fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:06 18 Сер 2022

Хроніка подій: 176 день оборони України від російської агресії

English version here

фото: ГУ ДСНС у Харківській області

Сьогодні 18 серпня і вже 176 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Головне управління розвідки України повідомляє, що після недавніх вибухів у Криму російські війська переміщують частину авіатехніки на запасні аеродроми, вглиб і за межі півострова. Усього зафіксовано переміщення не менше 24 літаків та 14 вертольотів. Загарбники відчувають, що розплата близька. Але марно — ЗСУ дістануть рашистські бляшанки будь-де.

Оперативна інформація від Генштабу станом на ранок:

  • Росіяни здійснили дистанційне мінування місцевості неподалік Леб'яжого.
  • Окупанти вели наступ у напрямках Володимирівка — Соледар, Покровське — Бахмутське, Покровське — Бахмут, Клинове — Бахмут, Семигір'я — Зайцеве, Семигір'я — Кодема та Гольмівський — Зайцеве. На жодному з напрямків наступу загарбники не досягли жодних позитивних результатів та з втратами відійшли.
  • Ворог вів наступ на напрямку Лозове — Первомайське, успіху не мав, відійшов.
  • Намагався вести штурмові дії у напрямку Єгорівка — Шевченкове, успіху не мав, відійшов.

Вночі ЗСУ знищили склад БК в Амвросіївці на Донеччині. Також цієї ночі горіло-палало в окупованій Новій Каховці — ЗСУ знищили базу російських військових.

Мінуючи територію на східній лінії фронту на Запоріжжі, росіяни, ймовірно, готують оборону наземних комунікацій у трикутнику 

Мелітополь — Токмак — Бердянськ, — повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

176 день війни лінія фронту

А ось так виглядає "просування" армії рф в Україні:

▪️Чорна лінія — 10 липня

🔻Червона лінія — 14 серпня

"За місяць жодних видимих результатів. Очікуємо перелом в першій половині вересня. Закінчення активної фази війни зі звільненням правобережної Херсонщини та частини Приазов'я — січень 2023 року. Далі все залежить від багатьох чинників, але ініціатива на той час остаточно буде перехоплена Україною. Повне закінчення гарячої фази — осінь 2023 року", —  прогнозує представник Пентагону.

Країна-терористка скаженіє і намагається помститися за свої невдачі, випускаючи ракети по мирних українських об'єктах. Вранці й вночі під удари окупантів потрапили Запоріжжя, Дніпропетровщина, Харківщина. Голова Харківської ОДА Олег Синєгубов назвав минулу добу "однією з найтрагічніших для області".

медики

Робота медиків у закладах охорони здоров'я на захоплених росіянами територіях не вважатиметься колабораціонізмом, — повідомив голова МОЗ Віктор Ляшко. "Співпраця з окупантами з політичних мотивів, яка буде зафіксована — це можна вважати колабораціонізмом", — уточнив Ляшко в інтерв'ю "РБК-Україна".

Після переговорів із Володимиром Зеленським Антоніу Гутеріш заявив, що ООН створить комісію з розслідування теракту в Оленівці, де загинули понад 40 українських військовополонених. Комісію очолить бразильський генерал дос Сантос Крус, який має 40-річний досвід роботи, зокрема і як керівник миротворчих місій ООН.

І трохи вечірнього заспокійливого: на Бєлгородщині палає склад боєприпасів. Губернатор в'ячеслав гладков заявив про евакуацію жителів села Тимоново і сусіднього села Солоті через детонацію на складі боєприпасів у Бєлгородській області. Губернатор стверджує, що жертв традиційно "немає".

Місцеві жителі повідомляють про вибухи в окупованій Новій Каховці. Чекаємо на підтвердження.

Також повідомляють про вибухи в Керчі (Крим). За інформацією мешканців міста, було два вибухи. Вибухи нібито були в районі мосту. Місцева окупаційна "влада" запевняє, що там спрацювала протиповітряна оборона. Подробиці дізнаємося вранці.

Майбутній оксамитовий сезон у Криму буде "яскравим", — заявив радник голови ОПУ Михайло Подоляк. Він запевнив, що Україна зробить усе для ліквідації військових об'єктів та незаконно збудованих мостів на півострові за роки окупації. За його словами, Київ продовжить наполягати на добровільному демонтажі москвою незаконно споруджених об'єктів. Якщо ворог не погодиться — у хід підуть інші засоби.

США не проти того, щоб Києв завдавав ударів по Криму західною зброєю, — пише Politico. "Звичайно, ми не обираємо цілі, і все, що ми надали, призначене для самооборони. Будь-яка мета, яку вони вирішать переслідувати на суверенній українській землі, за визначенням — самооборона", — сказав співрозмовник видання в Білому домі. На уточнююче питання про півострів він підкреслив, що "Крим — це Україна".

Трофеї і цілі ЗСУ

Воїни добровольчого спецпідрозділу "Сонечко" із Закарпаття під час успішної операції на Донеччині захопили російський танк Т-72 Б.

На Харківщині знайшли залишки збитого навесні Су-30СМ. Льотчик тоді катапультувався і потрапив у полон, але сам літак не могли знайти кілька місяців.

Ядерні об'єкти 

Захоплення російськими військами ЗАЕС ставить під загрозу населення України, сусідніх країн і міжнародного співтовариства загалом, — говорить Єнс Столтенберг. Генеральний секретар НАТО заявив про необхідність негайного виведення окупаційних військ рф із Запорізької атомної електростанції та допуску до неї фахівців МАГАТЕ. Дуже важливо, підкреслив Єнс Столтенберг, "щоб міжнародна спільнота була єдиною в протистоянні неспровокованій агресії росії".

Міноборони рф звинуватило Україну в підготовці "резонансної провокації" на Запорізькій АЕС на тлі візиту генсека ООН Антоніу Гутерреша до України. При цьому в міноборони рф стверджують, що важких озброєнь ні на території ЗАЕС, ні в прилеглих до неї районах російські війська не мають, "там є тільки підрозділи охорони". 

Проте українській стороні добре відомо, що на території АЕС і біля неї знаходяться озброєння та боєприпаси армії росії.

Гендиректор МАГАТЕ готовий очолити делегацію на Запорізьку АЕС, — про що у Twitter повідомив голова МЗС Дмитро Кулеба.

росія розпочала новий виток ядерного терору. Тепер рф загрожує зупинити роботу ЗАЕС. Генерал-лейтенант окупантів Ігор Кирилов озвучив умову, за невиконання якої ЗАЕС буде зупинено: "За продовження негативного розвитку ситуації, пов'язаної з обстрілами атомної станції Україною". Цинізм росії просто зашкалює!

При цьому рф відмовилася від створення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС. В МЗС росії заявили, що така пропозиція неприйнятна, оскільки "зробить станцію вразливішою". 

Зупинка ЗАЕС окупантами наблизить сценарій радіаційної катастрофи, — відреагував Енергоатом. Через відключення генераторів ЗАЕС їх не можна буде використовувати для охолодження палива в разі знеструмлення станції. 

росія готує завтра провокацію на Запорізькій АЕС, представники "Росатому" вже покинули станцію, — заявляють в українській розвідці. "Окупанти оголосили несподіваний "вихідний" на Запорізькій атомній станції. 19 серпня на ЗАЕС перебуватиме лише оперативний персонал. Усім іншим співробітникам вхід буде закрито. Також відомо, що представники "Росатому", які останнім часом постійно перебували на станції, терміново залишили територію об'єкта", — повідомили в ГУР. Там також нагадали про заяву міноборони рф, яка вже встигла звинуватити ЗСУ у "підготовці теракту".

Експерти змоделювали, як рухатиметься радіоактивна хмара, якщо російські окупанти спровокують катастрофу на Запорізькій АЕС. Вчені з Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН створили прогноз на основі погодних умов із 15 по 18 серпня. Хмара спочатку перемістилася б на північ, потім накрила б західні області і рушила до країн Європи. А її мала частина торкнулася б сходу нашої країни.

Перемовини України з росією

Ердоган у Львові запропонує Зеленському організувати його зустріч із путіним, — повідомляє турецький телеканал A Haber з посиланням на джерела в дипломатичному середовищі. Переговори Зеленського з Гутеррешем та Ердоганом відбудуться сьогодні у Львові.

Після зустрічі Зеленський вкотре заявив, що переговори з росією можливі лише в тому випадку, якщо російські війська залишать незаконно окуповану територію України.

Водночас Ердоган сказав, що Зеленський та Гутерреш згодні з тим, що війна в Україні має бути закінчена за переговорним столом. Він додав, що на зустрічі було обговорено питання закінчення війни.

До переговорів щодо припинення бойових дій в Україні ще далеко. У свою чергу заявив представник ООН Фархан Хак за підсумками сьогоднішніх переговорів у Львові.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

176 день війни

У Великій Британії українські новобранці готуються до боїв, — пише The New York Times. У селі в Кенті, що на південному сході Англії, українські новобранці ведуть імітаційні бої під керівництвом британських командирів. Навчальне село спроєктоване так, щоб нагадувати ситуацію, з якою вони незабаром зіткнуться на передовій, у більш ніж за тисячу миль від зони тренувань.

Хорватія передала Україні буксировані гаубиці М-46 калібру 130 мм. ЗСУ отримали 15 таких гармат.

Від адміністрації Байдена вимагають надати Україні далекобійні ракети ATACMS. Лист із такою пропозицією направили майже два десятки колишніх військових та дипломатів. Підписанти вважають, що такі постачання можуть зірвати наступ росії та потрібні для ураження військових цілей у Криму. На їхню думку, війна в Україні досягла вирішального моменту й на карту поставлені життєво важливі інтереси США.

Водночас  речник Держдепу США Нед Прайс заявив, що США постачають Києву ту допомогу, яка потрібна на даному етапі бойових дій. І що вона успішно застосовується "для зупинення російських наступів".

Аналітика, яка не радує: Politico пише — в липні найбільші країни ЄС вперше не запропонували Україні нових військових зобов'язань. Дані Кільського інституту, на дослідження якого спиралася  Politico, показують, що великі європейські держави "не встигають" за військовою допомогою, що надходить із Великої Британії, Польщі та США. Зусилля таких країн як Франція та Німеччина слабшають якраз у той момент, коли Україна збирається розпочати контрнаступ.

Минулого тижня західні союзники зустрічалися в Копенгагені, щоб обговорити підтримку армії України — там домовились про допомогу на суму €1,5 мільярда. Однак Крістоф Требеш, голова української групи Кільського інституту, попередив, що ця цифра "мізерна у порівнянні з тим, що було зібрано на попередніх конференціях". Він зазначив, що Європа має розглядати війну в Україні як кризу Єврозони чи пандемію коронавірусу, на які було спрямовано сотні мільярдів екстреного фінансування. Загальна європейська допомога Україні наразі є невеликою часткою цього.

Перший гелікоптер, які придбали за кошти UNITED24, відправлено на фронт, — повідомляє Мінцифри. Фандрейзингова платформа UNITED24 передала військовим для виконання спецоперацій гелікоптер Мі-2 АМ-1. Вартість гелікоптера — 23,4 млн гривень (633 790 $). Подібна закупівля сталася вперше в історії UNITED24. Гелікоптер здатний перевозити двох важко поранених і трьох лікарів або вантажі вагою до 1200 кг на відстань до 600 км і на швидкості до 200 км/год. Це дозволить оперативно транспортувати тих, для кого кожна хвилина є критичною.

Притула розповів, на що пішли 600 мільйонів грн, зібрані на "Байрактари". За словами Притули, кошти пішли на супутник — він надасть доступ до бази даних супутникових знімків компанії ICEYE. Притула наголосив, що доступ купили більш ніж на рік уперед. "Відтепер наша армія зможе максимально швидко отримувати супутникові знімки високої якості, які допоможуть нам з оперативним плануванням операцій. "Бавовни" буде багато", — сказав Притула.

До Львова прибув президент Туреччини Ердоган. За інформацією турецьких медіа, спершу він зустрічається з президентом Зеленським, а потім відбудеться їхня спільна зустріч з генсеком ООН Гутеррешем, який приїхав напередодні.

І вже відбулася зустріч Зеленського із генсеком ООН Антоніу Гутеррешем. "Домовилися про продовження координації в реалізації зернової ініціативи. Обговорили можливі напрямки її розвитку, питання незаконної та примусової депортації українців, звільнення з полону наших військовослужбовців і медиків.

Окрему увагу приділили темі ядерного шантажу росії на Запорізькій АЕС. "Цей свідомий терор з боку агресора може мати глобальні катастрофічні наслідки. Тому ООН повинна забезпечити безпеку цього стратегічного об'єкта, його демілітаризацію та повне звільнення від російських військ", — написав Зеленський.

А також Туреччина та Україна підписали меморандум про відновлення зруйнованої української інфраструктури.

Словаччина продасть Україні винищувачі МіГ-29, незважаючи на опір усередині країни. Глава Міноборони Ярослав Надь заявив, що незважаючи на всі спроби російської пропаганди зупинити постачання зброї, Словаччина не відступить від своїх планів.

Новини від партнерів

Норвегія допомагатиме Німеччині та Європі стати незалежними від російського газу. Країна збільшила постачання енергоносіїв у держави ЄС і налаштована допомогти Європі впоратися з енергетичною кризою, — повідомив прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере.

Представники США та деякі європейські країни звернулися до голови Ради Безпеки ООН із проханням провести засідання щодо ситуації в Україні. На засіданні сторони можуть обговорити візит генсека організації Антоніу Гутерреша до України та підсумки шести місяців російської військової операції у цій країні.

Що там на росії?

У Ростові капітан російської армії всадив у таксиста чотири кулі за його проукраїнську позицію. Стрілком виявився 33-річний офіцер із московської області. "Це все путін, народ ні до чого"? 

росія стягує до українського кордону та на окуповані території ракети та боєприпаси. Про це повідомляє Управління стратегічних комунікацій ЗСУ. Зазначається, що з Улан-Уде вийшов ешелон з боєприпасами: він складається з 28 вагонів і везе 32 ракети до зенітних ракетних комплексів С-300. У Страткомі очікують, що він прибуде до кордонів України у 20-х числах серпня.

Росіянам пропонують шопінг-тури в Білорусь за тисячу доларів на двох. Метою таких турів є покупка брендових речей або оформлення міжнародних банківських карт — в росії через санкції це стало практично неможливим.

Російський брехунець 

рф намагається виставити удари по російських військових об'єктах у Криму як теракти, — повідомляє Інститут вивчення війни. Це робиться для того, щоб відвернути увагу від своїх порушень міжнародного права та підірвати заклик оголосити росію державою-спонсором тероризму.

рф починає "хитати" мирні міста України перевіреним способом. Хвиля повідомлень про замінування мчить по Україні. Повідомляють про можливу вибухівку на вокзалах, ТРЦ, зупинках у Львові, Тернополі, Вінниці та Ужгороді. Після перевірки фахівцями нічого не знаходять. Але це не означає, що такі повідомлення слід ігнорувати. Будьте обережними й пильними!

А що чутно про російських посіпак?

Мобілізація по "лнр"-вськи. У Луганську окупанти почали обмінювати їжу на інформацію про чоловіків у пенсіонерок біля під'їздів. На молодих батьків полюють біля дитячих садків. У зв'язку з цим багато чоловіків взагалі залишили місто і ховаються у селах, — розповів голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Під окупованою Макіївкою в смт Кринична — пряме потрапляння в залізничне полотно. На опублікованих у мережі фото видно, що в естакаді утворилася дірка. Характер пошкоджень полотна схожий на ті, які раніше фіксували на Антонівському мосту та греблі Каховської ГЕС. Враховуючи розташування Криничної далеко від лінії фронту, можливо, тут попрацював HIMARS. Офіційних коментарів поки що немає.

Санкціями по агресору!

Естонія припинила пускати росіян із шенгенськими візами. Обмеження стосуються подорожей з цілями туризму, відвідування спортивних та культурних заходів та поїздок з розважальними цілями. Однак у країну впускатимуть росіян, яким шенгенські візи видали інші країни ЄС, співробітників російського посольства, членів їхніх сімей, людей, які безпосередньо перевозять вантажі, пасажирів та тих, хто приїздить із гуманітарних міркувань.

Життя з урахуванням бойових дій

"Нова пошта" у співпраці з ДСНС почала розробку роботів-саперів. Це буде перший український робот-сапер для розмінування водойм, інший вид працюватиме на суходолі.

До жінок, які до 1 жовтня не стануть на військовий облік, жорсткі санкції не відразу застосовуватимуться, — повідомив нардеп Вениславський. За словами депутата, спеціальність жінок визначається дипломом. "Тобто це не ті, які працюють не за фахом, а мають відповідний документ, що підтверджує їхній рівень кваліфікації", — пояснив парламентарій.

"Укрпошта" випустить колекційну марку до Дня Незалежності України. Називатиметься нова марка "Вільні, незламні, непереможні". До неї також випускають конверт. Наклад буде всього 1 млн екземплярів.

15 мільйонів українців потребують допомоги психолога, з них 3 мільйони ризикують отримати психіатричні розлади, — заявив голова МОЗ Віктор Ляшко. Він закликав позбутися упереджень щодо слова "психолог" чи консультацій у психолога через гарячу лінію.

Зеленський підписав закон про запровадження мораторію на підвищення "комуналки". Мораторій діятиме протягом воєнного стану та 6 місяців після його завершення для тарифів на газ, теплопостачання та гарячу воду. Різницю в тарифах постачальнику компенсує держава.

Київ і область

У п'ятницю, 19 серпня, з 11:00 до 15:00 у вестибюлі станції метро "Дорогожичі"  пройдуть безпекові тренінги за участю рятувальників, саперів, медиків і психологів ДСНС України. Приєднатися до навчань можуть усі охочі. Попередня реєстрація не потрібна. Тренінг на станції метро "Дорогожичі" буде завершальним у серпні.

176 день війни

СБУ виявила в Києві незаконний склад боєприпасів, організований місцевою теробороною. Вилучено 60 незареєстрованих автоматів Калашникова та майже 1000 боєприпасів до них. "Вказана зброя могла бути використана для скоєння тяжких злочинів на території столичного регіону", — кажуть в СБУ.

Під Києвом трактор підірвався на міні. Інцидент стався біля села Зелена Поляна Вишгородського району, — повідомили в КОВА. Водій вижив, йому надають допомогу медики. У КОВА попереджають, що частину полів, лісових масивів та водосховищ області ще не обстежено на наявність вибухонебезпечних предметів.

Донеччина і Луганщина

На Донбасі росіяни дуже активізувалися. ЗСУ відбили наступи російських військ на багатьох напрямках. На жодному з напрямків загарбники не досягли жодних позитивних результатів і з втратами відійшли.

На Донеччині Загарбники завдали ракетного удару по Торецьку, здійснили авіаудар по Бахмуту та обстріляли інші населені пункти. Пошкоджено 35 приватних будинків, одну багатоповерхівку, 4 одиниці сільгосптехніки, дві будівлі комунального підприємства, школу. По області — 3 загиблих, 6 поранених.

На Луганщині росіяни пробували атакувати позиції ЗСУ із різних напрямків, але українські воїни змусили їх відступити. Окупанти застосовували артилерію, гармати, РСЗВ, танкові обстріли, авіаційний вплив.

Маріуполь. "Драмтеатр — апофеоз цинізму. Окупанти розпочинають відновлення будівлі Драматичного театру. Вчора завезено перші металоконструкції для даху та укріплення. У сквері продовжується демонтаж системи поливу, вкрадену унікальну дитячу площадку замінено на переміщену з іншого місця — з двору, зробленого за програмою "Затишне подвір'я". Проте завезли нові смітники та лавочки. Археологічну консервацію Храму Марії пошкоджено, а саму металеву модель-реконструкцію вкрадено. Руйнація та вистави на кістках — обличчя росії", — розповів Петро Андрющенко.

Харківщина

обстріли Харкова

Вчора близько 21:30 російська ракета, імовірно "Іскандер", влучила у триповерховий житловий будинок у Салтівському районі — під завалами загинули 7 людей, 17 — поранені, в тому числі 11-річна дитина. Про це повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов.

Близько 4:30 ранку ворог здійснив пуски ще 8 ракет з м. Бєлгород в напрямку Харківщини. Зафіксовані влучання ракет в Холодногірському та Салтівському районах Харкова. У Слобідському районі одна з ракет влучила в 4-поверхове приміщення гуртожитку. Станом на зараз 2 людини загинули, 18 — отримали поранення, в тому числі 2 дитини. 

176 день війни

Також сьогодні близько 4 ранку ворог завдав ракетного удару по м. Красноград. Зруйновані житлові будинки, більше 10 будинків пошкоджено. 2 мирні людини загинули, 2 — отримали поранення, серед них — дитина 12 років. 

У міноборони рф прокоментували ракетні удари по Харкову. Покидьки заявляють, що "ракетним ударом по базі іноземних найманців у Харкові знищено понад 90 бойовиків".

176 день війни

Ранковими ударами по Харкову знищено ДК "Залізничник", — повідомив голова правління УЗ Олександр Камишин. Будівля є пам'яткою архітектури стилю конструктивізму, побудована 90 років тому. До війни використовувалося для дитячих гуртків.

До 12 людей зросла кількість загиблих внаслідок російського ракетного удару по гуртожитку в Салтівському районі Харкова 17 серпня, їхні тіла дістали з-під завалів, роботи тривають. А з-під завалів гуртожитку у Слобідському районі Харкова після обстрілу рф дістали чотирьох загиблих, — повідомили в ДСНС, пошуково-рятувальна операція триває.

Після ракетних ударів рф по Харкову 17-18 серпня у лікарнях перебувають 29 поранених.

18:00 — протягом дня рятувальники розбирали зруйновані будинки. На жаль, з-під завалів дістали тіла ще 7 загиблих. Таким чином, станом на зараз в Харкові загинуло 17 людей, в тому числі хлопчик 2009 року народження, поранено 42 людини.

У Краснограді від рук росіян у власному будинку загинуло подружжя. Їхня 12-річна донька була викинута вибуховою хвилею з будинку у двір та отримала серйозні поранення. Її доставили до Харкова, де медики надають їй необхідну допомогу. Крім того, в Краснограді ще 2 поранених, — розповів подробиці Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА.

Сумщина

Росіяни не дають цивільним людям жити спокійно в Миропіллі. Сьогодні ввечері знову мінометний шквал — 20 прильотів по території громади. Постраждалих серед місцевого населення немає, руйнування уточнюються.

А зранку російські військові обстріляли зі ствольної артилерії с. Павлівка Білопільської громади. Пошкоджені приватні будинки та місцева школа — повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький. Жертв серед населення немає.

Дніпропетровщина 

176 день війни

росіяни вдарили по Криворізькому та Нікопольському районах. В останній прилетіло 15 снарядів за ніч. Поранена 57-річна жінка. Також понівечені 15 будинків, школа, авто й храм.

Запоріжжя

176 день війни

На базу окупантів у Кирилівці вчора знову доставили якісну "бавовну". Крім цього, речник Одеської ОВА Сергій Братчук також підтвердив удар по складу боєприпасів у Якимівському районі Запорізької області.

Сьогодні ворог завдав ракетного удару по Шевченківському району Запоріжжя. 4 ракети поцілили в об'єкт інфраструктури.

У Запорізькій області, в місті Оріхів, яке щодня перебуває під обстрілами російських військ, вводять тривалу комендантську годину. Вона триватиме відсьогодні до понеділка.

Мер Мелітополя вкотре закликав евакуювати жителів міста. Іван Федоров також звернувся до міжнародних організацій, щоби вони допомогли евакуювати населення.

Протягом дня на Запорізькому напрямку не припинялись обстріли з усіх наявних засобів вогневого ураження по лінії зіткнення. Противник задіяв авіацію біля Щербаків, Залізничного та Новоандріївки. Це повідомив Генштаб ЗСУ у вечірньому оперативному зведенні.

Херсонщина

Спротив у Херсоні

Замість "втомленого2 колаборанта Сальдо до Херсонської області окупанти надішлють російського гауляйтера — мера Краснодара Андрія Алексєєнка. Алексєєнко перебуває під слідством через підозру в отриманні хабаря, мабуть, йому було важко відмовитись від такої небезпечної посади.

Окупанти намагаються підлатати дірки в мосту на Новокаховській ГЕС, але проїзд важкої техніки ним неможливий. Про це в ефірі українського телемарафону розповіла начальниця об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня Наталія Гуменюк: "За нашою інформацією, проїзд можливий хіба що легкового автотранспорту, на якому вони (російські окупанти) і намагаються евакуювати своє найдорожче". Гуменюк зазначила, що міст — під вогневим контролем ЗСУ.

Офіційно мінус склад рашистів у Білогірці, — повідомив депутат Херсонської облради Сергій Хлань. Знищено 29 російських солдатів і техніку рф.

Також у Благодатному Херсонській області знищено склад БК військових росії, — повідомив речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

На Херсонщину прибули чеченські підрозділи, — дізнався ISW. Повідомляється, що чеченські підрозділи передислокуються на Херсонщину для затримання російських військових-дезертирів.

Миколаївщина 

Вранці росіяни завдали удару поблизу села Широке та тривають обстріли Березнегуватської громади. Пошкоджені сільськогосподарські будівлі. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

Темпи евакуації з Миколаєва знизилися. Про це повідомив міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич. Із майже пів мільйона людей, які жили до початку повномасштабної війни в ​​Миколаєві, у місті залишилося близько 220 тис. "Вчора евакуювали 35 осіб. Тобто щодо того, що раніше це було 500 осіб, сьогодні – це 35 осіб", — сказав Сєнкевич.

Захід України

У Львові Зеленський зустрічається не тільки з Ердоганом і Гутеррешем. Він також завітав до поранених бійців у лікарні Львівщини. Там він вручив їм нагороди та зазначив, що наші військові щодня доводять, що росія не переможе.

Затримано чиновницю зі Львова, яка допомагала незаконно переправляти чоловіків призовного віку через кордон, на чому заробила понад 8 мільйонів гривень. Ціна питання складала $1300. У вартість входила довідка про встановлення групи інвалідності, з якою можна було залишити країну.

1
163

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: