fbpx
Сьогодні
08:44 25 Жов 2022

Контрнаступ на Харківщині: Сирський розповів про те, якою стратегією скористалися ЗСУ для звільнення цієї області

Фото: Сухопутні війська ЗСУ

Стратегія ЗСУ під час звільнення Харківської області: Україна переможе, тому що, перш за все, переграє  ворога у психологічній битви

Так вважає Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський. Про це він сказав у інтерв'ю ABC News.

Сирський розповів про стратегію України під час звільнення Харківщини.

Вона полягала в тому, щоб уникнути повномасштабних фронтальних зіткнень. Адже, росія мала значну перевагу у масованій артилерії.

При цьому неухильно знижували вогневу міцьросії, завдаючи ударів по вузлах постачання і проводячи постійні мобільні атаки.

Мета, за його словами, полягала в досягненні цілей з мінімальними втратами.

"Ми досягаємо цього, надійно вражаючи вогневу міць супротивника, його артилерію, уникаючи лобових атак, роблячи наголос на рейди і маневри, атакуючи з флангів і з тилу.

Ми створюємо умови, за яких ми можемо змусити ворога нервувати, почати зазнавати втрат і залишити свої позиції", підкреслив генерал.

Успішний контрнаступ на північному сході України під керівництвом Сирського військові експерти назвали майстерним ударом. Він увійде в історію воєнних дій поряд з іншими переможними операціями.

Зі слів Сірського, спочатку північно-східний контрнаступ планувався як спроба зв'язати російські частини.

Проте, вже під час планування операції командувач зрозумів, що російські сили там слабкіші, ніж очікувалося.

"Коли ми її планували, мені стало очевидно, що наступ на Харків як операція принесе нам найбільшу користь і матиме найнегативніший вплив на противника", нагалосив Сірський.

"Уперше я помітив це в травні під час першої наступальної операції навколо Харкова, коли нам вдалося звільнити від 10 до 30 кілометрів територій навколо міста", зазначив генерал.

Командувач вважає, що просуватися на полі бою допопагає також і перемога у психологічній війні.

"Звичайно, я вважаю, що ми перемагаємо, тому що, перш за все, ми виграємо психологічну битву…

У нас є успіхи на полі бою, але війна – це важко. Війн такого масштабу не було ні в Європі, ні будь-де ще у світі з часів Другої світової війни.

І ми розуміємо, що ця війна – за виживання нашого народу і нашої держави, і тому в нас немає іншого виходу, окрім як перемогти", наголосив генерал.

У виданні розповіли, що Командувач Сухопутних військ сам перебує на передовій. Він регулярно відвідує позиції, щоб особисто познайомитися з військовими.

Під час інтерв'ю Сирський підкреслив, що відчуває відповідальність і має "духовний зв'язок" зі своїми солдатами.

Командувач такж зазначив, що він не вірив, що росія піде на повномасштабне вторгнення. Коли війська рф зосередилися біля кордону, командувач вважав, що напад обмежиться сходом. Проте все ж готувалися до гіршого.

У розмові Сирський відмовився коментувати битву за Херсон.

Він тільки сказав, що вірить "в успіх наших збройних сил". Також додав, що не слід недооцінювати загрозу того, що росія може також підірвати греблю в Каховці.

На думку генерала, російські дії в Білорусі відображають підготовку до того, щоб спробувати знову перенести бойові дії в нові райони.

Однак, якщо це станеться, то росія знову ризикує занадто сильно розтягнути свої сили на півночі. Командувач вважає, що вони "ризикують вдруге наступити на ті самі граблі і вдарити себе по обличчю".

Нагадаємо, що Сирський також очолював оборону Києва під час наступу окупантів у лютому 2022 року.

Зазначимо також, що станом на 20 жовтня на Харківщині кількість звільнених від російської окупації населених пунктів збільшилася до 544.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: