fbpx
Сьогодні
15:41 12 Вер 2022

У Маріуполі росіяни встановлюють пам'ятник Олександру Невському

English version here

У тимчасово захопленому російськими військами Маріуполі загарбники встановлюють пам'ятник Олександру Невському замість демонтованого монумента загиблим жителям міста під час першої фази війни росії проти України.

Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко у Телеграмі.

"Маріуполь. Прямо зараз окупанти встановлюють пам'ятку відсутності смаку у вигляді Олександра Невського замість демонтованої унікальної пам'ятки про маріупольців, які загинули під час першої фази війни. росія продовжує знищувати всю українську культурну спадщину, до якої може дотягнутись", – написав Андрющенко та оприлюднив фотографії.

Довідка

У Маріуполі на початку серпня російські загарбники демонтували меморіал пам'яті військовослужбовцям, щоб встановити там пам'ятник Олександру Невському на коні. Цей демонтований ворогом меморіал у Маріуполі тоді став важливою складовою оновленої площі Свободи.

Він був виготовлений з граніту у формі українського герба, по якому струмує вода як символ пролитих сліз: вода омиває бронзове дубове листя, на кожному з яких – ім'я загиблого Героя.

Олександр Невський (близько 1228-1232, Переславль-Залєський – 14 листопада 1263, Городець) – князь новгородський, псковський, великий князь владимирський, великий князь київський, хоча не доведено, що він колись був у Києві.

Прославився завдяки перемогам у Невській битві та битві на Чудському озері. Канонізований рпц у лику "благовірний". Образ Невського часто використовувався і використовується російською владою з пропагандистською метою ще з часів Петра І.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: