fbpx
Сьогодні
12:01 31 Сер 2022

На Запоріжжі окупаційна влада відмовилась робити спецперепустки для експертів МАГАТЕ

Так звана окупаційна "влада" Запорізької області оголосила, що не робитиме спецперепустки учасникам місії МАГАТЕ, щоб ті швидко потрапити на ЗАЕС

Про це інформує колаборант Володимир Рогов, який називає себе членом головної ради окупованої Запорізької області України, в Telegram, ТАСС.

Окупаційна влада також додала, що, виявляється, вона очікує на прибуття місії в Енергодар вже зранку 1 вересня.

"Місія МАГАТЕ стоятиме у черзі, щоб потрапити на звільнену (захоплену росіянами – ред.) частину Запорізької області. Це викликано тим, що спецперепустки їм робити не будуть", пояснив колаборант.

Гауляйтер зазначив, что учасники місії "могли б швидко та без перешкод потрапити туди з росії".

Водночас російські ЗМІ повідомляють, посилаючись на "місцеву владу", що у військовій адміністрації окупованого Енергодара очікують на прибуття місії в місто зранку 1 вересня.

Що передувало?

Як повідомляла Рубрика, 31 серпня місія Міжнародного агентства з атомної енергії вирушила з Києва до Запорізької АЕС, де має оцінити ситуацію та встановити постійне представництво.

Російські загарбники у свою чергу заявили, що дають місії на роботу 1 день.

Раніше, Україна неодноразово наголошувала на необхідності місії МАГАТЕ на ЗАЕС.

Президент Володимир Зеленський заявляв, що місія може швидко й безпечно потрапити на станцію в легальний спосіб — через вільну територію України.

Минулого тижня після російських обстрілів уперше в історії сталося повне відімкнення ЗАЕС від енергомережі.

Фахівці Держатомрегулювання щодня прораховують напрямок вітру і потенційне забруднення територій, якщо на Запорізькій атомній електростанції станеться аварія.

29 серпня делегація вирушила до України. До її складу ввійшли 14 міжнародних експертів. Як писало видання New York Times, до складу місії входять експерти з Польщі та Литви, які є дружніми до України, а також із Сербії та Китаю, які підтримують відносини з росією.

Решта учасників — представники країн, які здебільшого стояли осторонь війни росії проти України або тримали відкритими зв'язки з кремлем. Це Албанія, Франція, Італія, Йорданія, Мексика та Північна Македонія.

30 серпня місія МАГАТЕ прибула до Києва. З членами місії зустрівся президент Володимир Зеленський.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: