fbpx
Сьогодні
13:48 27 Лип 2022

Євросоюз має намір подвоїти імпорт української електроенергії

Європейський Союз хоче подвоїти імпорт української електроенергії вже найближчим часом

Про це заявила єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон.

"Разом нам у березні вдалося рекордно швидко синхронізувати Україну та Молдову з європейською мережею.

Це був історичний і символічний момент. Я продовжуватиму підтримувати наступні кроки до повномасштабної торгівлі електроенергією з Україною", заявила вона.

Вона додала, що перші транскордонні комерційні обміни електроенергією почалися в кінці червня з Румунією, а уже в липні зі Словаччиною.

"Торгова потужність в даний час обмежена 100 МВт, але Європейська мережа операторів систем передачі електроенергії збирається на цьому тижні, щоб прийняти рішення про подвоєння цієї суми", наголосила Сімсон.

Як зазначила єврокомісарка, ЄС зосереджений на забезпеченні працездатності українських систем електро- і газопостачання в умовах війни.

А той факт, що електрика і газ продовжують надходити, свідчить про надзвичайну рішучість і прихильність тих, хто працює в українському енергетичному секторі.

Як повідомляла Рубрика, за перші 27 днів експорту електроенергії до Євросоюзу НЕК "Укренерго" продала на аукціонах доступу до міждержавних електромереж на транскордонних перетинах із Румунією та Словаччиною на 500 млн грн.

Нагадаємо, що Україна приєдналася до енергомережі Європи ENTSO-E, завдяки чому електроенергія, що виробляється в Україні, зможе реалізовуватися на європейському ринку.

Україна прагне у перспективі довести пропускну спроможність для експорту електроенергії у країни Європи до 6ГВт.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: