fbpx
Сьогодні
10:05 18 Сер 2022

Європа планує скоротити використання російського газу на 15%. Які альтернативи?

Фото Reuters

Альтернативні види палива, енергоефективність та робота з дому

Лідери ЄС протягом останніх місяців війни росії проти України обмірковували план скорочення залежності від російського газу або можливість повністю заборонити його імпорт. 

Вони планували зробити це у 2027 році, але оскільки газ виявився головною геополітичною зброєю агресора, а Європа нещодавно пережила хвилю вбивчої спеки, яка свідчить про глобальне потепління через збільшення кількості вуглецевих газів, цей графік може прискоритися.

Блок погодився на добровільне скорочення попиту на газ до 15% на зиму, коли попит зростає для підтримки тепла в будинках. Але існує значний ризик дефіциту, і це може спровокувати скорочення раніше. Щоб не замерзнути взимку, в ЄС пропонують запроваджувати такі рішення:

  • Перехід на альтернативні види палива. У першу чергу це стосується опалювання електричними тепловими насосами житлових будинків та лікарень, які, до речі, можуть бути набагато ефективнішими, ніж кондиціонери.
  • Підвищення енергоефективності в будівлях. Наприклад, поліпшення ізоляції та використання будівельних матеріалів, таких як бетон із негативним вмістом вуглецю, може зберегти будинки та офіси прохолодними влітку та теплими взимку, ще більше зменшуючи потреби в енергії.
  • У звіті Міжнародного енергетичного агентства, опублікованому на початку цього року, є низка інших заходів підвищення ефективності, які можуть ще більше знизити попит на газ, зокрема дозволити людям працювати вдома.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: