fbpx
Сьогодні
13:44 08 Чер 2022

Оператори ENTSO-E погодили поетапне розширення експорту електроенергії з України

Фото: Укренерго

Оператори систем передачі Континентальної Європи мережі ENTSO-E дали позитивну відповідь на запит Укренерго про відновлення експорту електроенергії з України

Про це повідомила пресслужба НЕК "Укренерго", передає Рубрика.

Як зазначили у компанії, для того, щоб розпочати поетапне збільшення чистої пропускної спроможності експортного напрямку, необхідно виконати шість технічних передумов для схвалення з боку робочої групи КЄ.

Такі заходи потрібні для забезпечення стабільності роботи об'єднаної мережі та збільшення спроможності гасити низькочастотні коливання.

"Сьогодні енергосистема України працює в режимі пробної аварійної синхронізації. Це означає, що експортно-імпортні операції з європейськими контрагентами не проводяться.

Проте як українська, так і європейська сторони розглядають можливість поетапного взаємовигідного збільшення обсягів експорту", наголошують у повідомленні.

В Укренерго розраховують, що експорт української електроенергії до Європи забезпечить додаткову ліквідність на європейському ринку електроенергії та знизить залежність європейських країн від РФ.

При цьому Україна отримає додатковий прибуток.

"В умовах воєнного стану та активних бойових дій українській енергетиці важко зберегти довоєнні фінансові показники.

Враховуючи це, початок експорту електроенергії може стати економічно обґрунтованою альтернативою новим позикам і кредитам", підкреслюють у компанії.

При цьому в Укренерго розуміють, що для переходу з пробного режиму на постійну синхронізацію та запуску повноцінного експорту електроенергії з України необхідно виконати низку технічних заходів.

Вони забезпечать стабільність роботи енергосистеми в нових умовах об'єднаної роботи.

"В рамках Угод про синхронізацію енергосистеми України/Молдови з енергосистемою Континентальної Європи Укренерго зобов'язується продовжувати працювати над забезпеченням дотримання всіх вимог щодо транзиту до повної синхронізації. При цьому, безсумнівно, зберігаючи найвищий рівень експлуатаційної безпеки",  наголосили в компанії.

Як повідомляла Рубрика, з 16 березня 2022 року українська енергосистема працює синхронно з європейською континентальною мережею ENTSO-E і тепер є частиною європейського енергетичного простору.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: