fbpx
Сьогодні
11:00 13 Гру 2022

Миколаїв від російського десанту врятувало ще в лютому перше застосування ракети "Нептун"

Перше бойове застосування українського берегового мобільного комплексу з протикорабельними ракетами "Нептун" було ще в перші дні війни. Тоді українським ракетам не вдалося уразили цілі, проте вони врятували Миколаїв від російського десанту.

Про це пишуть у статті "Української правди".

"Майже ніхто про це не знає, але перше бойове застосування "Нептунів" відбулося аж ніяк не у квітні, а в перші дні повномасштабного вторгнення Росії.

Саме тоді три російські десантні кораблі висунулись із портів у Криму й рушили в бік українського узбережжя в Миколаївській області. Висадка військ РФ в цьому районі давала їм плацдарм для атаки і на Миколаїв, і на Одесу. Саме для ураження цих кораблів було випущено три перші "Нептуни"", зазначають у статті.

Співрозмовник УП з військових кіл, що причетний до проєкту "Нептун" розповів, що перші пуски були з півдня Одеської області.

Тоді захисники стріляли в напрямку Миколаєва і щоб ракети безпечно пройшли над Одесою, їх пустили на висоті не 5-6 метрів над водою, як має бути, а на висоті приблизно 120 м.

Співрозмовник видання припускає, що росіяни засікли українські ракети і швидше за все знищили.

Коли саме відбулося бойове хрещення "Нептуна", точно встановити УП не вдалося.

Але автор статті зазначає, що це сталося не пізніше 26 лютого. Саме в той день Генштаб випустив офіційне повідомлення про те, що російський військовий корабель збив власний літак над Чорним морем.

Попри те, що жоден із трьох випущених у лютому "Нептунів" не вразив свою ціль, свою місію з захисту української території вони виконали.

Співрозмовники УП переконують, що російські десантні кораблі, коли усвідомили саму можливістю подібних ракетних ударів з боку України, розвернулися та повернулися до Криму.

Автор статті зазначає, що "здивування" росіян зрозуміле, адже "Нептунів" на кінець лютого на озброєнні ЗСУ не мало бути.

Довідка

Перший повноцінний комплекс "Нептун" на новому шасі від "Татри" був зібраний у серпні 2021 року перед парадом до 30-ої річниці Дня Незалежності.

А перші ракети, замовлені державою для армії, за даними УП, виїхали до Одеси тільки у 20-х числах лютого 2022 року.

Нагадаємо, що у ніч на 14 квітня дві українські ракети "Нептун" вразили флагман Чорноморського флоту Росії з найпотужнішим озброєнням. Крейсер "перекинувся і почав тонути", тоді повідомив офіцер оперативного командування "Південь" ЗСУ Владислав Назаров.

Крейсер "Москва" став найдорожчою військовою втратою росії у війні з Україною.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: