fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:35 26 Вер 2022

Хроніка подій 26 вересня — 215 день війни росії в Україні: ключові події та рішення для перемоги

English version here

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ ДНЯ

Успіхи ЗСУ

📌 Учора ввечері підрозділами зенітної ракетної Одеської бригади повітряного командування "Південь" збито штурмовик рф Су-25, який атакував наші війська на Херсонщині. Для порятунку російського пілота окупанти відправили вертоліт Мі-8 з командою на борту, але й він відправився вслід за штурмовиком.

📌 Українська авіація завдала 33 ударів. Підтверджено ураження 25 районів зосередження живої сили й військової техніки противника та 8 позицій зенітних ракетних комплексів. 

📌 Ракетні війська й артилерія за поточну добу, зокрема, уразили 6 пунктів управління, 12 районів зосередження живої сили та техніки противника, 2 позиції зенітних ракетних комплексів, 3 підрозділи ракетних військ і артилерії, 6 складів з боєприпасами, а також 9 окремих важливих цілей.

📌 Миколаївські десантники знищили 5 одиниць техніки противника: 1 танк, 2 БМП, 1 ІМР-2 та 1 МТ-ЛБ разом з екіпажами.

📌 ЗСУ вдарили по центру управління та підготовки іранських дронів. Окупанти облаштували його у селищі Чулаківка на Херсонщині, що неподалік Кінбурнської коси.

📌 Російська диверсійно-розвідувальна група штурмувала позиції ЗСУ поблизу Архангельського в Бериславському районі Херсонської області. ЗСУ відбили атаку, ДРГ зазнала втрат і відступила.

📌 Атаки противника відбиті в районах 12 населених пунктів Донеччини.

215 день війни

📌 Українські військові в Харківській області знищили російську станцію постановки радіоелектронних перешкод Р-330Ж "Житель". 

📌 За добу ліквідовано 500 окупантів.

📌 Інститут вивчення війни дає свої висновки щодо того, що відбувається на фронтах:

  • ЗСУ, ймовірно, звільнили місто Шевченко в Донецькій області.
  • Українські сили, ймовірно, контролюють Маліївку в Харківській області.
  • Українські військові блокують російські позиції в районі Карпівки, Нового, Рідкодубу та Новосергіївки в Донецькій області.

Чекаємо на офіційну інформацію від Генштабу.

Куп'янськ

🇺🇦 Телеграм-канали повідомляють, що Куп'янськ-Вузловий на Харківщині — частково під контролем ЗСУ, а саме значна частина міста та головна дорога.

215 день війни

📌 Працює спротив. Люди на околицях Херсона знайшли такі листівки. Одразу видно, що вони адресуються рашистам.

Злочини рф

Обстріли Одещини

📌 Одеська область знову була під обстрілом дронами-камікадзе. Два з них влучили в об'єкт військової інфраструктури. Один дрон знищено силами ППО. Через масштабну пожежу та детонацію боєприпасів організовано евакуацію цивільного населення. За попередніми даними, постраждалих немає.

📌 На Дніпропетровщині ворог 9 разів ударив по 4 громадах — Нікопольській, Марганецькій, Червоногригорівській та Мирівській. Майже 130 російських снарядів!

По Нікополю поцілили тричі. У місті пошкоджені майже 40 будинків, понад 20 господарських споруд, автівки, 30 панелей сонячної станції, трансформаторна підстанція та лінії електропередач. 

📌 Вночі рф обстріляла Запоріжжя та передмістя. Внаслідок ракетного удару постраждалих немає, проте пошкоджено об'єкти інфраструктури та виникли пожежі.

📌 Зранку знову було обстріляно Миколаїв. За попередньою інформацією завдано удару по промисловій зоні на околицях міста. Попередньо без жертв та постраждалих. 

Обстріл Первомайська

📌 Вдень окупанти вдарили ракетами по Первомайському Харківської області. Обстрілом знищено два житлові приватні будинки. Внаслідок ракетного удару загинуло семеро, в тому числі 15-річна дівчина. Крім того, через обстріл було пошкоджено критичну інфраструктуру міста. 

📌 Під обстріл потрапили Краматорськ і Слов'янськ (Донеччина).

Обстріл Куп'янська

📌 У Куп'янську, Харківщина, внаслідок обстрілу спалахнула церковна школа та магазин. Поранено одну людину.

На Харківщині знайшли ще одну катівню

📌 У деокупованому селищі Липці Харківської області знайшли ще одну катівню. Окупанти обладнали її у приміщенні, де розташовувалась так звана "народна міліція днр". Там тримали місцевих жителів, які відмовлялися співпрацювати та підтримували територіальну цілісність України. На фото — саморобний "електричний стілець", за допомогою якого рашисти катували мирних українців.

📌 В Ізюмі знайшли ще два масові поховання із сотнями загиблих.

📌 Окупанти "намалювали" результати своїх псевдореферендумів ще на початку вересня. А те "голосування", що проходить на окупованих територіях зараз, потрібне рф лише для створення картинки. Про це свідчить СБУ.

📌 ГУР МО повідомляє: окупанти готують масовані кібератаки на об'єкти критичної інфраструктури України та її союзників.

📌 Міністр культури Ткаченко в інтервʼю для польського видання PAP заявив, що зараз відомо про 500 повністю знищених росіянами пам'яток культури.

Життя в умовах війни

вишиванки із зображенням Bayraktar

📌 У Львові створили вишиванки із зображенням безпілотника Bayraktar. Дизайн був розроблений на основі візерунків кролевецьких рушників. Першу партію вишиванок уже передали турецькій компанії Baykar.

📌 Сьогодні Балаклія отримає електроенергію, далі до живлення під'єднуємо Ізюм, — повідомив заступник голови ОП Кирило Тимошенко.

📌 ​​У Бучі з 29 вересня запускають відновлений центр підтримки підприємців Дія.Бізнес. Під час окупації центр був захоплений військовими рф та серйозно пошкоджений. Російські військові понівечили все — обстріляли стіни, вікна та навіть стільці. 

📌 McDonald's відкриває ще 7 закладів на доставку в Києві — тепер і на правому березі.

📌 На порталі Megogo вийшло шоу "Портал психології", яке було створено для підтримки ментального здоров'я людей, які мають порушення слуху.

РІШЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ

Підтримка іноземних партнерів

💡 Україна отримала згоду на постачання систем ППО NASAMS від США. 

💡 Японія заборонила ввозити до росії товари, пов'язані з хімічною зброєю.

💡 Німеччина домовилася про постачання скрапленого газу з ОАЕ для заміни російського газу. Перші поставки очікуються вже в грудні цього року. 

💡 Канада збільшує потужність свого ключового транспортного вузла в Шотландії для пришвидшення постачання військового обладнання до України. Для цього виділяється ще один літак.

215 день війни

💡 Литва передала Україні 50 бронетранспортерів M113. Техніка вже в Україні.

💡 У Молдові пригрозили позбавляти громадянства жителів країни, які братимуть участь у війні проти України. Насамперед розглядається можливість відкликання громадянства у тих, хто має подвійне громадянство — російське та молдавське.

💡 США нададуть Україні додаткову допомогу на суму понад 457 мільйонів доларів на підтримку правоохоронних органів, кримінального правосуддя та цивільної безпеки.

💡 США попередили росію, що застосування ядерної зброї обернеться для рф катастрофою.

💡 Захід посилює ядерне стримування, приводячи ядерну зброю в бойову готовність після погроз путіна, — про це написав FT.

💡 Британія оголосила про запровадження 92 санкцій у відповідь на проведення росією так званих "референдумів" на тимчасово окупованих територіях. 

💡 МАГАТЕ веде переговори з США щодо створення на території Запорізької АЕС зони ядерної безпеки.

💡 Польща закликатиме виключити рф із МАГАТЕ, якщо росія не виведе війська з ЗАЕС.

215 день війни

💡 Нідерланди передадуть Україні дві тисячі велосипедів. Їх спрямують медикам, соцпрацівникам та волонтерам на деокупованих територіях. 

💡 Військові США з Польщі через спеціальні чати забезпечують роботу поставленої в Україну зброї. У тому числі її ремонт.

Українці, об'єднуємось! 

215 день війни

💡 Кропивничанка Марія Боцман розробляє військову форму для жінок. Замовлення військових виконує з весни 2022 року, коли в цьому з'явилася потреба. Після завершення тестування планує переходити до серійного виробництва.

215 день війни 

💡 А ще в Кропивницькому збирають книги, надруковані російською мовою. Їх здають на макулатуру, отримані гроші витратять на купівлю авто для українських бійців. Акція безстрокова, на автомобіль потрібно зібрати 70 тисяч гривень.

215 день війни

💡 Випускниця з Хмельницького створила пристрій для дезінфекції, що отримав "золото" в Канаді. Пристрій виготовлений на основі ультрафіолетових світлодіодів. Живиться від звичайної батарейки. Повна дезінфекція відбувається протягом п'яти-десяти хвилин.

💡 Більше 100 тисяч грн на авто для ЗСУ зібрали в Рівному на благодійній дегустації пива.

215 день війни

💡 У Бурштині, Івано-Франківщина, під час фестивалю зібрали понад 60 тисяч гривень для ЗСУ: Протягом години скульптори на очах глядачів створювали фантастичні мініскульптури.

215 день війни

💡 Під Черніговом завершується підготовка до заселення модульного містечка "Новоселівка-2". Перші 180 модульних будиночків встановили та облаштували в Новоселівці в середині липня. В одному містечку можуть проживати понад 350 людей, які через війну залишилися без житла.

2
162

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: