fbpx
Сьогодні
11:31 18 Гру 2022

Найвпливовіші вчені 2022 року: українська полярниця ввійшла в топ 10 за версією Nature

Фото: Національний антарктичний науковий центр

У рейтинг 10 найвпливовіших вчених 2022 року за версією журналу Nature потрапила учасниця другої Української антарктичної експедиції та дослідниця Національного антарктичного наукового центру Світлана Краковська.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Фейсбук Національного антарктичного наукового центру.

Як зазначають, журналу Nature є одним з найавторитетніших та найдавніших наукових видань світу.

Через ТОП 10 видання показує ключові події в науці за рік та людей, які відіграли в них важливу роль, зокрема, допомогли привернути увагу до найактуальніших проблем людства.

Кожен учасник рейтингу представлений через особисту історію.

Історія Світлани Краковської має назву "Голос за Україну". Адже вчена "стала міжнародним захисником своєї країни та пов'язала вторгнення росії зі зміною клімату, назвавши це "війною за викопне паливо"".

У тексті йде мова про те, що на початку повномасштабного вторгнення рф 24 лютого Світлана якраз була вдома, в Києві. Вона брала онлайн участь в засіданні Міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату (IPCC). Делегати з 93 країн завершували роботу над довгоочікуваною доповіддю про наслідки потепління у світі.

Краковська як голова української делегації спершу не знала, як правильно вчинити: чи варто використати зустріч, щоб протестувати проти російського вторгнення?

Адже IPCC – не політичний орган. Проте після трьох днів роздумів, коли Київ піддавався постійним атакам, а вчена змушена була пропустити більшість засідань IPCC, вона вирішила не мовчати й виступила на фінальній зустрічі.

"Ця зміна клімату, спричинена людською діяльністю, і війна проти України мають прямий зв'язок і однакові корені: це викопне паливо та залежність людства від нього", – сказала тоді Краковська делегатам.

"Легкість отримання енергії від спалювання вугілля, нафти та газу змінила баланс сил у світі людей", додала вона.

Як пише Nature, відповідь була надзвичайною. Делегація за делегацією висловлювала солідарність з Україною, включно з представником росії, який перепрошував за напад.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: