fbpx
Сьогодні
11:21 28 Вер 2022

"Це не випадковий збіг": Боррель відреагував на інцидент, що стався на газопроводах "Північний потік"

Фото: REUTERS

Все вказує на те, що витоки газу на гілках " Північного потоку" стали наслідком умисних дій

Так вважає Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель. Свою думку він виклав у заяві, що опублікував 28 вересня, пише ЄП.

Топдипломат висловив стурбованість інцидентами на гілках російських газопроводів "Північний потік" і зауважив, що це не могло бути випадковістю.

Боррель від імені блоку висловив глибоку стурбованість з приводу пошкоджень, завданих обом "Північним потокам". А також щодо можливих наслідків для безпеки судноплавства і довкілля.

"Ці інциденти – не випадковий збіг, і вони впливають на всіх нас. Уся наявна інформація вказує на те, що витоки стали наслідком умисних дій.

Ми підтримаємо будь-яке розслідування, спрямоване на встановлення повної картини того, що й чому сталося, та вживатимемо подальших кроків для підвищення нашої стійкості у сфері енергобезпеки.

Будь-яке умисне завдання шкоди європейській енергетичній інфраструктурі абсолютно неприйнятне і отримає жорстку та об'єднану відповідь", заявив головний дипломат ЄС.

Президент Євроради Шарль Мішель ще напередодні, 27 вересня, назвав інциденти на "Північних потоках" актами саботажу. Все це виглядає, як спроба ще більше дестабілізувати постачання енергоресурсів до ЄС.

"Потрібне невідкладне і ретельне розслідування. Винні будуть притягнені до відповідальності і змушені заплатити. Ми продовжимо зусилля для диверсифікації постачань, щоб відмовлятися від російського газу", – наголосив він.

Нагадаємо, що в ніч проти 26 вересня диспетчер берегового майданчика "Північного потоку-2" зафіксував різке падіння тиску у трубопроводі.

Крім того, витік газу зафіксовано з обох ниток першого "Північного потоку" – у винятковій економічній зоні Данії на північний схід від острова Борнхольм.

У Німеччині підозрюють, що витоки газу на гілках російських газопроводів "Північний потік" через Балтійське море є наслідком умисних дій. Данія і Швеція також припускають, що може йтися про диверсію.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: