fbpx
Сьогодні
21:15 18 Сер 2022

Теракт в Оленівці: генсек ООН призначить бразильського генерала керівником місії з розслідування

English version here

Фото: t.me/inapalm

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш має намір призначити бразильського генерала Карлоса душ Сантуша Круза керівником місії з розслідування вибуху в Оленівській в'язниці 29 липня, внаслідок якого загинули десятки українських військовополонених.

Про це він заявив у четвер після тристоронньої зустрічі у Львові з Президентом України Володимиром Зеленським та Президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом, передає "Укрінформ".

"Сьогодні ми також обговорили розслідування трагічного інциденту в слідчому ізоляторі в Оленівці 29 липня. Те, що там сталося, неприйнятно. Усі військовополонені перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права", – сказав він.

За його словами, Міжнародний комітет Червоного Хреста повинен мати до них доступ, хоч би де вони перебували.

Гутерреш розповів, що створив місію зі встановлення фактів, пов'язаних із вибухом у в'язниці, яку очолюватиме Сантуш Круз.

"Генерал Сантуш Круз – шанований військовий з більш як 40-річним досвідом роботи в галузі національної та міжнародної громадської безпеки і військової служби, у тому числі як командувача миротворчими операціями ООН", – пояснив генсек ООН.

Гутерреш зазначив, що продовжуватиме працювати над отриманням гарантій щодо місця трагедії «та інших відповідних місць».

"Простіше кажучи, місія зі встановлення фактів має бути вільна в пошуку фактів", – додав він, пояснивши, що "насамперед це означає безпечний, надійний і безперешкодний доступ до людей, місць і доказів без будь-якого втручання з чиєїсь сторони".

"Ми продовжуватимемо робити все від нас залежне, аби просувати ці та інші зусилля відповідно до потреб українського народу", – підкреслив Генсек.

Довідка

У ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії №210 смт Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області у будівлі, в якій утримувались українські військовополонені, стався потужний вибух. За даними російської сторони, загинуло близько 50 українських захисників, ще понад 70 дістали тяжкі поранення.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: