fbpx
Сьогодні
11:15 26 Вер 2022

У Києві вперше відкрили кафе-пекарню, де працюють люди з ментальною інвалідністю: у чому рішення

English version here

Кухарями, офіціантами та бариста у кафе працює молодь із інтелектуальними порушеннями.

Про це пише УНІАН. 

У чому проблема? 

У суспільстві панують стереотипи щодо можливостей людей з синдромом Дауна чи іншими ментальними порушеннями. Роботодавці бояться брати на роботу таких людей, бо не розуміють специфіки спілкування та поводження з ними, не знають як із ними працювати. Батьки дорослих із ментальними порушеннями не мають часу на свою роботу та на себе, оскільки постійно вимушені займатися питаннями своїх дітей.

Щороку в Україні народжується більше 400 дітей з синдромом Дауна. Загалом, понад 17 000 повнолітніх людей з цим синдромом проживають сьогодні в Україні. 90% із них непрацевлаштовані, не мають можливості забезпечувати себе і своє майбутнє. Проти своєї волі вони стали тягарем для суспільства без можливості професійної реалізації.

Яке рішення? 

На території торговельного центру METRO Почайна відкрилося перше в Києві соціальне кафе-пекарня Sunshine Café, де працює молодь із синдромом Дауна та іншими інтелектуальними порушеннями. Візія соціального проєкту полягає в тому, що ми різні, але ми рівні – кожна людина з ментальною інвалідністю має право на соціалізацію та працевлаштування. Кожен чи кожна має право мати можливість обирати професію та жити щасливим повноцінним життям.

У Києві вперше відкрили кафе-пекарню, де працюють люди з ментальною інвалідністю

Як це працює?

Ідея проєкту належить Аліні Живаго, засновниці громадської організації "Сонячні люди". 

Основні напрямки роботи кафе – піца та хліб. У концепції піцерії – створення піци швидко та якісно. Кожен працівник відповідає за окремі завдання у процесі приготування. Ще одна особливість закладу – відкрита кухня. У режимі реального часу клієнти можуть бачити весь процес приготування страв.

Частину хліба, що випікає команда, безкоштовно передається малозабезпеченим верствам населення, а також  Територіальній обороні та Збройним Силам України.

Заклад працює  для гостей кафе, клієнтів та співробітників торговельного центру METRO, а також у форматі онлайн доставки.

Компанія METRO Україна стала надійним партнером цього соціально важливого проєкту зі створення світу, в якому кожен має право бути собою. Міжнародна торговельна оптова компанія надає команді Sunshine Café всебічну підтримку: оренду на пільгових умовах приміщення для кафе розміром 150 квадратних метрів на території торговельного центру METRO Почайна у Києві; професійне обладнання для випікання піци; кухонний посуд та елементи декору для кафе; інгредієнти для випікання соціального хліба; експертну допомогу щодо вибору асортименту разом із HoReCa-менеджерами METRO; професійні консультації і кулінарні майстер-класи для працівників Sunshine Café від HoReCa-клієнтів мережі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: