fbpx
Сьогодні
08:46 27 Сер 2022

Омбудсмен: Загиблих в Оленівці військовополонених окупанти тримають в Донецьку та Маріуполі

Фото: t.me/inapalm

Російські загарбники, ймовірно, тримають тіла жертв влаштованого ними теракту в Оленівці у Донецьку та Маріуполі

Про це розповів уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець в інтерв'ю "Настоящему времени".

Як зазначив осбудсмен, поранені внаслідок вибуху українські військовополонені також перебувають у Донецьку.

Лубінець також наголосив, що російська сторона не захотіла допустити його до постраждалих воїнів.

"Коли я звернувся з приводу свого приїзду туди, я звернувся із пропозицією, щоб російська сторона розпочала процедуру видачі тіл загиблих родичам у нас в Україні.

Щоб я був допущений до наших поранених хлопців. Нічого не було зроблено. Російська сторона і тут все проігнорувала", сказав омбудсмен.

Лубінець зазначив, що також особисто хотів побувати на місці трагедії разом із омбудсменкою російської сторони Тетяною Москальковою.

До того ж, щоб у їхній присутності туди допустили представників Організації Об'єднаних Націй та Міжнародного комітету Червоного Хреста. Однак приїхати до Оленівки можна лише у разі погодження візиту з російською стороною.

"Цього не було зроблено. І, звичайно, чим більше минає часу після цієї трагедії, тим менше залишається доказів цього злочину", – додав Лубінець.

Омбудсмен заявив, що після аналізу фотографій та відео з Оленівки Україна має всі дані, щоб стверджувати, що цей теракт у колонії заздалегідь спланований РФ.

Він наголосив, що це був саме терористичний акт, публічна страта українських військовослужбовців, а зовсім не обстріл із боку ЗСУ.

Дані українських та міжнародних експертиз вказують на те, що підрив одного чи кількох снарядів, які дають дуже велику температуру, стався всередині будівлі, куди перевели полонених воїнів.

"Саме тому на фотографіях і на відео чітко видно обвуглені тіла. Є дуже багато розбіжностей. Наприклад, якщо там знаходилися в бараках люди, то при такій високій температурі матраци не згоріли повністю.

З одного боку, ми бачимо залізні ліжка, які не зачеплені, з іншого боку, ми бачимо матраци, які, за відчуттями, щойно принесли. Тому там розбіжностей дуже багато. Все це – свідчення того, що Російська Федерація інсценувала цю трагедію", розповів Лубінець.

"Це досить легко перевіряється і вже перевірено: за супутниковими даними, за GPS-навігаторами це було все встановлено. Цього немає. І з цього погляду Російська Федерація мала на меті дискредитувати отримання Україною військової допомоги з боку західних союзників. Але не вийшло", резюмував він.

Довідка

Нагадаємо, вранці в п'ятницю російські медіа повідомили про обстріл колонії в Оленівці на Донеччині, де утримувалися українські полонені. Пропагандисти стверджували, що є щонайменше 53 загиблих.

Генштаб України спростував звинувачення РФ, що удар нанесли ЗСУ.

За інформацією Генштабу, росіяни намагалися приховати катування і вбивства полонених.

У розвідці вважають, що вбивство українських полонених в Оленівці на Донеччині організували найманці ПВК "Вагнера" за особистою вказівкою Євгена Пригожина, не узгодивши це з керівництвом Міноборони росії.

СБУ перехопила телефонні розмови, в яких загарбники підтверджують, що саме російські війська винні у вибуху в колонії окупованої Оленівки, внаслідок якого загинули щонайменше 53 українських полонених.

Підрозділи "Азову" оголосили полювання на усіх причетних до масового вбивства українських військовополонених в Оленівці 29 липня.

Зазначимо, що ООН підготувала команду фахівців із встановлення фактів, яка готова розслідувати загибель близько 50 українських військовополонених у колонії Оленівки. Проте група експертів поки що не зможе зайнятися розслідуванням на місці події.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: