fbpx
Сьогодні
17:07 25 Вер 2022

Україна кілька разів була за крок від аварії на ЗАЕС через дії армії рф, — Міненерго

Фото: Енергоатом

Україна вже кілька разів була за крок від аварії на Запорізькій АЕС (ЗАЕС) через дії російської армії біля українських цивільних ядерних об'єктів.

Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко.

"Безпрецедентна варварська поведінка росіян щодо українських цивільних ядерних об'єктів, обстріли атомних електростанцій, військова техніка та боєприпаси біля атомних блоків – це прямий шлях до світової ядерної катастрофи. Вже кілька разів ми були за крок від аварії на ЗАЕС", – наголосив Галущенко.

За його словами, світ має перестати відчувати долю та стійкість українських ядерних технологій до збройної агресії РФ та розробити дієвий механізм із системою гарантій, спрямований на попередження атак на об'єкти мирної атомної енергетики.

"Росія не відмовлятиметься від будь-яких коштів, щоб зберегти свій геополітичний вплив. Вчора вона дає дешевий газ і місця у наглядових радах своїх компаній, а сьогодні – безпідставно його перекриває та провокує 10-кратне зростання цін, а завтра – починає війну проти мирної країни, яка не піддалася енергетичному шантажу. Україна – яскраве підтвердження цього", – зазначив міністр.

Довідка

Росія на початку повномасштабної війни захопила Чорнобильську АЕС, а 4 березня захопила Запорізьку АЕС.

15 липня в українському "Енергоатомі" повідомили, що росіяни встановлюють ракетні комплекси на території ЗАЕС, із яких обстрілюють район Нікополя.

1 вересня місія Міжнародного агентства з атомної енергії прибула на Запорізьку АЕС в окупованому Енергодарі.

2 вересня гендиректор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі підтвердив, що після завершення місії на Запорізькій атомній електростанції залишиться двоє представників організації.

5 вересня внаслідок пожежі, яка сталася через обстріли росіянами Запорізької АЕС, була відімкнена остання лінія, яка з'єднувала станцію із енергосистемою України.

11 вересня 2022 року енергоблок №6 ЗАЕС відключили від енергомережі.

17 вересня у МАГАТЕ заявили, що ЗАЕС знову підключена до української енергомережі.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: