fbpx
Сьогодні
09:58 11 Вер 2022

Україна отримає останній транш ЄС на €3 млрд уже в жовтні, - Шмигаль

Європейський Союз має надати Україні обіцяний транш на 3 млрд євро вже в жовтні

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час виступу на 17-ій зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES), цитує Рубрика.

Зазначимо, що це остання частина обіцяної допомоги на загальну суму 9 млрд євро.

Як наголосив Шмигаль, українська сторона постійно обговорює з Європейською комісією внесок Євросоюзу у підтримку України.

"Ми зараз буквально до кінця цього місяця очікуємо 5 млрд євро макрофінансової допомоги, це кредит.

І також друга частина цього 8 млрд траншу — 3 млрд євро в жовтні, які будуть надані Україні у вигляді грантової підтримки", розповів прем'єр-міністр.

Він наголосив, що для швидкого відновлення потрібна сума близько 17 млрд доларів.

Урядовець підкреслив, що Україна звітує "про кожен витрачений долар і євро". На сьогодні загальний збиток від російського вторгнення оцінюють у 340 млрд доларів.

Довідка

Нагадаємо, 9 вересня Рада ЄС схвалила виділення Україні 5 мільярдів євро макрофінансової допомоги.

Це все частини пакета у 9 мільярдів євро, який у ЄС захотіли надати Україні ще в травні. Києву планують дати гроші в кредит зі строком погашення через 25 років і фактично без відсотків.

Утім, країни ЄС досі не могли домовитися, як саме фінансувати цю допомогу, тому дотепер Україні виділили лише 1 мільярд євро.

Що відбувається з економікою України?

У травні президент України Володимир Зеленський заявляв, що Україна в умовах війни потребує щомісяця 5-7 мільярдів доларів міжнародної підтримки.

У липні в Нацбанку повідомляли, що з початку повномасштабного російського вторгнення Україна вже отримала від міжнародних партнерів майже 13 мільярдів доларів фінансової допомоги.

А в серпні Україна отримала ще 4,7 мільярда доларів допомоги, завдяки чому її міжнародні резерви зросли на 13,6% і тепер становлять 25,4 мільярда доларів.

У Нацбанку кажуть, що поточний обсяг міжнародних резервів дозволить Україні фінансувати імпорт упродовж 4 місяців. Цього достатньо для виконання зобов'язань України та поточних операцій уряду й Національного банку.

Міністерка економіки Юлія Свириденко наприкінці серпня розповідала, що економіка України має стабілізуватися 2023 року.

Свириденко сказала, що чинні прогнози щодо валового внутрішнього продукту у 2023-му варіюють від подальшого скорочення на 0,4% до зростання на 15,5% після прогнозованого скорочення на 30-35% цього року.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: