fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:10 31 Сер 2022

Хроніка подій: 189 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 31 серпня і вже 189 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

189 день війни

Розкрито секрет бравурних звітів росіян про "знищення десятків хаймарсів". Виявляється, ЗСУ "виманювали" російські ракети дерев'яними макетами HIMARS, — про це написала The Washington Post. Дерев'яні репліки реактивних систем майже не відрізняються від справжніх. Завдяки цьому за кілька тижнів польових випробувань таких приманок вдалося "виманити" щонайменше 10 ракет "Калібр", оскільки російські безпілотники повідомляли ракетоносцям у Чорному морі про несправжні HIMARS. За інформацією видання, після такого успіху на полі бою виробництво дерев'яних копій побільшало.

Зате наші воїни вправно знищують справжню російську техніку. За добу авіація ЗСУ здійснила 15 ударів по позиціях окупантів. Українські винищувачі, бомбардувальники та штурмовики завдали ракетно-бомбових ударів по складах боєприпасів, бойовій броньованій техніці, засобах протиповітряної оборони, реактивних системах залпового вогню, переправах, запасах ПММ, скупченню живої сили та техніки окупантів.

Знищено: 117 рашистів, понад 30 одиниць техніки: 9 танків Т-72, 3 реактивних системи залпового вогню "Град", самохідну гармату "Гіацинт-С", самохідну гаубицю "Мста-С", 18 одиниць автобронетехніки та 4 склади боєприпасів в Баштанському, Бериславському, Каховському та Херсонському районах.

Крім того, за минулу добу вдалося знищити 3 ворожі БпЛА та одну керовану авіаракету класу "повітря-поверхня" Х-59. Загалом за добу ЗСУ демілітаризували 5 складів БК, 2 бази та 1 штаб військових рф.

Український Захисник

ЗСУ під час контрнаступу на півдні місцями відсунули лінію фронту на деяку відстань, — заявляє Британська розвідка. росія швидше за все тепер спробує закрити проломи у своїй лінії оборони, використовуючи заздалегідь зібрані мобільні резервні підрозділи.  Серед них, ймовірно, будуть представники Східного угруповання військ.

Контрнаступ ЗСУ змушує російську армію змінювати пріоритети — розвиває думку Інститут вивчення війни:

  • росія готується до оборони Мелітополя — важливого логістичного вузла між Ростовською областю та півднем України.
  • Угруповання на Донецькому напрямку рф посилило елементами ЦВО, які раніше діяли в районі Лисичанська-Сіверська. Таким чином Кремль намагається зберегти темпи наступу на Донецькому напрямку.
  • Запорізьку та Харківську області росіяни намагаються посилити погано навченими та недосвідченими добровольцями з третього армійського корпусу.

Проте це окупантам не допоможе. "По всій тимчасово окупованій території України, від Криму до Харківщини, у російської армії немає й не буде жодної безпечної бази, жодного тихого місця. Наші захисники знищуватимуть усі склади й штаби окупантів, їхню техніку, хоч би де вони розміщувалися. Окупанти можуть зробити тільки дві речі: втекти або здатися в полон. Інших опцій ми їм не залишаємо", — наголосив Зеленський у своєму щоденному зверненні.

"Українському наступу під Херсоном буде потрібен певний час для правильного виконання.  кремль використовуватиме оперативну тишу з боку ЗСУ та відсутність звітів про негайні успіхи для того, щоб посіяти сумніви серед української публіки та подати наступ провальним", — додає попередження ISW.

Тож, ще раз нагадуємо: вірте тільки офіційним повідомленням від Української влади та ЗСУ і не розповсюджуйте чутки й неперевірені "гарячі новини"!

"Спека починається по всій лінії фронту". ЗСУ наступатимуть скрізь, — заявляє Подоляк. За його словами, контрнаступ України нині йде не лише на півдні, а й на Мелітопольському, Харківському напрямках, а також на Донбасі. Для чого? Щоб росіяни панічно пересували свої резерви по всій лінії фронту та думали, де Україна атакуватиме саме сьогодні. Також він додав, що контрнаступ в українському розумінні — це інший тип війни, аніж веде росія. Наші бійці активно руйнують тилове забезпечення русні, всю складську інфраструктуру і так поступово витісняють їх зі своєї території.

Сьогодні ЗСУ продовжують ламати плани ворога на всіх напрямках. Головне з вечірнього зведення Генштабу:

  • Ворог здійснив невдалу спробу наступу у напрямку Прудянки.
  • Захисники України відбили спроби наступу росіян у напрямках Веселої Долини, Бахмута, Зайцевого, Майорська та Кодеми.
  • Окупанти здійснили невдалу спробу наступу у напрямках Авдіївки, Первомайського, Красногорівки та Мар'їнки — зазнали втрат і відійшли.
  • Загарбники спробували покращити тактичне положення у районі Побєди — успіху не мали.

Попереду — поступове звільнення всіх окупованих територій. ГУР МОУ закликало жителів Криму терміново повідомити місця перебування росіян та колаборантів. Контактний номер: +380969455341, Signal, WhatsApp.

Гуманітарні місії  

Українська влада розробляє і готує маршрути евакуації для жителів підконтрольного рф Криму, які хочуть залишити острів на час його активного звільнення, — заявив у Твіттер Михайло Подоляк у вівторок, 30 серпня. "Зрозуміло, що для України життя громадян — безумовний пріоритет. Тому ми вже розробляємо евакуаційні маршрути для мешканців окупованого Криму, які бажають залишити острів на час активної деокупації. Поки що просимо всіх триматися далі від військових об'єктів та перевірити укриття", — написав Подоляк.

Атомні об'єкти 

Місія МАГАТЕ виїхала на Запорізьку АЕС. Як вчора писала The New York Times, експерти пробудуть на станції протягом чотирьох днів: із 31 серпня по 3 вересня.

При цьому окупанти заявили, що місія на Запорізькій АЕС працюватиме один день. Так званий "голова окупаційної адміністрації" Балицький заявив, що вона має "знайомитися з роботою станції".

місія МАГАТЕ

А ось місія МАГАТЕ підготувалася до візиту до ЗАЕС.  Тільки подивіться на цю броню!

За минулу добу напередодні приїзду комісії МАГАТЕ рашисти нанесли більше 60 ударів по Енергодару та Запорізькій АЕС:

  • 1 удар дроном по об'єкту інфраструктури при в'їзді до міста;
  • 1 удар БПЛА по мерії (є руйнування та пошкодження фасаду та внутрішніх приміщень);
  • Всього за добу 57 ударів зі ствольної артилерії по навчальному центру АЕС;
  • 1 удар у районі центрального входу до сховища ТРО.

"росія грається з ядерною безпекою. Не можна гратись у воєнні ігри поблизу найбільшої атомної станції в Європі!" — високий представник ЄС із питань зовнішньої та оборонної політики Жозеп Боррель сподівається, що місія Міжнародного агентства з ядерної енергії "зможе стабілізувати ситуацію" на Запорізькій атомній електростанції. "І звісно, ми маємо посилювати тиск на путіна з метою повної демілітаризації території АЕС і прилеглих", — наголосив Борель.

"Енергоатом" наголошує, що за результатами візиту місії МАГАТЕ територія ЗАЕС та Енергодару має бути демілітаризована, а російські війська й техніка повинні покинути територію станції, так само як і працівники "росатому". Сама ж Запорізька АЕС має повернутися під повний контроль України. 

Близько 15 години місія МАГАТЕ вже прибула на ЗАЕС. Втім, експерти вважають, що росія прибере всі докази проти себе зі станції та проігнорує висновки МАГАТЕ.

МАГАТЕ хоче, щоб її інспектори постійно перебували на Запорізькій АЕС. Про це заявив голова організації Рафаель Гроссі, — повідомляє ВВС. "Ми готуємося до справжньої роботи, яка розпочнеться завтра, — заявив він. — Ми спробуємо встановити постійну присутність агентства [на станції], починаючи з цього моменту".

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

У серпні Україна отримала рекордний місячний обсяг зовнішньої фінансової допомоги — 4,6 млрд доларів. Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко в ефірі телемарафону. "Чекаємо у вересні надходження від США 1,5 млрд доларів грантової допомоги — це останній транш, і також очікуємо у вересні та на початку жовтня отримання макрофінансової допомоги з боку ЄС", — сказав глава Мінфіну.

Останні постачання зброї із США призначені для контрнаступу ЗСУ на півдні. Про це заявив представник Білого дому, повідомляє CNN. "Україна просила у США зброю, спеціально призначену для їхнього запланованого контрнаступу на півдні, протягом кількох місяців, що передували старту цього тижня", — сказав він. За словами чиновника, США виконали багато цих запитів, включаючи додаткові боєприпаси, артилерію та джавеліни, за останні два місяці.

Глава МЗС Швеції Анн Лінде заявила, що готується сьомий пакет військової допомоги Україні на 1 мільярд шведських крон. Половину пакету становитимуть артилерійські боєприпаси, решта обладнання все ще обговорюється, туди можуть увійти САУ Archer, ПЗРК RBS70 та інша зброя.

США готують черговий пакет військової допомоги для України, — повідомляє Reuters.

Для біженців і внутрішніх переселенців

Українці можуть обміняти гривні за курсом Нацбанку Польщі до 10 вересня.  Після цього дія програми буде припинена. Після вторгнення рф в Україну обмінний курс сильно просів. Тому, як повідомляє польський регулятор, у 100 відділеннях банку по всій Польщі можна було обміняти гривні за прийнятним курсом. З 25 березня програмою скористалися 80 тисяч українців, вони обміняли 681 млн. гривень.

 Новини від партнерів

Україна і Польща планують спільно побудувати трубопровід для транспортування рослинної олії. Проєкт стосується транскордонного трубопроводу для транспортування рослинної олії з України до порту міста Гданськ. Рада міністрів Польщі очікує, що реалізація меморандуму сприятиме частковому розблокуванню українського експорту та підвищенню продовольчої безпеки в країнах, що розвиваються, і яким загрожує голод. Спочатку буде меморандум, потім робочі групи, які представлять можливі варіанти маршрутів трубопроводів.

Литва звела паркан на кордоні з Білоруссю

Литва завершила зведення  сталевого паркану заввишки 4 м по всій довжині кордону з Білоруссю.

Мурал в Чикаго

В Українському селі в Чикаго урочисто відкрили мурал, присвячений Україні.

Європа прозріває. "Ми маємо покласти край самообману, що ми колись отримували дешевий газ із росії. Ми заплатили не великими грошима, а своєю безпекою та незалежністю. І українці заплатили за це тисячі разів своїм життям. Рахунок прийшов із запізненням, але тим драматичніше", — сказала Анналена Бербок.

Голова МЗС Бельгії Хаджа Лабіб вибачилася за свій торішній візит до окупованого Криму. Вона пояснила, що він пройшов у рамках зйомок документального фільму про те, як росія використовує культуру як пропаганду імперських цінностей.

Євросоюз не визнаватиме паспорти, які рф видає на окупованих територіях України. Про це заявив очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель.

Що там на росії?

У москві помер експрезидент СРСР Михайло Горбачов. На посаді генсека ЦК КПРС Михайло Горбачов розпочав перебудову — серію реформ, які мали змінити Радянський Союз, але зрештою призвели до його розпаду.  

росія планує закрити некомплект в окупованому Криму строковиками з московської і ленінградської областей. Це дозволить кремлю зекономити кошти як на грошовому забезпеченні, так і на виплатах по "утилізації" власних солдат внаслідок бойових дій.

А що чутно про російських посіпак?

Донецьк на дев'ятий рік російської окупації докотився до середньовіччя. Централізоване подання води населенню Донецька з 31 серпня здійснюватиметься раз на три дні, повідомили у "міністерстві інформації днр". 

А на півночі Криму вирує величезна пожежа. Окупаційна влада заявила, що серед ночі раптово спалахнув торгівельний склад. "Випадково" це сталося поруч з транспортним вузлом, який зв'язує півострів з материком. Нагадаємо, що в Криму після атак безпілотників заборонили обговорювати в ЗМІ подробиці інцидентів, які пов'язані з військовою інфраструктурою.

Білоруси також мають потрапити під візову заборону ЄС, — заявляє міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Він каже, що міжнародним партнерам України варто розглянути можливість заборони видачі туристичних віз не лише громадянам рф, а й білорусі. З початку повномасштабного вторгнення кількість атак з території республіки по українських містах тільки зростає.

Російський брехунець 

Десять країн спростували фейк росіян про розробку біологічної зброї у "секретних лабораторіях". Уряди США, Вірменії, Грузії, Іраку, Йорданії, Ліберії, Філіппін, Сьєрра-Леоне, Уганди та України опублікували спільну заяву, яка спростовує пропаганду кремля щодо розроблення біологічної зброї в лабораторіях. "Наші уряди відкрито та прозоро співпрацюють у межах Програми зниження біологічної загрози, яка є частиною Програми спільного зменшення загрози Міністерства оборони США. Ці партнерства мають виключно мирні цілі. Вони не мають жодного відношення до зброї", — йдеться у заяві.

Напередодні місії МАГАТЕ окупанти показово схопили "українських терористів" біля ЗАЕС. Російські пропагандисти поширили казковий сюжет про затримання "українських диверсантів", які нібито мали намір вчинити теракт на Запорізькій АЕС. "Теракт" так звані диверсанти мали влаштувати саме під час візиту місії МАГАТЕ для того, щоб показати некерованість ситуації і що росія не може забезпечити безпеку на ній. На відео, оприлюдненому пропагандистами, затримання відбувається в напівтемному приміщенні. Обличчя затриманих не показали. Але видно, що вони взагалі не чинили опір. Також рашисти показали та озвучили список зброї та карти якогось об'єкта.

Санкціями по агресору

Франція, за Німеччиною і Люксембургом, виступила проти повного візового бойкоту росії. Глава МЗС Франції Катрін Колонна напередодні зустрічі міністрів ЄС у Празі з цього питання заявила, що візовий бойкот має торкнутися лише російської влади. Звичайні громадяни, включаючи журналістів та студентів, на її думку, мають зберегти право виїжджати до Європи.

Проте Польща, Фінляндія, Латвія, Литва та Естонія заявили, що самостійно запровадять обмежувальні заходи для в'їзду росіян, якщо таке рішення не ухвалять на рівні ЄС. Вільний в'їзд громадян росії до Європи, на їхню думку, може стати серйозною загрозою громадській безпеці.

Зокрема Польща, Естонія, Литва та Латвія мають намір вжити низку заходів, щоб скоротити кількість громадян рф, які в'їжджають на територію цих країн та на територію Шенгенської зони, заборонивши на національному рівні видачу віз громадянам рф, а також перетин кордону з візами країн Європейського союзу, йдеться у спільній заяві міністрів закордонних справ зазначених країн.

А уряд Фінляндії розглядає можливість запровадити новий тип візи — для правозахисників, членів громадянського суспільства та опозиційних журналістів, зокрема з росії, — повідомляє YLE із посиланням на главу фінського МЗС Пекка Хаавісто.

Фінська Nokia  закриває офіс та остаточно йде з росії. До кінця року переважна більшість співробітників у росії підуть з Nokia, офіси компанії будуть звільнені. 

Міністр закордонних справ Угорщини анонсував, що Європейський Союз призупинить угоду з росією про спрощений візовий режим. Одноголосного рішення про заборону туристичних віз для росіян досягти не вдалося.

Життя з урахуванням бойових дій

Рада прийняла за основу законопроєкт "Про медіа". Схвалення цього закону є одним з критеріїв, необхідних для початку переговорів про вступ України до ЄС. Законопроєкт має замінити кілька чинних медійних законів, але пропри те, що закон "тягали" в Раді більше ніж два роки, він все одно вийшов незбалансованим. Громадянський рух "Відсіч" вказує, що закон знищує законодавчі механізми захисту української мови та інформаційно-культурного простору.

Майже вдвічі збільшили кількість місць у проєкті IT Generation. Тепер їх 1830 замість 1000. "Спочатку ми розраховували кількість місць, спираючись на максимальну вартість курсу, — $1000. Але багато студентів вибрали курси середньою вартістю $600. Завдяки цьому можемо навчити більше людей IT-спеціальностям. Розпочинаємо навчання восени", — сказав Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації.

Глава "Оператор ГТС України" Сергій Макогон заявив, що Україна має достатньо газу для проходження помірної зими. При цьому те, що рф продовжує транспортувати газ до Східної Європи через територію України, служить захистом від можливих атак на українську газову інфраструктуру.

У програмі "Дія" з'явилися нові сервіси, для користування якими українцям необхідно оновити програму у своїх смартфонах. Про це повідомляє пресслужба Мінцифри. Ось перелік нових послуг:

  • Пенсійне посвідчення;
  • Посвідчення на тимчасове чи постійне проживання;
  • Англомовні версії закордонного паспорта, посвідчення водія та техпаспорта на авто;
  • Шерінг авто. Повернули в дію послугу, яка була тимчасово припинена через війну;
  • сплата штрафів від патрульної поліції. З лютого ця функція також була припинена. Тепер можна відразу сплатити за кілька кліків, якщо порушили ПДР.

Київ і область

Площа Перемоги у Києві

У Києві пропонують перейменувати площу Перемоги та прибрати з неї обеліск. Таку петицію зареєстровано на сайті Київради. Її автор вважає, що назва площі й обеліск — символи побєдобєсія. Автор зазначає, що на місці монумента можна облаштувати озеленення і гарний сквер, а самій площі повернути стару назву — Галицька. Маленький історичний екскурс: сучасну назву площа дістала 1952 року, а обеліск з'явився на ній у 1982-му.

модульні будинки під Бучею

Під Бучею продовжують будувати модульні будинки для українців. У них заселятимуть тих, хто втратив житло через війну. За словами голови Київської ОВА Олексія Кулеби, перші п'ять будинків перебувають на останній стадії будівництва і незабаром приймуть перших мешканців.

У Києві під час повітряної тривоги припинятимуть роботи на будівельних майданчиках. Відповідне рішення Ради оборони міста Києва діятиме з 1 вересня. 

Також з 1 вересня заклади громадського харчування зможуть працювати не пізніше, ніж до 22:00 — щоб неухильно дотримуватися комендантської години й не створювати конфліктні ситуації із правоохоронцями та силами оборони і не наражати на небезпеку себе та інших містян.

Тим часом Рада оборони Києва відповіла на петицію щодо скасування зупинок транспорту: громадський транспорт продовжить зупинятися під час повітряних тривог, а на зупинках можна буде знайти інформацію про найближчі укриття.

Спілка письменників пропонує закрити музей Булгакова в центрі Києва та створити замість нього музей українського композитора Олександра Кошиця, який мешкав у цьому будинку до 1906 року.

Черкащина 

Цьогоріч в Умані скасували всі заходи з нагоди єврейського свята Рош-ха-Шана. За інформацією очільника Черкаської ОВА, з 19 по 30 вересня у місті діятиме посилений контроль безпеки та місця паломництва не функціонуватимуть: "Таке рішення ми ухвалили спільно зі штабом оборони області, у звʼязку із високою ймовірністю ракетних ударів і терористичної загрози внаслідок дій російської сторони". Нагадаємо, раніше Нацполіція та СБУ не рекомендували паломникам планувати поїздку в Україну на цьогорічні заходи.

Донеччина і Луганщина

189 день війни

Вночі обстрілів зазнали Краматорськ, Слов'янськ, Часів Яр та Курахове, — повідомляє голова Донецької ОВА Павло Кириленко. У Краматорську внаслідок ракетного удару пошкоджено щонайменше чотири багатоповерхівки у центральній частині міста. У Слов'янську — будинки за п'ятьма адресами. 

У Часовому Яру під вогонь потрапили житловий сектор та промзона. Пошкоджені два багатоквартирні будинки. У Кураховому росіяни поцілили в автостоянку — згоріли приватні автомобілі та  муніципальна техніка. Обсяги завданої шкоди встановлюємо. 

189 день війни

На фото — наслідки обстрілів окупантами Авдіївки.

У тимчасово окупованому Маріуполі почалися "голодні бунти". Представники Червоного Хреста спробували скасувати видачу гуманітарної допомоги, бо людей було дуже багато, прокоментував радник міського голови Петро Андрющенко. "Парк ім. Гурова, перший справжній голодний бунт. Через те, що гуманітарки від окупантів немає, єдиним джерелом їжі для багатьох залишилась гуманітарка від ЧХ. Окупанти доводять людей до межі виживання. Бунтам бути. Наслідки демократії дають про себе знати", — наголосив Андрющенко.

На Донеччині прикордонники ліквідували чотирьох окупантів та склад боєприпасів, — повідомляє ДПСУ.

Вчителі на окупованих територіях вирішили підпільно навчати школярів за українською програмою. Як повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай, окупанти тиснуть на українських вчителів і змушують навчати з нового навчального року за своєю системою. За його словами, педагоги відмовляються від такого співробітництва, йдучи з професії, однак є й ті, хто вирішив підпільно навчати школярів за українською системою. Вони з 1 вересня готові вести уроки дистанційно.

Харківщина

День почався з повідомлення про приліт в Київському районі, що в центрі Харкова. Пряме влучання в житловий будинок. Пожежа. Є інформація про постраждалих, — повідомляє міський голова Ігор Терехов. Попередньо дві людини постраждали внаслідок обстрілу Київського району Харкова, —  уточнює Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА.

Одна з російських ракет, яку випустили по Харкову вночі 31 серпня, вибухнула на території рф, — додав Синєгубов.

У Циркунах, Черкаських та Руських Тишках місцева влада збирає інформацію та готує списки для можливої евакуації населення напередодні зими. Але на думку голови Циркунів Миколи Сікаленка, погодяться виїжджати не всі: "Люди, які залишились тут, уже півроку під обстрілами. Що може налякати цих людей?" — задає риторичне питання Сікаленко.

Через постійни обстріли з боку росіі перші дзвінки для харківських школярів продзвонять завтра онлайн. Через війну жодних урочистих лінійок та традиційного свята на площі Свободи не буде. Про це розповів мер Ігор Терехов в ефірі одного з телеканалів України.

Дніпропетровщина 

Ніч видалася важкою і на Дніпропетровщині. Під прицілом ворога був Нікопольський район. Російські окупаційні війська обстріляли його з "Градів" та важкої артилерії чотири рази за ніч. Двічі ударили по самому Нікополю. Поранена  57-річна жінка. Вона у лікарні. Її стан медики оцінюють як середньої тяжкості, — розповів Валентин Резніченко, Дніпропетровська ОВА. Ворожі  снаряди пошкодили у місті 12 багатоповерхівок, кілька  магазинів і кілька аптек, коледж, дитячо-юнацьку спортивну школу та культурно-спортивний комплекс. 

Очільник Дніпропетровської області Валентин Резніченко опублікував фото наслідків обстрілу Нікопольського району. Район був обстріляний з "Градів" та важкої артилерії чотири рази за ніч.

У Дніпрі планують масово відключати від опалення бюджетні установи, бібліотеки та школи. Про це в інтерв'ю виданню Бабель повідомив мер Дніпра Борис Філатов. "Чим менше буде навантаження на опалювальну систему, тим легше буде пережити зиму. Я з першого дня війни казав, що в такій ситуації жінкам, людям похилого віку та дітям краще переїхати в безпечніше місце", — повідомив Філатов.

На Дніпропетровщині загинув 17-річний хлопець. Він торкнувся касетного боєприпасу, і той здетонував. Це вже восьма смерть в області через такі снаряди, — повідомив глава ОВА Резніченко. "Просив і ще раз прошу! Будь ласка, не наближайтеся до вибухівки, що лишається після ворожих обстрілів", — наголосив очільник області.

Запоріжжя

Гауляйтери біжать з корабля, що тоне. Слідом за херсонським колаборантом стремоусовим, на вихід вирушив "керівник" Запорізької області євген балицький, перемістивши себе з Мелітополя до Криму за "сімейними обставинами". Пост про це чомусь майже одразу було видалено, але інтернет все пам'ятає.

189 день війни

Сьогодні зранку бердянські партизани зіпсували будівлю, де йшли приготування до "референдуму".

На Запоріжжі резонансна подія — запорізькі чиновники розікрали гуманітарку на мільйони доларів! Учора у Запоріжжі НАБУ спільно із СБУ провели понад 20 обшуків.  Деякі посадовці підозрюються в тому, що за ці пів року було розкрадено 22 морських контейнери, 389 залізничних вагонів, 220 вантажних автомобілів. Під підозрою перші посадові особи області. Наразі проводяться слідчі дії.

189 день війни

Вночі російські терористи обстріляли ферму у Великій Білозерці за 30 км від Енергодара — 18 прильотів по корпусах з телятами та коровами. Худоба згоріла живцем. Також поранено одного чоловіка, —  повідомляють запорізькі телеграм-канали.

А сьогодні в Токмаку рашисти обстріляли елеватор та зерносховище, згоріло 15 тисяч тонн зерна.

Новина, яка теж не радує. На тимчасово окупованих територіях Запорізької області з 2 вересня і до повної деокупації призупинять роботу українські банки.

Спротив окупантам продовжується: зафіксовано близько 10 вибухів на південь від Мелітополя, в бік Молочного лиману, куди окупанти звозили свою військову техніку. Вибухи йшли по наростаючій: спочатку їх почули мешканці південних вулиць, згодом все місто. Збираємо більш детальну інформацію. Про це повідомив мер Мелітополя Іван Федоров.

Херсонщина

ЗСУ "відрізали" російську армію від постачання озброєння з Криму, — заявив голова Херсонської ОВА Янушевич. "Хірургічними" ударами повністю виведені з експлуатації практично всі великі мости — Антонівський (залізничний та автомобільний) та Новокаховський. Залишилися лише пішохідні переходи. Вчора ввечері ЗСУ знову завдали удару по Антонівському мосту в Херсоні.

Як виїхати з тимчасово окупованої території Херсонської області? Пораду дає Херсонська ОВА: потрібно звернутися на "гарячу лінію" Херсонської ОВА 080 033 09 51 та повідомити свої дані — прізвище, ім'я, по-батькові та номер мобільного телефону — для внесення в списки на евакуацію. Якщо можливості зателефонувати немає або ви знаходитеся за кордоном, а евакуації потребує хтось із ваших близьких, — пишіть у месенджери Viber, Telegram, WhatsApp чи Signal за номером +380930119596.

Народна артистка України Ружена Рубльова перейшла на бік росіян. Ті її призначили "директоркою" одразу двох херсонських музичних шкіл. Про це повідомила керівниця Херсонського міськуправління культури Світлана Думінська у Facebook. Ружена Рубльова працювала в Херсонському обласному академічному музично-драматичному театрі ім.  М.Куліша з 1999-го як провідна артистка театру, хормейстер. У березні 2021 року їй було надано звання "Народна артистка України".

14:15 — повідомляють про знищення російського складу боєприпасів неподалік від Херсону. Наразі відбувається детонація і все палає. Чекаємо на подробиці.

Щодо ситуації на Херсонщині станом на 14:50:

  • Влучання в Антонівський автомобільний і залізничний мости.
  • Влучання в базування росіян в районі Чорнобаївки.
  • Був нанесений удар по ворожі колоні, яка рухалася по шосе в районі Олешок.
  • Нова Каховка. Влучання в базуванню росіян + відмінусування складу БК. 
  • Влучання в базування росіян в Широкій Балці. Підтверджено ~ 65 денацифікованих росіян.

Одещина 

Одеська ОВА сьогодні надіслала меру міста Геннадію Труханову роз'яснення про те, що пам'ятники Катерині II та Олександру Суворову треба знести. У листі, підписаному заступником голови ОВА Борисом Волошенковим, зазначено, що російська пропаганда використовує ці об'єкти "для просування ідей щодо належності території Одеської області до російської федерації". Надсилання листа пов'язане з тим, що, попри тиск з боку обласної влади, Труханов виступає проти знесення пам'ятників.

Командира російського корабля "Адмірал Макаров", який віддавав накази запускати крилаті ракети по Одесі та Миколаєву, судитимуть, про це повідомили у пресслужбі ДБР. За інформацією ДБР, вони завершили досудове розслідування. Згаданий командир у 2014 році не погодився переїхати на територію України після окупації Криму. Він присягнув на вірність росії та служив в російському флоті. Капітана фрегата "Адмірал Макаров" звинувачують у державній зраді. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Захід України

В Івано-Франківську з вересня відкриють 40 дитячих садків, однак до них зможуть піти лише діти, у яких обоє батьків працюють або служать в ЗСУ. П'ять франківських садочків не працюватимуть за рішенням військової адміністрації: у них відсутні укриття.

Укриття в школах Коломиї

А ось у Коломиї усі школи та дитсадки готові приймати дітей. Навчальні заклади Коломиї готові приймати учнів, батьки яких вибрали очне навчання для дітей. За результатами роботи кожен заклад має місце, де діти зможуть перебувати під час повітряної тривоги. Особисто в цьому пересвідчуються і батьки, які цими днями приходять оглянути результати роботи.

В Ужгороді на базі притулку "Я допоможу" для дітей-переселенців відкрили освітній простір. У навчальному приміщенні буде змога відвідувати онлайн-уроки та виконувати домашні завдання. Також планують проводити заняття з психологом, розвиваючі тренінги та майстер-класи.

3
917

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: