • проведення унікальних досліджень із вивчення Південного океану.

Що відомо про криголам "Ноосфера"?

У серпні 2021 року Україна купила британський криголам James Clark Ross. Це криголам одного з найвищих класів, який працює в штатному режимі у крижаному шарі товщиною до 1,5 метра.

А за екстремальних умов може проходити через шар криги завтовшки до 4 метрів. Судно оснащене спеціалізованими лабораторіями та здатне відбирати будь-які проби з глибини до 8 км.

James Clark Ross 30 років працював у складі Британської антарктичної місії. У 1996 році саме цей криголам доставив першу українську місію на колишню британську станцію "Фарадей", нині це станція "Академік Вернадський".

У жовтні 2021-го цей криголам прибув до Одеси. Його назвали тоді — "Ноосфера". Директор Національного антарктичного наукового центру розповідав, що криголам купили за 5 мільйонів доларів, хоча початкова ціна становила 10 мільйонів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: