fbpx
Сьогодні
14:15 26 Лип 2022

НЕК "Укренерго" заробив перші пів мільярда на експорті електроенергії

НЕК "Укренерго" продала на аукціонах доступу до міждержавних електромереж на транскордонних перетинах із Румунією та Словаччиною на 500 млн грн

Про це повідомляє пресслужба "Укренерго".

Зазначимо, що пройшло всього 27 днів з моменту експорту електроенергії до Євросоюзу.

У кожному з аукціонів взяли участь від 6 до 13 учасників. При цьому в напрямку Румунії в більшості торгів – 10 і більше компаній, а в напрямку Словаччини – понад 6 компаній. Загалом для участі в аукціонах вже зареєстровано більше 200 учасників.

Як повідомляють, "Укренерго" відкрило експорт електроенергії до країн ЄС, щоб держава та виробники електроенергії заробили кошти для підготовки до опалювального сезону.

Зокрема, на закупівлю вугілля, ремонти енергоблоків електростанцій та мереж.

Ціна електроенергії в ЄС перевищує українську в кілька разів. Наразі "Укренерго" реалізує на аукціонах усю доступну пропускну спроможність перетинів із Румунією та Словаччиною – 100 МВт.

Середньозважена добова ціна доступу до міждержавних електромереж на перетинах із Румунією та Словаччиною за 24 доби становила 7 700 грн/МВт.

А найбільша середньозважена ціна перетину була на аукціонах для постачання 26 липня – 14 600 грн/МВт. Абсолютний рекорд ціни в окрему годину був того ж дня і становив 19 500 грн/МВт.

Також експорт української електроенергії відбувається в Польщу (210 МВт) та в Молдову (доступно 600 МВт).

Обсяги експорту української електроенергії в Європу будуть поступово розширюватися за домовленістю з ENTSO-E. Також наразі тривають роботи для розширення міждержавних інтерконекторів з енергосистемою Польщі.

Нагадаємо, що оператори ENTSO-E погодили поетапне розширення експорту електроенергії з України.

Як зазначили у компанії, для того, щоб розпочати поетапне збільшення чистої пропускної спроможності експортного напрямку, необхідно виконати шість технічних передумов для схвалення з боку робочої групи КЄ.

Такі заходи потрібні для забезпечення стабільності роботи об'єднаної мережі та збільшення спроможності гасити низькочастотні коливання.

Як повідомляла Рубрика, з 16 березня 2022 року українська енергосистема працює синхронно з європейською континентальною мережею ENTSO-E і тепер є частиною європейського енергетичного простору.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: