fbpx
Сьогодні
22:20 05 Гру 2022

росія відмовляється віддавати контроль над ЗАЕС для створення зони ядерної безпеки

Офіційна представниця міністерства закордонних справ росії Марія Захарова заявила, що російська сторона відмовляється передавати контроль над Запорізькою атомною електростанцією в межах угоди про створення зони ядерної безпеки довкола неї.

Такий коментар Захарової з'явився в понеділок на сайті МЗС росії, пише Рубрика.

Вона заявила: "Про жодне виведення ЗАЕС з-під російського контролю або передання контролю над нею якійсь "третій стороні" не може і йтися. Станція розташована на російській території і повністю управляється росією".

За словами речниці російського МЗС, москва виходить із того, "що тільки ми здатні забезпечити фізичну та ядерну безпеку ЗАЕС".

Також Захарова спростувала твердження генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаеля Гроссі про те, що Україна та росія близькі до укладання угоди щодо ЗАЕС.

Вона сказала: "Питання в принциповому плані полягає в тому, чи готовий Київ узяти на себе зобов'язання припинити обстріли і спроби захоплення ЗАЕС, а також чи зможе МАГАТЕ домогтися виконання українцями таких гіпотетичних домовленостей".

Довідка

Ситуація на ЗАЕС опинилася у центрі уваги з початку серпня, коли російські військові почали обстріли станції. росія відкинула заклики про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має "захищати її" від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: