fbpx
Сьогодні
16:31 12 Вер 2022

Україна вводить електронні черги для авто на прикордонних переходах: навіщо це рішення

У жовтні на українських прикордонних пунктах пропуску запрацює сервіс електронної черги. На першому етапі буде запущений пілотний проєкт на одному з пунктів пропуску.

Про це заявив заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм.

У чому проблема?

Черги на кордоні зараз є однією з найбільших інфраструктурних проблем України. Наприклад, кількість вантажних автомобілів на кордоні з Польщею постійно зростає через низьку пропускну спроможність митниці. Кілька днів тому черга з вантажівок біля Ягодина сягала понад 50 км.

Яке рішення?

У тестовому режимі працюватиме web-портал з можливістю запису в чергу з будь-якої точки виїзду. До кінця року буде представлено мобільний додаток.

Як це працює?

Система передбачатиме інтеграцію з митними базами даних для попередньої пріоритезації вантажів. Система самостійно зможе управляти потоками вантажів залежно від групи товарів згідно з даними попередньої митної декларації. Використання е-черги буде повністю безкоштовним для перевізників.

А це точно працює?

"Ми усвідомлюємо, що сама по собі електронна черга не вирішує питання простою вантажів. Це залежить виключно від пропускної здатності прикордонних пунктів пропуску. Тим часом попереду – зима. Очікування черги вздовж трас в мороз, по-перше, некомфортно, по-друге, призводить до додаткових витрат водіїв. Е-черга дозволить економити час і чекати проїзду через кордон на будь-якій зручній локації»" – зазначив Найєм.

Проєкт реалізується у співпраці з Міністерством цифрової трансформації, Державною митною та прикордонною службами України і вже представлений перевізникам. В цей час йде збір зауважень і пропозицій з боку професійних об'єднань.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: