fbpx
Сьогодні
10:57 15 Лис 2022

Молитва за "руський мир" у Києво-Печерській лаврі: СБУ відкрила кримінальне провадження

Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження через проведення служби в одному із храмів Києво-Печерської лаври, де оспівували росію

Про це пише Рубрика, посилаючись на сайт СБУ.

Нагадаємо, що священник Православної церкви України Михайло Омелян оприлюднив відео з одного із храмів Києво-Печерської лаври.

Воно зняте з-за спин людей і супроводжується співом пісні, у якій згадується росія: "Звон плывет, плывет над россиею, пробуждается матушка-русь".

На такий інцидент вже звернула увагу СБУ.

"Ті, хто в умовах повномасштабної війни, яку розв'язала Росія проти України, чекає на "пробудження матушкі-русі", мають розуміти, що це шкодить безпеці та інтересам України та наших громадян.

І ми не допустимо таких проявів", – заявив очільник СБУ Василь Малюк.

У пресслужбі СБУ повідомили, що розслідування триває за частиною 1 статті 436-2 Кримінального кодексу України. Це виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників.

За це загрожує до двох років виправних робіт, або до шести місяців арешту, або позбавлення волі на строк до трьох років. Усі матеріали справи скерували для проведення відповідних експертиз.

Довідка

Священник Омелян заявив, що отримав це відео від випускника Київської православної богословської академії, який із друзями зайшов до храму Всіх Святих печерських у Лаврі.

Зрештою намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло (Лебідь) визнав, що в одному з храмів обителі парафіяни співали пісню про росію.

московський патріархат в Україні

Після російського вторгнення очільник російської православної церкви патріарх кирило фактично підтримав агресію росії.

Пізніше він подарував командувачу росгвардії віктору золотову ікону та благословив російських військових на війну в Україні. У квітні кирило виступив у храмі збройних сил рф із промовою, у якій розхвалював російських солдатів та ставив під сумнів незалежність України.

Водночас предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій засудив повномасштабне вторгнення росії до України.

Він висловив підтримку українським військовим і звернувся до володимира путіна із закликом "негайно припинити братовбивчу війну". Низка священників УПЦ МП навіть припинила згадувати під час богослужінь ім'я кирила як свого патріарха.

Менше з тим, вже у травні риторика УПЦ МП змінилася: там звинуватили в повномасштабній війні росії проти України експрезидента Петра Порошенка та Православну церкву України.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: