fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:42 20 Жов 2022

Ймовірний відступ росіян за Дніпро та спецтрибунал у Гаазі: хроніка подій 20 жовтня та головні рішення

Сьогодні 239 день війни росії в Україні: розповідаємо про ключові події на фронті, в тилу та у світі, а також про головні рішення, які наближають нашу перемогу

English version here

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ ДНЯ

Успіхи ЗСУ

📌 Західні аналітики дали однозначне тлумачення заяв російського генерала Суровікіна про "непрості рішення" щодо Херсона. Вони вважають, що це підготовка відступу з правобережжя Дніпра.

Британська розвідка припускає, що відхід буде проводитися баржовим мостом, а також понтонними переправами.

Американський Інститут вивчення війни пише, що заяви Суровікіна "ймовірно, є спробою створити інформаційні умови для повного відступу росіян за Дніпро, внаслідок чого місто Херсон та інші значні території в Херсонській області перейдуть українським військам, що наступають".

📌 Як повідомляє Енергоатом, окупанти починають тікати з Енергодара (Запоріжжя), прихоплюючи із собою крадене майно. Зокрема було зафіксовано велике пограбування готелю "Скіфський": рашисти виносили звідти техніку, меблі та інші речі.

📌 На Харківщині протягом останніх 6 днів звільнили 19 населених пунктів. На сьогодні під контролем рф залишається лише 1,8% території області — це 32 населені пункти.

📌 За інформацією повітряного командування "Південь", за ніч українські сили збили 14 безпілотників, які атакували Миколаївську область. Загалом сьогодні збито 15 з 20 дронів, запущених окупантами по Україні.

Ймовірний відступ росіян за Дніпро та спецтрибунал у Гаазі: хроніка подій 20 жовтня та головні рішення

📌 Минулої доби знищено 370 окупантів. Також ЗСУ знищили 13 танків, 20 бойових броньованих машин, 9 артилерійських систем та 25 БПЛА. ⬆️ 

📌 Ракетно-артилерійськими підрозділами Сил оборони протягом вчорашнього дня відпрацьовано понад 440 вогневих завдань. Знищено склади боєприпасів у Бериславському районі.

📌 Зранку в самому центрі окупованого Донецька розцвіла "бавовна". Повідомляється, що "прилетіло" за будівлею "Промзв'язокбанку". У місті з'явилися проблеми з інтернетом, працює лише мобільний, та й той із перебоями.

📌 Також телеграм-канали повідомляють про "бавовну" в Новій Каховці та Плодовому на Херсонщині. Місцеві жителі повідомляють, що у Плодовому є влучення у склад БК окупантів, а в Новій Каховці спрацювала ППО окупантів, але без успіху.

📌 Біля окупованого села Львове на Херсонщині знищено чергову переправу ворога. Разом із переправою було знищено понад 100 росіян, багато техніки обслуговування та понад 10 РСЗВ.

📌 СБУ знешкодила на Донеччині агентуру фсб, яка полювала за позиціями українських "Джавелінів" на Бахмутському напрямку.

📌 Проєкт "Хочу жити" отримав уже понад 3000 нових заявок. Найбільше запитів від чоловіків, які отримали повістки в росії, а також тих, хто вже перебуває в Україні. З метою безпеки цифру тих, хто здався в полон, не називають, проте повідомляють, що кількість їх зростає щодня.

Злочини рф

📌 Окупанти вночі обстріляли Кривий Ріг, поцілили в об'єкт енергетичної інфраструктури в Дніпропетровській області. Також під удар потрапило промислове підприємство. Руйнування серйозні, на місці працюють відповідні служби.

📌 Також вночі війська рф атакували Миколаїв дронами-камікадзе Shahed-136. Чотири безпілотники влучили по одному з навчальних закладів міста. Ще один безпілотник упав на закриту приватну територію. Внаслідок атаки виникли дві пожежі на відкритих територіях, які були оперативно ліквідовані. 

Зранку Миколаїв було обстріляно ракетами С-300. Обійшлося без жертв та постраждалих. 

Ймовірний відступ росіян за Дніпро та спецтрибунал у Гаазі: хроніка подій 20 жовтня та головні рішення

📌 У Комишувасі Запорізької області сьогодні вранці був ракетний удар по території дитячої спецшколи ⬆️. Є руйнування інфраструктури та житлових будинків.

📌 На Чернігівщині росіяни з мінометів обстріляли Новгород-Сіверську та Семенівську громади.

📌 На Донеччині виявили тіла ще 12 мирних жителів, які загинули під час окупації. Минулої доби від обстрілів загинула одна людина, п'ятеро — отримали поранення.

📌 З початку повномасштабної війни по Одесі було здійснено 100 ракетних ударів. Через обстріл рашистів житло майже тисячі мешканців Одеської області отримали пошкодження та руйнування, повністю знищено 30 квартир.

Внаслідок терору загарбників загинули 32 мешканці Одещини, серед яких двоє дітей.

📌 Камери-катівні знайшли воїни ЗСУ в підвалі військомату в с. Шевченкове Куп'янського району на Харківщині. Тут росіяни катували наших людей: як військових, так і цивільних

📌 Російські окупанти можуть завдати удару по Каховській гідроелектростанції, звинуватити в цьому українську сторону і використати повінь для прикриття свого відступу з Херсонської області, — вважають американські аналітики.

📌 У Швеції поцупили близько 100 дорожніх камер, їх виявили в російських дронах. Представники поліції безпеки Швеції (Säpo) заявили, що обізнані про зв'язок між дронами рашистів та крадіжками камер. Проте, правоохоронці не розповідатимуть про свою розвідувальну роботу та не ділитимуться подробицями.

Життя в умовах війни

📌 Тримаємо енергетичний фронт! Влада закликає українців тотально економити електроенергію з 7:00 до 23:00. І попереджає, що тимчасові відключення будуть у кожній області. 

Наразі в багатьох містах України значно обмежена кількість електротранспорту, запровадили віялові відключення та ввели інші заходи щодо економії електрики. Зокрема у Полтаві запровадили патрулювання вулиць: правоохоронці виявлятимуть підприємців, які не вимкнули зовнішнього освітлення та порушують режим економії електроенергії.

📌 Військовослужбовці отримають виплати в повному обсязі. Цього року фінансування грошового забезпечення військовослужбовців залежить від внесення змін до бюджету щокварталу. Верховна Рада України вже ухвалила зміни до Державного бюджету на 2022 рік.

📌 Укрпошта відновлює роботу в Херсонській області. Вже 20 жовтня відкрилося відділення у деокупованому смт Велика Олександрівка Бериславського району. Там ще є наслідки 4-місячної російської окупації, проте у компанії запевняють, що все відновлять. На черзі ще 5 відділень".

РІШЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ

Підтримка іноземних партнерів

💡 Робочу групу з відновлення української інфраструктури створили в США разом з Мінінфраструктури після масованих ударів росіян. Першу зустріч група проведе у найближчі місяці. Особливу увагу приділять питанням енергетики

Ймовірний відступ росіян за Дніпро та спецтрибунал у Гаазі: хроніка подій 20 жовтня та головні рішення

💡 Сьогодні в Україну з візитом прибув президент Швейцарії Ігнаціо Кассіс ⬆️. Його мета: "отримати уявлення про військову ситуацію, гуманітарну ситуацію та підготовчу роботу для відновлення країни".

💡 Німеччина стане одним із центрів навчання українських військових у рамках місії ЄС. До весни 2023 року Німеччина на своїх полігонах навчатиме до 5000 військовослужбовців ЗСУ.

💡 Іспанія готова вчити 400 українських військових.

💡 А ще Іспанія передає Україні електрогенератори у зв'язку з нещодавніми атаками росії на українську електричну інфраструктуру. Іспанські повітряно-космічними військами чотири генератори потужністю 400 кіловатів і один — потужністю 150 кіловатів.

💡 Єврорада остаточно затвердила санкції проти Ірану за постачання "шахедів" росії. Санкції набирають чинності відсьогодні.

💡 ЄС збільшить гуманітарну допомогу Україні на 175 мільйонів євро з огляду на "великі виклики", що можуть постати взимку.

💡 Укравтодор отримав від чеських партнерів 4 тимчасові металеві мости.

💡 Нідерланди підтримали створення в Гаазі спецтрибуналу для рф.

Українці, об'єднуємось! 

Ймовірний відступ росіян за Дніпро та спецтрибунал у Гаазі: хроніка подій 20 жовтня та головні рішення

💡 В Олександрії на Кіровоградщині розмальовують прапори, щоб допомогти захисникам. Нині в центрі мають п'ять прапорів. Їх розмальовували вихованці місцевої дитячої художньої школи. Гроші з продажу витратять на потреби армії.

Ймовірний відступ росіян за Дніпро та спецтрибунал у Гаазі: хроніка подій 20 жовтня та головні рішення

💡 У Кропивницькому організовують розіграш залишків зброї Збройних Сил України, щоб допомогти українській армії. Гроші збирають на дрони. Розігрувати онлайн будуть залишки зброї з автографами військових (на фото вище).

💡 До кінця жовтня у Кропивницькому в Гончаренко центрі збирають книжки для бібліотек Чернігівщини, які пошкодили або зруйнували російські ракети. Поділитися можна книжками українською мовою та не російських авторів. Стан новий або хороший. Збирають підліткову та наукову літератури, українську класику та сучасні твори.

Ймовірний відступ росіян за Дніпро та спецтрибунал у Гаазі: хроніка подій 20 жовтня та головні рішення

💡 У Нью-Йорку, США, відбулася благодійна виставка "Українські плакати воєнного часу" авторів із Києва та інших міст. ⬆️ Усі кошти, зібрані на заході, витратять на придбання спеціального медичного обладнання для Ніжинського міського пологового будинку.

💡 Вінниця стала першим містом, де збиратимуть речі для людей з деокупованих територій в рамках проєкту Культурного десанту. Вінничан просять поділитися  велосипедами, мобільними телефонами, теплими речами, музичними інструментами, українськими книгами та журналами. 

2
826

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: