fbpx
Сьогодні
Фото 14:27 22 Жов 2022

Зеленська у рамках візиту до Німеччини відвідала Франкфуртський книжковий ярмарок та бібліотеку

Фото: Олена Зеленська

 У Німеччині перша леді Олена Зеленська презентувала проєкти на Франкфуртському книжковому ярмарку

Про це повідомляє пресслужба Офісу глави держави, пише Рубрика.

Зазначимо, що також дружина президента обговорила питання шкільного навчання української дітей.

Зазначають, що візит першої леді розпочався із зустрічі з президентом Ландтагу (парламенту) федеральної землі Гессен Астрід Вальманн. Обговорили питання шкільної освіти для українських дітей у цьому регіоні.

Зеленська наголосила на важливості створення таких умов, які сприяли б підтриманню зв'язку та продовженню навчання за українською програмою.

Німеччина. Зеленська на книжковому ярмарку

Фото: Олена Зеленська

В Офісі Президента пояснили, що нині обов'язкове відвідання німецьких шкіл унеможливлює повноцінний освітній процес в онлайн-режимі в українських школах. Так як заняття відбуваються переважно одночасно.

Дружина Президента подякувала німецькому народу, організаціям і державним установам за підтримку громадян України в Німеччині. А також за гуманітарну допомогу, що була надана Україні.

Окрім того, Зеленська розповіла про свою благодійну фундацію, завдяки якій така допомога може бути цільовою та ще дієвішою.

Дружина Президента України запропонувала Астрід Вальманн ініціювати онлайн-зустріч із представниками бізнесу, який має штаб-квартири у Франкфурті-на-Майні. Для того, щоб обговорити співпрацю та залучення їх як партнерів Фундації.

Перша леді також відзначила спільну тему для подальшої співпраці – розвиток безбар'єрного середовища, дружнього до всіх громадян.

Німеччина. Зеленська на книжковому ярмарку

Фото: Олена Зеленська

Крім того, під час візиту Зеленська презентувала два проєкти на українському стенді Франкфуртського книжкового ярмарку.

"Два світильники-маяки на українському стенді починають пульсувати – так тисячі відвідувачів Франкфуртського книжкового ярмарку розуміють: в Україні почалася повітряна тривога", підкреслила перша леді.

Німеччина. Зеленська на книжковому ярмарку

Фото: Олена Зеленська

У ОПУ розповіли, що цьогоріч Україна має декілька стендів, зокрема національний. На ньому представлені 43 видавництва.

А програма передбачає близько 40 публічних і фахових заходів англійською та німецькою мовами за участю понад 70 письменників, культурних діячів, правозахисників, митців та лідерів думок з України, Німеччини, Австрії, Тайваню, Болгарії.

Під час виступу перша леді розповіла про книжкові проєкти, які реалізуються спільно з МКІП, МЗС та Українським інститутом книги. Зокрема про "Книжки без кордонів", який покликаний забезпечити дітей вимушених переселенців за кордоном книгами українською мовою.

"Цей проєкт для нас надзвичайно важливий. Бо ми хочемо, щоб, коли українська дитина просить маму почитати казку на ніч, вона відкривала книгу рідною мовою.

Бо хочемо, щоб для цих дітей, травмованих війною, бодай щось залишилося незмінним – їхній щоденний ритуал читання з батьками.

Адже це – ознака безпеки й домашнього затишку, відчуття нормальності й дому, який краде в дітей росія", наголосила Зеленська.

Німеччина. Зеленська на книжковому ярмарку

Фото: Олена Зеленська

Також вона розповіла про "Українську книжкову поличку", що з'явилася вже у 20 країнах світу.

"Коли ми побачили, як росіяни фізично нищать наші книжки, зрозуміли, що тепер проєкт набув нового значення. Хтось хоче, щоб української книги не існувало?

Що ж, вона не просто існуватиме. Вона з'явиться у найкращих бібліотеках по всьому світу", зазначила перша леді.

Німеччина. Зеленська на книжковому ярмарку

Фото: Олена Зеленська

У Німеччині Зеленська також відвідала Центральну бібліотеку Франкфурта-на-Майні, де поповнила українську книжкову полицю закладу якісними виданнями.

Поличку поповнили також україномовні видання – щоб тимчасові переселенці, яких прийняв Франкфурт, мали свій літературний осередок у місті.

Зеленська розповіла присутнім про масштаби руйнування бібліотек в Україні, де знищено близько сотні таких закладів, і зазначила, що держава планує захищати свою культуру так само, як і людей.

"Я мрію про час, коли ця війна залишиться тільки у книгах. Ми обов'язково напишемо про те, як Україна боролася за свій культурний спадок і як їй у цьому допомагав увесь цивілізований світ. Упевнена, це будуть книги про перемогу", додала дружина українського президента.

Довідка

Нагадаємо, що Франкфуртський книжковий ярмарок проходить 19-23 жовтня. Його девіз – "Слова поєднують світи" (Wordsconnect Worlds).

Ярмарок діє із 1949 р. і є найбільшим у світі. Учасниками заходу стають видавці, агенти, книготорговці, бібліотекарі, науковці, художники-ілюстратори, книгопродавці тощо.

Україна бере участь у ФКЯ із початку 2000-х.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: