fbpx
Сьогодні
11:32 14 Гру 2022

В Україні змінилася процедура реєстрації транспортних засобів: навіщо це рішення

Фото: МВС

З 14 грудня в Україні набирає чинності перелік послуг, які громадяни зможуть отримати щодо транспортних засобів, і де взагалі не буде сенсу робити експертне дослідження.

Про це під час брифінгу в Укрінформі заявив начальник Головного сервісного центру МВС Микола Рудик.

У чому проблема?

Електронні варіанти документів, тобто, Е-посвідчення водія та Е-свідоцтво про реєстрацію транспортних, засобів можуть стати єдиними наявними у людини документами, що дають право керувати транспортними засобами.

Раніше при реєстрації авто або при отриманні посвідчення водія обов'язковим було оформлення бланків цих документів.

Яке рішення?

Рудик поінформував, що з середи в Україні набувають чинності дві постанови Кабміну — № 1019 і 1299, які вносять зміни у процедуру державної реєстрації і перереєстрації транспортних засобів. Зокрема, експертне дослідження транспортних засобів з 14 грудня буде виокремлено з процедури держреєстрації.

За його словами, це не означає скасування послуги, просто з середи перед тим, як звернутися до територіального сервісного центру МВС, людині потрібно буде пройти і отримати дослідження транспортного засобу у фахівців експертної служби МВС. Висновок експертної служби буде чинним 10 днів.

Як це працює?

"І з завтрашнього дня буде (вже дійсним — ред.) перелік послуг, які можливо буде отримати, і де взагалі експертне дослідження не буде сенсу робити.

Це, наприклад, послуги при втраті номерного знаку або втраті свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, або щодо перереєстрації транспортного засобу, яке було отримано у спадщину", – уточнив Рудик.

Начальник ГСЦ розповів і про послуги, де дослідження фахівцями експертних служб МВС взагалі не потрібне.

До цих послуг відносяться:

  • реєстрація нового транспортного засобу,
  • перереєстрація транспортного засобу при заміні анкетних даних власника або фізичної чи юридичної особи,
  • зняття з обліку транспортного засобу у зв'язку з його вибракуванням,
  • перереєстрація транспортного засобу у зв'язку з встановленням газобалонного обладнання тощо.

"Також надалі буде додана опція щодо реєстрації транспортних засобів у зв'язку з переходом права власності за договором фінансового лізингу", – зазначив чиновник.

Рудик заявив, що, наприклад, якщо особа купує новий транспортний засіб, то звертатися до експертної служби МВС нема сенсу.

Людині буде достатньо мати з собою:

  • паспорт громадянина України,
  • її довідку про реєстрацію кода платника податку, якщо вона у неї є,
  • договір, що підтверджує правомірність придбання транспортного засобу,
  • документи, які підтверджують вартість,
  • відповідно, конструкцію транспортного засобу.

Особа при цьому може звернутися до будь-якого зручного для неї територіального сервісного центру в Україні, додав він.

"Або Ви так само можете звернутися і в автосалони – для реєстрації нового транспортного засобу, який вони вам продали. Ця опція вже працює у Києві та Кіровоградській області. Загалом з нами вже уклали договори на співпрацю близько 20 автосалонів, які продають нові авто і вже їх реєструють", – поінформував він.

За словами начальника ГСЦ МВС, особа може звернутися щодо реєстрації нового транспортного засобу до будь-якого ЦНАПу, зручного для неї.

Як писала Рубрика, Кабінет міністрів України прийняв зміни до двох постанов, які регулюють отримання посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів. З 14 грудня буде необов'язковим оформлення документів за допомогою пластикових карток.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: