fbpx
Сьогодні
22:03 11 Жов 2022

Гендиректор МАГАТЕ обговорив із путіним ситуацію довкола ЗАЕС

Генеральний директор Міжнародної організації з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі у вівторок зустрівся з путіним у Санкт-Петербурзі для обговорення ситуації довкола ЗАЕС.

Про це повідомляють пресслужби МАГАТЕ і кремля.

Зазначається, що Гроссі зустрівся з путіним "у межах зусиль МАГАТЕ із запобігання ядерній аварії під час нинішнього військового конфлікту в Україні, наголосивши на нагальній необхідності створення зони безпеки та захисту навколо ЗАЕС".

"Зараз, як ніколи, в ці надзвичайно складні часи, навколо ЗАЕС необхідно створити захисну зону. Ми не можемо дозволити собі втрачати більше часу. Ставки дуже високі. Ми повинні зробити все, що в наших силах, щоб під час цього трагічного конфлікту не сталася ядерна аварія, оскільки це може спричинити ще більше труднощів і страждань в Україні та за її межами", – сказав він.

Своєю чергою путін під час зустрічі з Гроссі заявив про "зайву, небезпечну політизацію всього, що пов'язано з атомною діяльністю", а також запевнив у відкритості до діалогу з питань "ситуації навколо Запорізької атомної електростанції".

Подробиць обговорень гендиректора МАГАТЕ і президента рф сторони не наводять.

Минулого тижня Рафаель Гроссі перебував у Києві, де вів переговори з українською стороною та оголосив про першу ротацію місії МАГАТЕ на Запорізькій атомній електростанції. Очікується, що після візиту до росії він повернеться до України.

Нагадаємо, ситуація на ЗАЕС опинилася у центрі уваги з початку серпня, коли російські військові почали обстріли станції. росія відкинула заклики про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має "захищати її" від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

Після нетривалої місії на ЗАЕС експерти МАГАТЕ представили звіт, у якому підтвердили, що росія розмістила "військовий персонал, транспортні засоби та обладнання в різних місцях станції. А рада керуючих Агентства ухвалила резолюцію із вимогою до росії припинити окупацію Запорізької атомної електростанції.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: