fbpx
Сьогодні
12:11 14 Гру 2022

Закон про дерадянізацію: У Литві ухвалили документ, який забороняє пропаганду тоталітарних та авторитарних режимів

13 грудня  сейм Литви ухвалив "закон про дерадянізацію", який забороняє пропаганду тоталітарних та авторитарних режимів. Документ незабаром буде підписаний президентом.

Про це пише литовський мовник LRT.

Повідомляють у виданні, що литовський центр досліджень геноциду та опору або муніципальна влада зможе визначати ті громадські об'єкти, що пропагують тоталітарні або авторитарні режими та їхні ідеології.

Відтак гендиректор Центру геноциду повинен буде не пізніше ніж за п'ять робочих днів після висновку цієї комісії ухвалити рішення щодо демонтажу відповідних об'єктів.

Видання зазначає, що закон створює правову основу для демонтажу з громадських місць Литви символів тоталітаризму та авторитаризму. До них належать пам'ятники, меморіальні об'єкти, а також назва вулиць, площ тощо.

Цей закон заборонятиме ще розміщування знаків військової агресії режимів проти іншої держави, знаки радянської окупації Литви в 1940-41 і 1944-90 роках, нацистської окупації в 1939-44 роках.

Також під забороною буде розміщення на громадських об'єктах назв організацій, подій або дат, які символізують тоталітарні або авторитарні режими та їхні ідеології.

Окрім того, законом заборонятиметься згадування осіб, які були або є активними учасниками політичних, військових і репресивних структур окупаційної влади.

Ці заборони не будуть поширюватися на музеї, архіви, бібліотеки та виставки, які інформуватимуть громадськість про тоталітарні й авторитарні режими та спричинені ними наслідки. Дозволеним буде і використання таких предметів та інформації з метою освіти, науки, професійного мистецтва, колекціонування.

Як очікують у Литві, закон набуде чинності 1 травня наступного року. Нині у країні передбачена лише адміністративна відповідальність за демонстрацію, поширення та пропаганду символів деяких тоталітарних та авторитарних режимів.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: