fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:40 25 Жов 2022

рф готується обороняти Херсон, а Штайнмаєр приїжджає в Київ: хроніка подій 25 жовтня та головні рішення

Сьогодні 244 день війни росії в Україні: розповідаємо про ключові події на фронті, в тилу та у світі, а також про головні рішення, які наближають нашу перемогу

English version here

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ ДНЯ

Успіхи ЗСУ

📌 Учора ввечері на Херсонщині збито третій за добу російський вертоліт Ка-52.

📌 Загалом з моменту повномасштабного вторгнення в Україну росія втратила щонайменше 23 ударні гелікоптери Ка-52. Це майже половина від загальних втрат гелікоптерів рф в Україні й більше чверті всіх "алігаторів", які були в парку, повідомляє розвідка Британії.

📌 Під Бериславом згорів російський "Піон". А також у Херсонській області ЗСУ знищили 13 цілей окупантів. Серед них 2 склади з боєкомплектом, танк, МТ-ЛБ, 6 одиниць військової автомобільної техніки, у тому числі 4 джипи та 2 бліндажі, де ховався особовий склад.

📌 Крім того, на південному напрямку знищено:

  • 40 окупантів,
  • 3 танки,
  • зенітно-ракетний комплекс "Оса",
  • 6 одиниць автобронетехніки,
  • 3 склади з боєприпасами в Бериславському та Каховському районах.

📌 За минулу добу ЗСУ відбили атаки противника в районах населених пунктів Білогорівка (Луганської області) та 9 населених пунктах в напрямку Сіверська, Бахмута та територій на захід від Донецька — Авдіївки та Мар'їнки.

📌 Уночі на Миколаївщині знищено "зграю" з 3 іранських безпілотників.

244 день війни

📌 ЗСУ завдали удару по базі кадирівців поблизу Херсона. Попередньо поранено 60, ліквідовано 40 рашистів.

Удень два вибухи зафіксовано в окупованій Чорнобаївці біля Херсона.

📌 Також гарячою минула ніч була для окупантів і на Мелітопольщині (Запорізька область). Неподалік села Світлодолинське місцеві нарахували біля 7 потужних вибухів. Спостерігався дим з боку залізничного мосту.

А в самому Мелітополі біля штабу рашистських телевізійників вибухнуло авто. У цій самій будівлі знаходився офіс гауляйтера Балицького.

📌 рф готується обороняти Херсон і не відходить повністю з верхньої частини області, — пише Інститут вивчення війни (ISW). Водночас російська позиція у Верхній Херсонщині неспроможна, а до кінця 2022 року українські війська, найімовірніше, відіб'ють ці території.

📌 Станом на сьогодні росіяни вивезли обладнання й персонал окупаційної "адміністрації" та всіх банків з Херсона в Генічеськ та Скадовськ (лівобережна Херсонщина). Крім того, викрали обладнання інтернет-провайдерів. 

Злочини рф

244 день війни

📌 Росіяни знов усю ніч тероризували Нікопольський район на Дніпропетровщині. Атакували "Градами", важкою артилерією та дронами-камікадзе. Попередньо, люди не постраждали. Пошкоджені будинки, автівки, харчове підприємство ⬆️ та водогін.

З початку повномасштабної війни росія атакувала енергетичну інфраструктуру України 85 разів. 51 з цих атак відбулися в жовтні. Найбільше дісталося саме Дніпропетровщині.

📌 Під час вчорашніх обстрілів Бахмута на Донеччині загинули семеро людей

📌 Миколаївщина. Ворог завдав ударів по Миколаївському району. Постраждалих немає, пошкоджені панелі сонячних батарей. Також під ворожим вогнем Баштанський район — там пошкоджені житлові будинки, дитсадок.

📌 На Харківщині окупанти обстріляли міста Куп'янськ та Вовчанськ, а також населені пункти 5 районів. Пошкоджено адмінбудівлю, житловий будинок.

📌 На Херсонщині військові рф обстріляли цивільне авто. Дитина, яка також була в машині, знаходиться в лікарні, їй відірвало руку. Батько дівчинки та її старший брат загинули.

📌 Окупанти, облаштовуючи оборонні позиції на лівому березі Дніпра в Херсонській області, проводять мінування навколо сіл, де живуть люди. Зокрема, заміновано берегову лінію біля Горностаївки.

📌 За відмову приймати рублі окупаційна влада погрожує жителям Херсонщини покаранням та "виселенням на територію України".

📌 росія штучно затримує інспекцію суден у Босфорі, що призвело до черги понад 170 суден. Українські порти через це змушені працювати лише на 25-30% своїх потужностей.

📌 Голова Чечні кадиров закликав "стирати українські міста з лиця землі". кадиров вважає, що Захід у відповідь навряд чи вдасться до якихось дій.

Життя в умовах війни

244 день війни

📌 У Вінниці тестують енергоощадний тролейбус місцевого виробництва. ⬆️ Він споживає на 30% менше електрики, якщо порівняти з моделями, створеними на базі радянського ЗіУ. Заряду акумулятора в тролейбусі вистачає на 20 кілометрів автономного ходу.

📌 Дерусифікація триває. В Одесі планують перейменувати 96 вулиць та провулків. Зокрема, приберуть прізвища російських письменників, військових та інших постатей, які пов'язані з містом.

244 день війни

📌 На основі малюнку 15-річної Тетяни з Одеської області на стіні національного коледжу в Румунії створили мурал. Роботу "Птахи волі і свободи" (на фото вище) обрали серед 60 претендентів.

📌 Через російський енергетичний терор українська влада закликає українців, які виїхали за кордон, не повертатися додому до весни, і якщо є можливість — залишитися перезимувати за кордоном

📌 Безробітних українців можуть "мобілізувати" для участі в суспільно-корисних роботах, — повідомило Мінекономіки. Через повномасштабну війну рівень безробіття становить близько 30%. Уряд розробив механізм вирішення цієї проблеми. Усім учасникам "Армії відновлення" виплачуватимуть по 6700 грн.

📌  Відбулася чергова операція з передачі тіл загиблих військових. Україна повернула ще 25 своїх героїв.  

РІШЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ

Підтримка іноземних партнерів

244 день війни

💡 Норвегія та Велика Британія домовилися про постачання Україні мікробезпілотників Black Hornet ⬆️ на суму понад $9 млн. Безпілотник використовується для розвідки та визначення цілей. Він простий в експлуатації, міцний, його важко виявити й особливо добре він підходить для бою в міських районах. ЗСУ можуть отримати понад 200 подібних розвідувальних БПЛА.

💡 Канцлер Німеччини Шольц заявив, що Німеччина найближчим часом передасть Україні ще три системи ППО Iris-T.

💡 Тим часом до Києва прибув президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. Це перший його візит до України з початку війни.

Штайнмаєр в Україні

Коли Штайнмаєр перебував у місті Корюківка Чернігівської області, було оголошено повітряну тривогу. Перебування у бомбосховищі ⬆️, за словами Штайнмаєра, дало йому "особливо чітке уявлення про те, в яких умовах тут живуть люди".

💡 Німеччина надасть Україні €20 млн на резервне обладнання. Його використовуватимуть у разі виходу з ладу критичної інфраструктури. На ці гроші закуплять мобільні генератори, автоматичні насосні станції для подачі води, мобільні теплоелектростанції.

💡 МАГАТЕ готується найближчими днями проінспектувати два ядерні об'єкти в Україні на тлі заяв росії про розробку Україною "брудної бомби". За словами гендиректора МАГАТЕ Гроссі, місяць тому одне з цих місць вже проінспектували та не виявили там незаявленої ядерної діяльності.

💡 Світовий банк перерахував Україні $500 млн на підтримку державних та вирішення негайних потреб. Зазначається, що гроші виділили під гарантії Великої Британії.

💡 ЄС наступного року готовий виділяти Україні близько €1,5 млрд в місяць. Загалом, фінансування у 2023 році складатиме €18 млрд.

Українці, об'єднуємось! 

244 день війни

💡 З початку повномасштабної війни волонтери з одеського центру "Мрія вільних людей" сплели та передали військовим близько 400 маскувальних сіток загальною площею 10 тисяч квадратних метрів. Зараз волонтери почали плести зимові сітки. ⬆️

💡 У Полтаві відбувся благодійний аукціон "Перемога починається з тебе". Серед майже 80 лотів аукціону — предмети антикваріату, старовинні книги та картини, трофеї наших захисників з острова Зміїний, а ще — поштові марки та колекційні монети з підписом Головнокомандувача ЗС України Валерія Залужного та начальника ГУР МО України Кирила Буданова. Під час аукціону вдалося зібрати 2,8 мільйона гривень. Частина зібраних коштів піде на допомогу захисникам на передовій. Найдорожчий лот — американський дрон вартістю 8 тисяч доларів — покупець пообіцяв передати ГУР.

💡 Мережа супермаркетів NOVUS передала українцям продуктів на 60 мільйонів гривень.

Школяр з Івано-Франківська розробив дрон-міношукач для ЗСУ

💡 Школяр з Івано-Франківська розробив дрон-міношукач для ЗСУ. "Він дозволяє проводити розвідку території та пошук мін, а також позначати їх на карті майбутнього мобільного додатку. Є система розпізнавання розміру та типу міни", — коментує юний винахідник Юрій Тумир (на фото вище).

4
149

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: