fbpx
Сьогодні
Корисності 14:02 09 Лис 2022

Як підготувати машину до зими: що перевірити самостійно, що — на СТО, і коли міняти гуму 

Осінь плине швидко, і час, коли можна встигнути підготуватись до зими от-от промайне. Щоб не стояти в чергах на СТО чи не спізнитись на роботу через заледенілі вікна, готуватись треба вже зараз.

English version here

У чому проблема?

У Києві, як і в усіх центральних та західних областях України значно побільшало автомобілів. Це означає, що українці повертаються на Батьківщину, або ж придбали нові автомобілі, або ж переїхали з південних та східних регіонів, де наразі тривають бойові дії. У будь-якому разі це означає, що зовсім скоро на нас чекає напружений трафік на дорогах (який і без того значно погіршується кожної осені) та шалені черги на СТО для заміни шин. 

Як уникнути незручностей, пов'язаних зі зміною сезону, убезпечити себе та на що звернути увагу автомобілістам — читайте далі.

Яке рішення?

Шини, шини, шини

 

Коли міняти шини? В Україні не встановлена обов'язкова дата зміни шин, але діють штрафи за водіння машини в несправному стані, в тому числі це стосується і шин не за сезоном. Тож водій має сам визначити час, коли потрібно міняти гуму. Робити це тоді, коли температура повітря протягом декількох днів не буде перевищувати +5…+ 7 градусів. 

Важливо: 

  • Якщо замінити шини зарано, зчеплення зимових шин з асфальтом погіршиться через те, що гума буде занадто м'якою. 
  • Міняти шини треба на всіх чотирьох колесах одночасно, а не "перевзувати" ведучі, а інші залишати на потім. Їзда на різній гумі зумовлює дисонанс у керуванні й може спричинити серйозну ДТП.

На СТО не забудьте:

  • Перевірити тиск у шинах. Якщо він нижчий за рекомендований для марки вашого автомобіля, на гумі може бути закритий протектор. Це знижує рівень його зчеплення з дорогою та підвищує ризик занесення. Автовиробники завжди вказують тиск, який необхідно підтримувати в шинах. Побачити таблицю тиску в шинах можна на центральній стійці кузова/внутрішній стороні люка бензобака/торці передніх відкритих дверей/кузові над колесом (зустрічається в комерційних автомобілях)/інструкції для автомобіля.
  • Зробити балансування коліс. Це обов'язково. 

Якщо маєте достатній бюджет, ось зручний лайфхак: ви значно зекономите свій час на СТО, якщо матимете додатковий комплект коліс, одразу "вдягнений" у зимову гуму.

Що можна зробити самостійно?

  • Дістаньте щуп та перевірте рівень і якість мастила. Воно не має бути занадто в'язким. Основне призначення мастила — змащувати деталі двигуна, запобігати їхньому надмірному тертю й ламанню. Коли температури низькі, мастило густішає, а двигун перегрівається. Подивіться в керівництві з використання автомобіля, який тип мастила і з яким показником в'язкості варто використовувати в зимовий період. А загалом його треба міняти 1 раз на рік або після кожних 10‒15 тис. км пробігу.
  • Проконтролюйте рівень антифризу. Ця рідина захищає двигун не тільки від замерзання. У спекотну пору року вона запобігає перегріву, з нею двигун легше протистоїть корозії. Важливо підтримувати рівне співвідношення антифризу й води. Якщо води буде забагато, в умовах низьких температур суміш замерзне.
  • Переконайтеся в справності обігрівача. Неприємним сюрпризом виявиться його ламання взимку, тож перевірте, чи справно він працює, уже зараз.
  • Перевірте щітки склоочисника та омивач скла. Щітки для очищення скла — гумові, а тому з часом тріскаються, стираються й погано виконують свою роботу. Тож підготовка авто до зими завжди передбачає серед іншого й оцінку стану склоочисників. Загалом міняти щітки рекомендують щороку. Не забувайте прибирати сніг зі щіток і під ними, перш ніж рушити в дорогу, інакше можна пошкодити механізм двірників під час їх вмикання. Замініть склоомивач на зимовий.
  • Замініть текстильні килимки на більш практичні гумові. Вони легко миються, легко знімаються та не вбирають в себе вологу чи інші речовини. Пам'ятайте: на водійському та передньому пасажирському сидіннях для килимків в усіх автомобілях встановлені спеціальні кріплення. Зверніть увагу на те, щоб килимки були зафіксовані, оскільки від цього залежить ваша безпека: незакріплений килимок може зіскочити на педаль та призвести до аварії.

Як перевірити справність акумулятора та чи треба купляти новий?

У сильні морози є ризик того, що акумулятор розрядиться, і ви не зможете завести автомобіль. 

  • Якщо акумулятор обслуговується, перевірте рівень рідини, відкрутивши кришку акумулятора. Якщо електроліту недостатньо, додайте дистильованої води до належного рівня.
  • Огляньте клеми й дроти. Якщо на них є корозія (наліт білого кольору), видаліть її зубною щіткою та сумішшю солі й харчової соди.
  • Якщо акумулятору в авто понад п'ять років, краще замінити його на новий. 

Про всяк випадок: купіть дроти із затискачами на кінцях ("крокодили"), які допоможуть завести авто в мороз від машини-донора, якщо акумулятор повністю "сяде". Якщо ви опинитесь у ситуації, коли "донора" поряд немає, спробуйте викликати таксиста, попередньо попередивши його про те, що вам треба "прикурити". Щоб уникнути такої ситуації, в дуже сильний мороз перед тим, як повністю заглушити двигун, поставте авто на ручник та нейтральну передачу та декілька разів "погазуйте". Це трохи зарядить акумулятор.

Що додатково перевірити на СТО?

Патрубки й ремені. Перевіряти їх треба кожні 50 тис. км пробігу під час обслуговування транспортного засобу. Однак перед сезоном холодів теж не завадить перевірити стан цих деталей. Коли температура знижується, з'єднання ще більше послаблюються. Якщо десь щось не було затягнуто належною мірою, у мороз ця деталь може вийти з ладу.

Роботу повного привода. Влітку повним приводом зазвичай не користуються, навіть коли їздять бездоріжжям. Але взимку він може стати в пригоді, якщо ви їздитимете на замерзлих або занесених снігом дорогах. Спосіб вмикання системи залежить від марки авто, але перевірити справність повного привода треба заздалегідь.

Що докупити?

Необхідна зимова (і не тільки) атрибутика 

В холодну пору року, особливо, коли температура коливається близько нуля, дощова вода перетворюється на лід, щойно потрапляє на поверхню. Це небезпечно не лише ожеледицею, а й повним обмерзанням автомобіля. Відшкрябувати обледенілий шар від скла, та ще й на холоді під дощем тим, що трапилося під руку (часто це пластикова картка) — напрочуд неприємне заняття. Те саме стосується й очищення автомобіля від снігу. Тож:

  • Запасіться спеціальною автомобільною щіткою. Замовте в інтернеті, або ж купіть на будь-якій заправці. Зверніть увагу на наявність шкребка на щітці: найімовірніше, він вам знадобиться. Зберігайте щітку в салоні авто. Люкс-версія: придбати ще й лопату на випадок сильного снігопаду.
  • Покладіть в автомобіль пару теплих та пару гумових рукавичок. Ви неодмінно подякуєте собі за це, коли добряче "вхурделить". Гумові рукавички знадобляться в тому разі, якщо вам доведеться самостійно міняти колесо.
  • Придбайте засіб, який допомагає розморозити замок дверей. Але тримайте його не в автомобілі (бо як же ви його візьмете, якщо замки замерзнуть) — зберігайте вдома або в рюкзаку, який носите з собою.
  • Трос, знак аварійної зупинки, домкрат, помпа, вогнегасник та автомобільна аптечка мають бути в автомобілі в будь-яку пору року. Останні дві позиції — згідно з ПДР.

Цей матеріал створено онлайн-виданням "Рубрика" в межах програми "Український фонд швидкого реагування", яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю онлайн-видання "Рубрика" і не обов'язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

URRF IREX РУБРИКА

1
6925

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: