fbpx
Сьогодні
10:15 02 Жов 2022

Washington Post: ФСБ була проти обміну захисників Маріуполя та путін дуже хотів повернути Медведчука

ФСБ росії була проти обміну полонених, який відбувся 21 вересня, адже вони остерігалися негативної реакції російської громадськості

Про це пише The Washington Post із посиланням на американських та українських чиновників.

Як повідомили у виданні, проте путін схвалив обмін, оскільки хотів повернути свого кума Віктора Медведчука.

Джерела розповіли The Washington Post, що службу безпеки рф турбувало те, що росія передає Україні більше людей, ніж Україна росії.

Нагадаємо, що 21 вересня Україна повернула 215 захисників, зокрема з Маріуполя. З-поміж них 108 бійців були з полку "Азов". Натомість росії передали Віктора Медведчука та 55 загарбників.

"ФСБ була категорично проти. Вони усвідомлювали наслідки того, який вигляд ця домовленість матиме для громадськості", – сказав високопоставлений український чиновник.

Обмін полонених в Україні називали "перемогою". Натомість кремль зіткнувся з критикою від деяких своїх прихильників, які засуджували звільнення бійців "Азову". росія називала українських захисників "неонацистами" та обіцяла відправити їх під суд.

Проте путін знехтував занепокоєннями ФСБ.

Як сказав чиновник Держдепартаменту США, обмін показав, що Медведчук особливо цінний для російського президента. Зазначимо, кум путіна роками просував інтереси кремля в Україні.

"Показово, що путін вирішив обміняти свого наближеного та одного зі своїх багаторічних довірених осіб в Україні Медведчука на героїв Маріуполя.

В Україні дуже святкували повернення доблесних бійців, а в москві критикували, побачивши, що путіна хвилює насправді", — зазначив чиновник.

Наголосимо, що речник путіна після обміну заявив, що у кремлі не знають, де зараз перебуває Медведчук. Він також відмовився загалом коментувати обмін українських захисників і кума путіна.

На обміні полонених посередником був російський олігарх Роман Абрамович, який потрапив під європейські санкції.

За даними журналістів, Абрамович тісно спілкувався з очільником ФСБ Олександром Бортніковим та главою Офісу Зеленського Андрієм Єрмаком. Він передавав Україні позиції російської сторони.

Американські й українські чиновники вважають, що в такий спосіб олігарх хоче покращити своє становище на Заході. Таку саму мету мав наслідний принц Саудівської Аравії, який хотів покращити свої позиції після вбивства журналіста Джамаля Хашоггі.

Довідка

Як повідомляла Рубрика, Україні вдалося звільнити з російського полону 215 людей.

200 українських військових обміняли на кума путіна Віктора Медведчука, який "вже дав усі можливі свідчення слідству".

5 командирів з "Азовсталі" обміняли на 55 російських військових, які "не мають для нас жодного інтересу". Звільнені командири наразі перебувають у Туреччині під гарантіями захисту та безпеки президента Реджепа Ердоганаю Там вони залишаться до кінця війни.

Крім того, 10 полонених іноземців росія відпустила до Саудівської Аравії.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: