fbpx
Сьогодні
09:00 07 Жов 2022

Що робити, якщо під час ядерного вибуху ваша дитина в школі або садочку: інструкція для батьків від РНБО

По пунктах: як підготувати інших батьків, вчителів, укриття та що має бути в тривожному рюкзаку

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при РНБО випустив інструкцію, як діяти у випадку ядерної атаки. 

Раніше "Рубрика" вже публікувала детальну інструкцію на випадок таких подій, коли ви знаходитесь у приміщенні. Цього разу ми публікуємо інструкцію про порядок дій для батьків, які на момент ядерної атаки будуть не поряд зі своїми дітьми. Ось правила, які варто запам'ятати.

Що обговорити з викладачами та іншими батьками?

👉🏻 Переконайтесь, що школа або садок готові до будь-яких сценаріїв, а тамтешнє укриття захистить вашу дитину від радіації у випадку ядерного вибуху. У вчителів (вихователів) та дирекції школи або садочка має бути план дій на випадок ядерного вибуху. Вони мають діяти згідно із загальними правилами поводження у такій надзвичайній ситуації. 

👉🏻  Якщо дирекція закладу не проінформувала вас про це, ви маєте домовитись заздалегідь із іншими батьками та вчителем, що у випадку ядерного вибуху двері укриття, де перебувають діти — не будуть відчиняти, допоки не було дозволу від органів влади. Це значить, що прийти й забрати дитину звідти, поки немає офіційних оголошень, що загроза минула — буде неможливо. Поясніть їм, що зайве відчинення дверей укриття і допуск туди батьків, що прийшли з вулиці, нашкодить дітям.

👉🏻 Обовʼязково попередьте медичного працівника школи або садочка, вчителів (вихователів) або адміністрацію, якщо ваша дитина має порушення функціонування щитоподібної залози або алергію на калій йодид. В укритті їм може знадобитись йодопрофілактика, але тільки після офіційної вказівки ДСНС чи органів влади в її потребі.

👉🏻 Обміркуйте варіант із дистанційним навчанням. Якщо ви не впевнені у безпечності перебування вашої дитини в укритті навчального закладу у випадку ядерного вибуху — тоді рішення, чи навчатиметься ваша дитина офлайн, допоки є така загроза, ви приймаєте на власний розсуд.

Як підготувати укриття у школі?

👉🏻  Укриття має бути адаптоване для перебування там в умовах ядерної небезпеки. Оскільки укриття має бути розраховане на перебування там дітей впродовж не менше від 48 годин, перевірте, чи є там перелік речей, які має забезпечити адміністрація закладу освіти:

  • місця для сидіння (лежання): стільці, лавки чи ліжка, спортивні мати, каремати;
  • теплі ковдри або спальники;
  • поліетиленові пакети;
  • армований скотч для герметизації приміщення;
  • ганчірки та вологі серветки;
  • вода для очищення тіла, предметів, поверхонь від радіаційного пилу;
  • питна вода у розрахунку одна особа/2 л на добу;
  • запас консервів та сублімованої їжі;
  • контейнери для продуктів харчування;
  • баки для нечистот, що щільно закриваються (для неканалізованих будівель і споруд);
  • резервне штучне освітлення (електричні ліхтарі, свічки, гасові лампи тощо); вогнегасники;
  • аптечка із засобами надання невідкладної медичної допомоги: запас таблетованого йодиду калію на максимальну плановану кількість дітей та персоналу в укритті. Рекомендована норма вживання: немовлята від народження до 1 місяця – 16 мг на особу, діти (від 1 місяця до 3 років) – 32 мг, діти (від 3 до 12 років) – 62,5 мг на особу, підлітки (від 12 до 18 років), вагітні, матері-годувальниці та дорослі (до 40 років) – 125 мг на особу, дорослим від 40 років йодна профілактика зазвичай не потрібна;
  • респіратори FFP2 та FFP3 в розрахунку на максимальну кількість дітей, яку вміщує сховище;
  • засоби зв'язку та оповіщення (телефон, радіоприймач на батарейках з КХ/CХ діапазоном на випадок відсутності звʼязку та струму, інтернет, рекомендовано встановлення Wi-Fi пристроїв);
  • інструменти (лопати штикові та совкові, ломи, сокири, пилки, ножівки тощо).

Якщо заклад має не всі речі з переліку — разом із іншими батьками проконтролюйте, аби їх придбали або знайдіть та принесіть самі.

Як підготувати дитину?

👉🏻 Зберіть тривожний рюкзак для дитини:

  • пляшка чистої води і поживні батончики чи снеки в герметичних упаковках;
  • нотатка від батьків, у якій вказано ПІБ дитини, контактні дані батьків та ближніх родичів (імена, телефони, адреси);
  • телефон (за можливості), зарядний пристрій і павербанк;
  • індивідуальний набір необхідних ліків, респіратори (запас на кілька днів);
  • комплект змінної білизни та одягу;
  • спальник, якщо ними на забезпечує заклад;
  • улюблена іграшка або річ;
  • інші речі відповідно до віку дитини (підгузки, дитяче харчування). 

Для того, щоб не навантажувати дитину важкими речами щоразу, коли вона йде до школи чи садочка, домовтесь з адміністрацією або вчителем (вихователем), щоб ці речі зберігались у закладі, але в швидкому доступі, щоб їх можна було швидко брати під час тривоги.

👉🏻 Завчасно проговоріть із дитиною, що в разі ядерної загрози вона певний час залишатиметься в укритті з іншими дітьми. Також важливо проговорити цей сценарій з усіма членами вашої родини.

Що робити, якщо ядерний удар уже стався?

👉🏻 Якщо на момент ядерного вибуху ваша дитина була в закладі освіти, вона має залишатись там в укритті з рештою дітей. У випадку аварії з викидом або ядерного вибуху — перебувати в будь-якій споруді безпечніше, ніж на вулиці.

👉🏻 Навіть якщо школа або садок — у пʼятихвилинному доступі від дому, не потрібно виходити з укриття й забирати дитину. Це нашкодить вам, адже на вулиці ви можете зазнати радіаційного впливу, вашій дитині, а також іншим дітям й вчителям або вихователям, які перебувають в укритті школи чи садочка. Згідно з нормами безпеки приміщення для укриття мають загерметизувати зсередини, аби туди не потрапляти шкідливі речовини ззовні. Батьки, що прийшли з вулиці, можуть переносити на одязі радіоактивний пил, або він разом із повітрям може потрапити в приміщення, де переховуються діти.

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений Рубрика (@rubryka)

Також читайте, що робити, якщо ядерний вибух застав вас у дорозі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: