fbpx
Сьогодні
Фото 12:29 13 Гру 2022

Ліквідація крейсера "Москва": стало відомо як знайшли й потопили російський корабель

English version here

13 квітня цього року українським захисникам вдалося знайти та дістати ракетою "Нептун" флагман російського флоту крейсер "Москва", цьому посприяла погана погода та самовпевненість моряків рф.

Про це інформують у статті УП.

У виданні зазначили, що 13 квітня російський ракетний крейсер "Москва" стояв у Чорному морі приблизно за 120 км від берега.

Коли рф вторглася на територію України, ЗСУ не мали загоризонтних радарів, а звичайний радар показувати цілі на такій відстані не може.

У статті наголошують, що загарбники про це знали, тому почувалися досить безпечно.

Однак близько 16 години 13 квітня оператор комплексу "Нептун" отримав дуже несподівані дані. Звичайний радар показував велику ціль приблизно за 120 км від берега.

Тоді можна було припустити, що об'єктом такого розміру в цьому секторі Чорного моря міг бути тільки крейсер "Москва".

У виданні повідомили, українські ракетники сказали, що побачити ворожу ціль допомогла сама природа.

Оскільки тоді над морем стояли щільні хмари. Це посприяло тому, що  сигнал від радара відбивався від них до поверхні води, а від води назад до хмар. Саме в такому коридорі радар несподівано добив аж до "Москви".

Росіяни були настільки впевнені у своїй недосяжності для українських сил, що, на думку співрозмовників УП, ймовірно, навіть не активовували системи ППО.

Хоча навіть увімкнена протиповітряна оборона майже не бачить українську тихохідну ракету, бо вона летить над самою водою.

Західні ЗМІ щодо ураження "Москви" публікували свої версії.

Одні писали, що координати цілі Україні нібито підтвердили у європейському центрі НАТО. Інші – що для виконання запиту України було задіяно американський літак-розвідник "P-8 Посейдон", який і надав точні координати.

Але співрозмовникам УП у військових колах повідомили, що українці самі здатні вирішувати подібні задачі неймовірної складності.

І що російську 120-метрову гору заліза постійно бачили і фіксували за допомогою супутників. Мовляв, проблема була не в тому, щоб знайти "Москву", а в тому, щоб її дістати.

13 квітня російський крейсер несподівано сам зайшов у зону ураження українських ракет. І щойно це зафіксували, як відразу випустили два "Нептуни".

"Українська правда" також змогла дістати фотографію цього історичного пуску ракет.

запуск Нептуна по крейсеру Москва

Фото: УП

За словами співрозмовників УП, найцікавіша фаза операції почалась якраз після того, як ракети понеслись у море. "Нептуни" мали здолати відстань до цілі за приблизно 6 хв.

Але чи влучили вони, ніхто не знав, бо оператори "Байрактарів" відмовлялись вилітати для верифікації влучання: над хмарами вони б нічого не побачили, а під хмарами – їх 100-відсотково збили б.

Зрозуміли, що "Нептуни" влучили в ціль, коли "Москва" раптово рушила і намагалась сховатися за "вишки Бойка".

А також тому, що до флагмана російського флоту одночасно з різних боків кинулось чотири кораблі. Але саме тоді на морі почався несподіваний шторм, і будь-які рятувальні операції дуже ускладнились.

Коли українські військові зрозуміли, що з Криму до "Москви" вийшов буксир, то їм стало очевидно, що ситуація на крейсері критична.

Як писала Рубрика раніше, перше бойове застосування українського берегового мобільного комплексу з протикорабельними ракетами "Нептун" було ще в перші дні війни. Тоді українським ракетам не вдалося уразили цілі, проте вони врятували Миколаїв від російського десанту.

Довідка

Перший повноцінний комплекс "Нептун" на новому шасі від "Татри" був зібраний у серпні 2021 року перед парадом до 30-ої річниці Дня Незалежності.

А перші ракети, замовлені державою для армії, за даними УП, виїхали до Одеси тільки у 20-х числах лютого 2022 року.

Нагадаємо, що у ніч на 14 квітня дві українські ракети "Нептун" вразили флагман Чорноморського флоту Росії з найпотужнішим озброєнням. Крейсер "перекинувся і почав тонути", тоді повідомив офіцер оперативного командування "Південь" ЗСУ Владислав Назаров.

Крейсер "Москва" став найдорожчою військовою втратою росії у війні з Україною.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: