fbpx
Сьогодні
Що відбувається 20:56 11 Вер 2022

Хроніка подій 11 вересня — 200 день війни росії в Україні: ключові події та рішення для перемоги

English version here

Ключові події дня

Успіхи ЗСУ

🇺🇦 ЗСУ звільнили села Василенкове та Артемівку біля траси Печеніги — Великий Бурлук (Харківщина). Український прапор підняли у Великій Комишувасі на захід від Ізюму та в прикордонному селищі Козача Лопань.

🇺🇦 Завдяки 14-й окремій механізованій бригаді імені князя Романа Великого український прапор повернувся в смт Чкаловське Харківської області. 

🇺🇦 Село Мартове на півдні від Вовчанська (Харківщина) вже теж під контролем ЗСУ. Серед звільнених населених пунктів — села Байрак, Нова Гусарівка, Щурівка й Вільхуватка. Наступна зупинка — держкордон з росією. До речі, прикордонні Гоптівка і Токарівка вже теж під контролем ЗСУ. 

📌 ЗСУ в Харківській області прорвали лінії росіян на глибину до 70 кілометрів, пише американський Інститут дослідження війни (ISW). Українські війська за 5 днів звільнили понад 3000 кв.км території — це більше, ніж російські війська змогли зайняти у всіх операціях із квітня.

Знищений т-72 біля Куп'янська

Знищений т-72 біля Куп'янська

🇺🇦 На Херсонщині під контроль ЗСУ перейшла Білогірка. Також, за повідомлення Генштабу "в Херсонській області окупанти відступили зі своїх позицій у деяких населених пунктах".

🇺🇦 Вранці ЗСУ зайняли населений пункт Дорожнянка в Запорізькій області. 

📌 Вчора ввечері рашисти повідомили, що ЗСУ увійшли до Кремінної на Луганщині

За інформацією голови Луганської ОВА Гайдая, росіяни почали тікати не лише з міст, окупованих після 24 лютого 2022-го, а й із міст, окупованих з 2014 року.

📌 Мінус 30 окупантів, спалена техніка (танк, БМП) та склад з БК — результат контрнаступальної спецоперації ССО АЗОВ Харків та 14-ї ОМБр.

📌 За добу авіація Сил оборони завдала 23 удари, в ході яких було знищено 4 зенітних ракетних комплекси, уражено 4 опорних пункти та 15 місць скупчення живої сили і техніки противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони знищили 2 літаки (Су-25 та Су-34), 1 гелікоптер Ка-52, 1 БпЛА та одну керовану авіаційну ракету. 

📌 Звітує ОК "Південь". За добу знищено:

  • 80 рашистів, 
  • 8 танків, 
  • 17 одиниць авто-бронетехніки, 
  • 1 гаубицю "Мста-Б", 
  • 1 безпілотник "Орлан-10". 
  • 3 склади боєприпасів в Миколаївському, Херсонському і Бериславському районах.

Чергову поромну переправу в районі Нової Каховки також відправлено "вслід за кораблем".

📌 Сили оборони на Сході відбили атаки противника в районах 11 населених пунктів на Донеччині.

📌 Агенти ДБР і СБУ схопили "голову" окупаційної "поліції" Балаклії під час його спроби втекти в "лнр".

📌 Партизанський рух у дії. За інформацією від партизанів Руху Опору Південь УДА, у Херсоні підірвано військкомат. Будівля використовувалася для розміщення російських військових.

Успіхи ЗСУ

📌 ЗСУ вдарили в Херсоні по колишньому підприємству "Алкоресурс", в якому окупанти влаштували рембазу для своєї техніки, казарму та штаб. 

📌 Також було гучно в Новій Каховці. Був приліт по складу боєприпасів, який і досі детонує.

📌 Бійці ЗСУ затрофеїли БПЛА "Орлан" окупантів з комплектуючими та документацією. 

📌 Секретар РНБО Данилов заявив, що Україну вже не влаштує ні "здавання" росією Криму з Донбасом, ні репарації за "вторгнення".  Київ разом із західними союзниками добиватиметься "повної капітуляції та демілітаризації рф".

📌  Київ готовий до переговорів після деокупації всіх територій України — у межах 1 грудня 1991 року. "Варіантів "на 24 лютого" для України вже немає", — у свою чергу заявив міністр оборони Олексій Резніков.

Атаки рф

📌 На Дніпропетровщині ніч з обстрілами та пораненими. По Дніпру росіяни скерували ракету. Ударили прямо по житловому кварталу, де мирно спали дніпровці. 72-річний чоловік госпіталізований у важкому стані. 

📌 Нікополь обстріляли тричі за ніч. Туди  прилетіли понад 35 снарядів з російських "Градів" та важкої артилерії. Постраждали троє людей — двоє чоловіків та жінка. Ударив ворог і по Марганецькій громаді. Попередньо, без поранених та руйнувань. 

📌 Одну ракету наші захисники збили над Дніпропетровщиною.

📌 Миколаїв: внаслідок потужного обстрілу постраждали житлові будинки, 9 людей поранено, з них четверо у лікарні.

📌 По області обстрілів зазнало смт Березнегувате. Внаслідок чого 5 людей отримали поранення. Пошкоджені та зруйновані житлові будинки. Також вночі спрацювала ППО та було збито дві ворожі ракети у Вознесенському районі. Уражені ракети впали на відкритій місцевості Прибужанівської громади. 

📌 Ракетою окупанти вдарили і по Вознесенську, що на Миколаївщині. Влучили по цивільних об'єктах, є щонайменше двоє поранених.

📌 Сьогодні вночі було 9 прильотів по Покровську на Донеччині. Наразі відомо про 6 загиблих. 

📌 А це наслідки нічного удару по Краматорську. Влучення у промислове підприємство.

📌 Під артилерійський обстріл потрапив Бахмут. Пошкоджено дитсадок, ТРЦ та 8 багатоповерхівок. Також пошкоджено 2 будинки в Опитному, а в Соледарі 1 людина дістала поранення

📌 Вчора ввечері росіяни двічі обстріляли Харків, у тому числі з РСЗВ. 1 людина загинула, 2 — отримали поранення. Було щонайменше три прильоти — до житлових будинків та адміністративно-виробничого приміщення.

📌 Під час ранкової повітряної тривоги на Уманщині спрацювала ППО. Уламками збитого об'єкта пошкоджено приватне домоволодіння. На щастя, люди не постраждали.

📌 За 200 днів війни на Одещині внаслідок обстрілів окупантів постраждали 138 мешканців області, загинули 76 людей, троє з яких — діти.

📌 У Новій Каховці загарбники посилили фільтраційні заходи за участі співробітників фсб — перевіряють мобільні пристрої, шукають громадян, які допомагають ЗСУ. Схожа ситуація і в Енергодарі.

📌 Запорізьку АЕС сьогодні повністю знеструмили. Шостий енергоблок відключили від мережі. Йде підготовка до його охолодження. Через російські обстріли були пошкоджені всі лінії зв'язку ЗАЕС з українською енергосистемою, тому останні три доби енергоблок працював у режимі острова, підживлюючи лише власні потреби станції. Пізніше вдалося відновити резервну лінію електропередачі на Запорізьку АЕС.

📌 На звільнених від окупантів територіях Харківської області знайшли акти про вилучення зі шкіл української літератури. Це ще один доказ того, що росія під приводом боротьби з "нацизмом" веде політику геноциду українського народу. 

Життя в умовах війни

📌 Пресофіцер полку "Азов" переміг у престижному фотоконкурсі The Prix de la Photographie. Дмитра Козацького відзначено "золотом" у категорії "Преса. Війна". Серія його робіт з "Азовсталі" "Світло переможе" здобула друге місце у загальній категорії "Преса".

📌 В Україні не підвищуватимуть мінімальну зарплату у 2023 році. Вона залишиться на рівні грудня 2021 року — 6500 грн. 

📌 Речниця Міноборони Ганна Маляр нагадала про правила інформаційної гігієни: "Не споживайте неперевірену інформацію. Якщо наші війська фізично зайшли в населений пункт, це ще не означає автоматично, що ми його контролюємо. Попереду ще можуть бути бої та чимало спеціальних заходів зі звільнення". Офіційні канали інформації: 

Верховний Головнокомандувач (Офіс президента);

– Міністр оборони (Міноборони), 

– Головнокомандувач (ЗСУ, Генштаб).

📌 "Київстар" заявив про відновлення мобільного зв'язку у нещодавно звільненій Балаклії Харківської області.

Рішення для перемоги

Підтримка іноземних партнерів

💡 Генеральний директор турецької компанії Baykar Халук Байрактар ​​показав прототипи майбутнього заводу безпілотників на території України. Загальна площа центру Baykar в Україні буде понад 30 000 кв. метрів, а кількість українських фахівців інженерів та техніків має становити понад 300 осіб.

💡 США виділили на допомогу Україні $14,5 млрд з початку війни

💡 Остаточна концепція та деталі ленд-лізу ще невідомі — нюанси, якою буде ця програма допомоги, ще обговорюються. Також йдеться про передачу Україні натовських танків і літаків.

💡 У Тбілісі з'явився мурал, присвячений Україні. Стінопис можна побачити навпроти будівлі секції інтересів росії при Посольстві Швейцарії в Грузії.

Українці, об'єднуємось! 

💡 Цього тижня у Львові стартували курси української мови для переселенців. Для дорослих та підлітків організували як офлайн-, так і онлайн-навчання.

Успіхи ЗСУ

💡 На Рожнятівщині, Івано-Франківська область, щоб допомогти односельцям, які на війні, діти зробили блокпост у селі. Із синьо-жовтим прапором в руках дітям вдалося зібрати 2 тис.150 грн.

💡 А в Івано-Франківському драматичному театрі запрацювала нова освітня ініціатива — актори розпочали вивчення англійської мови, аби мати можливість більш вільно гастролювати з виставами світом, презентувати український театр та культурний фронт за кордоном

💡 На Полтавщині відновили дорогу до села Широка Долина в Миргородському районі, яка нещодавно постраждала після влучання російської ракети. 

💡 Жителі окупованого Мелітополя, натхненні українським контрнаступом, розповсюджують Козацький Хрест в місті та чекають на ЗСУ. Саме таким хрестом промаркована наша техніка, яка наступає зараз на окупантів.

14
1442

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: