fbpx
Сьогодні
12:58 10 Лис 2022

Експерти МАГАТЕ провели перевірку Південноукраїнської АЕС

Фото: УНІАН

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії завершили інспектувати Південноукраїнську АЕС та назвали перевірку атомної станції  успішною

Про це повідомляє пресслужба Державної інспекції ядерного регулювання.

Зазначають, перевірка тривала з 7 по 9 листопада. Метою інспекції була виявити чи підтвердити відсутність незаявленого ядерного матеріалу.

Перевірку проводили інспектори МАГАТЕ за участі інспектора Держатомрегулювання у рамках Угоди між Україною та Агентством у зв'язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї.

Нагадаємо, що інспектори МАГАТЕ після фейкових заяв рф про "брудні бомби" на прохання України завершили перевірки на трьох об'єктах в Україні.

Вони не виявили ознак незадекларованої ядерної діяльності та матеріалів.

Генеральний директор МАГАТЕ підтвердив, що інспектори МАГАТЕ проведуть верифікаційні заходи на двох об'єктах в Україні у відповідь на запит України.

Цей запит був зроблений Україною після того, як росія виступила з фейковим звинуваченнями щодо діяльності, пов'язаної з можливим виробництвом "брудних бомб" на двох об'єктах.

Довідка

Нагадаємо, протягом минулого тижня міністр оборони росії Сергєй Шойгу і глава Генштабу Валерій Герасимов активізували телефонні розмови з західними колегами про нібито заплановану провокацію України.

Уряди Сполучених Штатів Америки, Франції та Великої Британії оприлюднили текст заяви щодо російських звинувачень про можливе застосування Україною "брудної бомби". 

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі в понеділок заявив, що інспектори організації найближчим часом відвідають два ядерні об'єкти в Україні на тлі звинувачень росії про "брудну бомбу".

Рада Безпеки ООН провела засідання за зачиненими дверима у першій половині дня вівторка, щоб обговорити бездоказові звинувачення росії про те, що Україна планує створити "брудну бомбу".

Очільник міністерства оборони США Ллойд Остін заявив, що американська сторона поки не бачить ознак підготовки росією провокації з використанням "брудної бомби".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: