fbpx
Сьогодні
22:52 27 Вер 2022

Гендиректор МАГАТЕ прокоментував нові обстріли Запорізької АЕС

Фото: Твіттер/Рафаель Гроссі

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі наголосив, що нові обстріли території Запорізької АЕС 26-27 вересня демонструють "нагальну необхідність" створення зони ядерної та фізичної безпеки навколо станції, і що він готовий продовжити консультації з цього приводу в Україні та росії.

Відповідна заява Гроссі опублікована у вівторок на сайті МАГАТЕ.

"Цього тижня територія Запорізької атомної станції зазнала нових обстрілів, вибухом було вибито вікна в одному з турбінних залів, що вкотре підкреслило нагальну необхідність створення зони ядерної та фізичної безпеки навколо станції", – заявив Гроссі.

Відповідно до присутніх на АЕС експертів МАГАТЕ, обстріл стався у понеділок близько 17:00 за місцевим часом поблизу електророзподільчої станції об'єкта, за кілька сотень метрів від навчально-тренувального центру, але "повідомлень про пошкодження не надходило".

Також було чутно інші вибухи трохи далі.

Крім того, у вівторок, близько 8 ранку, відбулися ще два вибухи біля каналу, яким постачається вода з резервуара на станцію для її системи охолодження, що є важливим елементом ядерної безпеки. Відповідно до експертів МАГАТЕ, конструкції станції та обладнання не постраждали, але було вибито вікна в машинному залі реакторного блоку № 2.

"Обстріли та вибухи цього тижня на території ЗАЕС відбулися після кількох днів без таких інцидентів. Вони показують, що загальна ситуація залишається нестабільною і що необхідні негайні дії, щоб зменшити ризик великої аварії на найбільшій атомній електростанції Європи, яка зараз розташована посеред зони бойових дій", – заявив Гроссі.

Зазначається, що минулого тижня в Нью-Йорку генеральний директор МАГАТЕ почав переговори з росією та Україною щодо узгодження та впровадження зони ядерної та фізичної безпеки навколо ЗАЕС. Під час свого виступу на генеральній конференції МАГАТЕ у понеділок він повідомив, що готовий продовжувати консультації в обох країнах.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: