fbpx
Сьогодні
14:22 29 Вер 2022

Умисна атака зустріне рішучу відповідь: НАТО відреагувало на витоки газу з "Північного потоку"

НАТО, реагуючи на витоки газу з газопроводів "Північний потік-1" та "Північний потік-2", обіцяє рішучу відповідь, якщо будуть докази умисної атаки на критичну інфраструктуру членів Альянсу

Про це пише ЄП, посилаючись на заяву Північноатлантичної ради.

У документі наголошують, що пошкодження газопроводів "Північний потік-1" та "Північний потік-2" у міжнародних водах Балтійського моря викликає глибоке занепокоєння НАТО.

"Вся наявна наразі інформація вказує на те, що це є результатом навмисних, безрозсудних та безвідповідальних актів саботажу.

Ці витоки створюють ризики для судноплавства та завдають значної шкоди навколишньому середовищу. Ми підтримуємо розслідування, що проводяться з метою визначення походження шкоди" наголосили у заяві.

Члени Альянсу нагадали про своє зобов'язання бути готовими до примусового використання енергії та інших гібридних тактик державними і недержавними суб'єктами, стримувати їх і захищатися від них.

"Будь-який навмисний напад на критично важливу інфраструктуру членів Альянсу зустріне об'єднану і рішучу відповідь", підкреслили у заяві.

Як повідомляла Рубрика, 27 вересня в газопроводах "Північний потік-1" та "Північний потік-2" сталося витікання газу. В Євросоюзі заявили, що витоки на обох газогонах є результатом навмисних дій.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель відреагував на інцидент, що стався на газопроводах "Північний потік".

"Ці інциденти – не випадковий збіг, і вони впливають на всіх нас. Уся наявна інформація вказує на те, що витоки стали наслідком умисних дій", зазначив він

Данія і Швеція також припускають, що може йтися про диверсію.

Нагадаємо, що 29 вересня у Швеції виявили вже четверте джерело витоку газу з трубопроводу "Північний потік".

Водночас росія почала розслідувати інциденти як "акт міжнародного тероризму".

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: