fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:21 28 Вер 2022

Хроніка подій 28 вересня — 217 день війни росії в Україні: ключові події та рішення для перемоги

English version here

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ ДНЯ

Успіхи ЗСУ

🇺🇦 Селище Новоселівка на Донеччині звільнено! Там підняли український прапор.

Селище Новоселівка на Донеччині звільнено

📌 Інститут вивчення війни (ISW) повідомив, що українські сили зміцнюють позиції біля Лимана на Донеччині та продовжують наближатися до цього міста. ЗСУ близькі до того, щоб перерізати останні шляхи постачання лиманського угруповання противника й взяти його в оперативне оточення.

Крім того, протягом 26 та 27 вересня ЗСУ взяли під контроль кілька сіл на північний захід та північ від Лимана.

📌 Українські сили ППО збили 2 ракети, якими ворог увечері атакував Одещину. Крім цього, росіяни спрямували аналогічний удар і по Кривому Рогу — ракета Х-59 також була знищена силами ППО.

📌 Підрозділи Сил оборони України відбили атаки в районах 12 населених пунктів на Донеччині.

📌 За добу наша авіація завдала 19 ударів. Підтверджено ураження 14 районів зосередження живої сили й військової техніки ворога, 3 опорних пункти та 7 позицій зенітних ракетних комплексів. 

Крім того, за добу українські підрозділи протиповітряної оборони знищили літак та 6 БпЛА.

📌 Ракетні війська й артилерія уразили 12 районів зосередження живої сили та техніки противника, 4 склади з боєприпасами, позиції засобів протиповітряної оборони та радіоелектронної боротьби, зокрема, автоматизовану станцію перешкод "Житель". 

Руйнування війна

📌 Пригоди "Бавовнятка": 

  • херсонські телеграм-канали повідомляють про вибухи в районі Олешок. За попередніми даними, прильоти були в районі готелю "Колос" та біля міської будівлі суду. 
  • ЗСУ завдали удару по пункту розгортання зенітно-ракетного комплексу "Бук-М3" в Бериславському районі, Херсонщина. Також уражено осередок озброєння та техніки російських військ неподалік Любимівки Каховського району.

Руйнування війна

  • Сьогодні вночі раптово вибухнула й будівля водоканалу в Лисичанську, яку зайняли росіяни.

Злочини рф

217 день війни

📌 Вчора ввечері сталося кілька "прильотів" у Холодногірський район Харкова. Окупанти влучили в інфраструктурний об'єкт. 

Внаслідок обстрілів рф за добу на Харківщині поранені шестеро людей. Серед них — 16-річна дівчина в селі Петропавлівка Богодухівського району. Вона перебуває в тяжкому стані.

📌  Окупанти обстріляли ракетами С-300 школу в Миколаївці (Донецька область), де було облаштоване сховище для цивільних. Там перебувало 12 людей. Сховище витримало, поранених немає.

📌 О 00:50 був удар по промзоні Миколаєва ракетами С-300. Також був артобстріл аквазони Очакова, обійшлося без постраждалих. Портова зона Очакова була атакована дронами-камікадзе.

📌 Окупанти вночі тричі вдарили по Нікополю (Дніпропетровщина), влучили по ЛЕП. Били з "Градів" та важкої артилерії. Поранених немає, проте було пошкоджено понад 10 багатоповерхових та приватних будинків, без світла залишилися майже 8 тисяч сімей.

Також зафіксовано перший випадок обстрілу Мусіївки Дніпропетровської області.

📌 Рашисти вдарили по центру Гуляйполя Запорізької області. Вранці окупанти обстріляли центр міста трьома ракетами С-300, знищивши будівлю, що має статус історичної пам'ятки. 

📌 росія запускала іранські дрони-камікадзе по хасидах в Умані. ЗСУ збили понад 10 дронів Shahed 136 на півдні країни. У спецслужбах впевнені, що теракти проти ізраїльтян — це одна з умов Ірану для передачі безпілотників рф.

217 день війни

📌 росЗМІ опублікували дані по "референдумах" на захоплених рф українських територіях: Херсонська область — нібито 87,05% за приєднання, Запорізька — 93,11%, Луганська — 98,42%, Донецька — 99,23%. Очевидно, що результати є фальсифікованими. На фото видно, як колаборанти рахують пусті "бюлетені".

При цьому, наприклад, у "референдумі" у Запорізькій області участь взяли всього 0,5% мешканців.

📌 Нові жертви окупації. Біля деокупованого Високопілля в канаві виявили тіла двох цивільних чоловіків зі слідами насильницької смерті, попередньо, від вогнепальних поранень. Це двоє жителів Одеської області, які з липня вважаються зниклими безвісти.

📌 П'ятьом ідентифікованим військовослужбовцям рф заочно повідомили про підозру в розстрілі цивільних автомобілів із мирними жителями в Гостомелі Київської області в лютому 2022 року. Окупанти розстрілювали цивільні авто протягом 6 годин.

Життя в умовах війни

217 день війни

📌  Для спілкування українців за кордоном створили додаток "Нумо Спільно". Там можна створювати івенти, знаходити відповіді на запитання про життя в іншій країні та шукати українців поруч.

📌 Змінилися правила для виїзду за кордон чоловіків. Чоловіки призовного віку зможуть поїхати:

  • до осіб з інвалідністю,
  • до осіб, які потребують постійного догляду,
  • до дітей з інвалідністю або певним переліком захворювань, яких вони доглядають.

Перетинати кордон можна необмежену кількість разів.  

📌 Майже 700 тисяч доз вакцини від поліомієліту безоплатно передав в Україну фонд UNICEF.

📌 Uber повертається в Харків. Компанія прагне підтримати відновлення міста, тож вирішила не брати комісію за обслуговування та віддавати місцевим водіям 100% вартості поїздок. 

РІШЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ

Підтримка іноземних партнерів

💡 США готуються виділити Україні пакет військової допомоги на $1 млрд. Так Америка збирається відреагувати на "референдуми", які росія проводить на окупованих територіях України.

💡 Крім того, США не заперечують, щоб Київ застосовував зброю заходу проти регіонів, які можуть "увійти до складу рф" після псевдореферендумів.

💡 Україна отримає від США обладнання для боротьби з іранськими дронами, зроблене спільно з Ізраїлем, за його згодою.

💡 США передадуть ЗСУ 16 установок NASAMS. Будуть передані спочатку дві батареї. Батарея може мати до восьми пускових установок, а також командний пункт, радар, який бачитиме цілі.

💡 Україна отримає системи ППО від Німеччини. Системи протиповітряної оборони IRIS-T виробляються спеціально для України, їх немає на озброєнні німецької армії. Першу систему, ймовірно, буде поставлено вже в жовтні, другу — до кінця року, а ще дві — вже наступного року.

Також Німеччина підготувала до відправки в Україну 13 мостоукладальних машин та 90 великовантажних причепів. А ось допомогти танками Німеччина й досі відмовляється.

💡 Бельгія надасть Україні великокаліберні кулемети M2HB, боєприпаси до них та спорядження. Загальна сума військової допомоги становитиме €12 мільйонів.

💡 Литва забезпечить зимове екіпірування для близько 25 тисяч українських військових. 

💡 Україна отримає понад тонну гумдопомоги від Франції. Також Франція візьме на себе витрати на доставку української пшениці до Ефіопії та Сомалі.

💡ЄК запропонувала новий пакет санкцій проти росії. Пропонується заборонити імпорт російських продуктів на 7 млрд євро, запровадити нові експортні обмеження, а також заборонити європейським громадянам обіймати керівні посади у держкомпаніях рф.

💡 Держбанки Туреччини слідом за приватними відмовилися від використання російської платіжної системи "Мир".

💡 Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що витік газу на газопроводах "Північний потік" та "Північний потік — 2" могла влаштувати росія.

Українці, об'єднуємось! 

💡  У Петрівській громаді на Кіровоградщині зібрали гроші на десять дронів для бригади морської піхоти ЗСУ. П'ять дронів уже передали військовим.

💡 Власник СТО з Буковини (Чернівецька область) разом із чотирма автослюсарями служить у лавах нацгвардії. Чоловіки перевезли свої інструменти та обладнання й зараз ремонтують авто для армії

217 день війни

💡 На Житомирщині бердичівський спортсмен-гирьовик Геннадій Резнік відкрив персональну виставку картин. Частину коштів від продажу своїх робіт передасть місцевому шпиталю.

💡 З Івано-Франківської громади на Миколаївщину поїхали 23 добровольці: вони будуть допомагати готувати місто до зимового періоду. Зокрема, забивати вікна. Є дуже багато помешкань, які постраждали.

217 день війни

💡 Житель села Ободівка, що на Вінниччині, майструє "буржуйки-невидимки" для військових. За словами Володимира Попова, такі буржуйки не лише зручні, а й непомітні для ворога, адже диму від них зовсім немає.

💡 Працівники Волинського облмуздрамтеатру взялися шити для військових розгрузки. Усі викрійки жінки придумали самі.

💡 Учасники команди "VIP Тернопіль" завдяки ініціативі "Моя кава для ЗСУ" зібрали вже понад 4 млн гривень. "Моя кава для ЗСУ" — це проєкт, де один маленький донат, рівний невипитій чашці кави, перетворюється на автомобілі для ЗСУ. Одна чашка — 30 гривень, а 7400 чашок — авто.

💡 За два дні житомирський ліцей зібрав більше тонни гуманітарної допомоги для жителів Балаклії.

217 день війни

💡 А в Бурштині, Івано-Франківщина, на ярмарку зібрали майже 40 тисяч гривень для ЗСУ.

2
756

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: