fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:59 27 Лип 2022

Хроніка подій: 154 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 27 липня і вже 154 дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Наші військові вже втретє завдали філігранних ударів по Антонівському мосту в Херсоні. Міст тепер пішохідний. Цю інформацію підтвердила речниця пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк. Також вона зазначила, що добрі новини з Херсонської області надходитимуть і надалі. "У нас все йде вперед. Ми рухаємося за тими стратегічними напрямками, які собі позначили. І нікому нас не зупинити, навіть ворогові", — сказала вона.

Жодного припинення вогню на Херсонщині не буде, деблокада триває, — заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк у своєму інтерв'ю 24 каналу. За його словами, наразі не ведеться жодних переговорів із росією про припинення вогню. Українські війська продовжують деокупацію Херсонської області.

Про ще один "жест доброї волі" окупантів розповів Генштаб. "Минулої доби три російських Ка-52 на Херсонщині мали намір атакувати наші підрозділи,  але… завдали удару по своїх. Повертаючись, вертольоти  окупантів потрапили під "дружній" вогонь переляканих розрахунків протиповітряної оборони російських військ. Російська ППО ніколи не відрізнялась точністю, тому загарбники збили всього один свій ударний Ка-52 з трьох". Шкода, що не більше.

Також повідомляють про звільнення ЗСУ від військ рф двох сіл на Херсонщині в Бериславському районі.

Головне з ранкового зведення Генштабу ЗСУ:

  • На Харківщині ворог активно наводить понтонні переправи для покращення своєї логістики.
  • Під Сіверськом — черговий штурм у районі Верхньокам'янського, але, як кажуть у штабі, супротивник відійшов.
  • Під Бахмутом росіяни вели стрілецькі бої в районі Соледара. На південь вони атакували Семигір'я та Кодему, там зараз йдуть бої.
  • На Херсонщині противник атакував у районі села Білогірка на східному лівому березі Інгульця, але був відкинутий.

154 день війни втрати окупантів

Мінус 40070 російських окупантів! Минулої доби найбільше втрат у ворога — на Криворізькому напрямку. Слава ЗСУ! 

Президент Зеленський вніс у Раду пропозицію про призначення генпрокурором Андрія Костіна. 

Верховна Рада підтримала призначення нардепа від "Слуги Народу" Андрія Костіна на посаду Генпрокурора України. "За" — 299 нардепів.

Секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі телемарафону заявив, що у керівництва України вистачить політичної волі для знищення об'єктів на території рф, за допомогою яких обстрілюють українську територію. "Якщо буде необхідно, повірте, не здригнеться ні в кого рука підписати те, що потрібно підписати для того, щоб ті об'єкти, про які ви говорите, були знищені", — сказав Данілов.

Гуманітарні місії 

Тяжкохворі або травмовані внаслідок війни українці можуть подати заявку до "Програми медичної евакуації". Загалом завдяки міжнародній підтримці та взаємодії з партнерами МОЗ вдалося евакуювати вже понад 1 200 українців. На сайті Міністерства охорони здоров'я України в розділі "Опитування" важкохворі українці або ж ті, хто отримали травми внаслідок війни, можуть заповнити анкету.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

США докладають максимум зусиль, щоб якомога швидше передати Україні озброєння й техніку, у тому числі системи HIMARS, з останнього пакету оборонної допомоги, про який було заявлено минулого тижня, — офіційна заява Пентагона.

Українські військові будуть лікуватися в американському госпіталі в Німеччині, — заявив міністр оборони США Ллойд Остін. Попри те, що план отримав остаточне схвалення майже місяць тому, місто Ландштуль досі не приймало українських військовослужбовців для надання медичної допомоги. Метою меморандуму Остіна є усунення будь-якої бюрократичної тяганини, яка тільки уповільнює процес надання медичної допомоги. Як зазначається, це, мабуть, перший дозвіл на лікування українських бійців у військових, а не цивільних лікарнях.

Німеччина схвалила продаж Україні самохідних гаубиць Panzerhaubitze2000. За повідомленням Der Spiegel, виробник оцінив бюджет на 100 самохідних гаубиць на 1,7 мільярда євро.

Що стосується нових систем ППО IRIS-T, то їх буде поставлено в Україну до кінця року. Про це під час брифінгу заявила заступниця офіційного представника уряду ФРН Крістіані Хофман. Йдеться про постачання всього лиш одного комплексу, як пояснюють —  у зв'язку з обмеженими потужностями військової промисловості. Система має дальність дії 40 км та висоту до 20 км.

Президент України Володимир Зеленський знову запросив президента ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра до Києва, — повідомляє Bild з посиланням на українського експосла у ФРН Андрія Мельника. "Ми все ще чекаємо на його візит до Києва", — заявив Мельник.

Новини від партнерів

Прем'єр-міністр Великобританії Джонсон може стати новим генеральним секретарем НАТО після того, як Столтенберг піде у відставку. Про це повідомляє The Telegraph.

У Туреччині розпочав роботу Спільний координаційний центр з безпечного експорту українського зерна. Центр з офісом у Стамбулі контролюватиме рух усіх комерційних суден у Чорному морі, використовуючи національну інфраструктуру та інші засоби. Про це повідомив турецький міністр оборони Хулусі Акар. Зараз триває підготовка та планування виходу перших зернових суден з українських портів.

США назвали наступний крок щодо війни рф в Україні. Він полягає в тому, що за анексію окупованих територій росію чекатиме "швидка й сувора" відповідь США та союзників за дії, спрямовані проти суверенітету України. "Якщо росія продовжить реалізацію своїх планів анексії, ми відповімо швидко та суворо разом із нашими союзниками та партнерами", — заявили в дипвідомстві.

Польща закупить винищувачі, танки та самохідні гаубиці в Південній Кореї на заміну переданій в Україну техніці.

Президент США Джо Байден повернувся до роботи в очному режимі після самоізоляції через зараження ковідом. Його тест на коронавірус показав негативний результат.

А президент України Зеленський отримав нагороду від Нідерландів, яку присуджують вперше.

Що там на росії?

Природа теж за нас. У районі залізничної станції Лазурний Берег біля Сочі зійшов ґрунт, затримали 12 пасажирських та один товарний потяг. Пошкоджено дві контактні опори електромережі, — повідомили у пресслужбі ГУ МНС росії по Краснодарському краю. Потяги не ходять приблизно з 05:00. На вокзалі зібралося кілька сотень людей. Інцидент стався внаслідок перезволоження ґрунту через сильні зливи.

"Московський режим використовує війну не тільки як інструмент масового знищення українців, а і як спосіб умисного етноциду, зокрема народів рф", — Подоляк поділився статистикою, згідно з якою москвичі гинуть на фронті у 87,5 разів рідше за дагестанців, у 275 разів рідше за бурятів і в 350 разів рідше за тувинців.

Російський брехунець

"Антонівський міст зруйнували не українські націоналісти, а американські спецназівці. Це трохи ускладнює життя місцевому населенню. Але на хід війни абсолютно не впливає," — запевнив росіян місцевий гауляйтер стремоусов та підтвердив, що руху мостом більше немає. То он воно як…

А що чутно про російських посіпак?

лукашенко за традицією транслює чергову брехню. На цей раз він заявив, що українські війська самі підпалюють поля з пшеницею "заради страшної картинки". 

20:30 — у Горлівці горить БК окупантів. Про це заявив речник Сергій Братчук.

"В Горлівці БК палає,

орка в пекло забирає!

Геть, засмажений москаль,

на росії знов печаль!" — заримував Братчук.

Санкціями по агресору!

Лондон вніс до списку санкцій британця Грема Філліпса. Чоловік відомий тим, що є одним із найпопулярніших пропагандистів кремля в Британії.

Литва заборонила Патріарху Кирилу в'їзд на свою територію — інформація від МЗС Литви.

Життя з урахуванням бойових дій

В Україні працює понад 12 тисяч терміналів Starlink. "Вони допомагають рятувальникам, пожежникам, лікарям та волонтерам отримувати якісний інтернет у складних умовах. Війна — час викликів та нестандартних рішень. Наша команда перевірила, чи зможе термінал працювати в дорозі на швидкості 130 км/год. Результати передаємо у SpaceX", — повідомив Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Верховний суд остаточно підтвердив законність націоналізації ПриватБанку

Національний банк України представить пам'ятну монету "Єлизавета Ярославна" із серії "Видатні особистості України". Вона надійде в обіг 28 липня 2022 року.

В Україні на період військового стану заборонили примусове виконання рішень щодо стягнення з фізичної особи заборгованості за послуги ЖКГ. Відповідний законопроект підтримали 312 нардепів. Кого саме це стосується, читайте тут.

Київ і область

Межигір'я

Межигір'я стане пам'яткою садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення. Керування парком буде здійснювати Міністерство екології. Новий статус дозволить функціонувати резиденції й усі громадяни зможуть отримати доступ до неї. Про це у своєму звіті розповів міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

ДБР спільно з прокуратурою Києва затримали на вимаганні хабаря одного із заступників директора департаменту транспорту. Поки хабарником займаються правоохоронні органи й триватиме розслідування, його невідкладно відсторонять від виконання обов'язків, повідомив мер Києва Віталій Кличко.

Вибухонебезпечні предмети та надання першої допомоги: у Києві презентували тренінги з безпеки. Перший захід пройшов на станції метро Золоті Ворота та мав попит у пасажирів підземки. Надалі такі тренінги проводитимуть на різних станціях столичного метрополітену.

Поліція Києва викрила псевдоволонтерів, які привласнювали благодійні внески українців на допомогу хворим дітям. Троє зловмисників організували мережу кол-центрів, звідки диспетчери телефонували громадянам та просили матеріальну допомогу. Під час обшуків столичні правоохоронці вилучили у шахраїв понад 600 тисяч гривень, 2400 євро, 900 доларів США, 124 мобільних телефони, 15 ноутбуків, банківські картки, флеш-накопичувачі та чорнові записи. Фігурантам загрожує позбавлення волі на строк до восьми років.

Житомирщина

10:00 —  у Коростені чутно звуки вибухів. Коростенська адміністрація заявила, що вибухи — це не ворожа атака, а проведення навчання військових.

Донеччина і Луганщина

154 день війни

Мешканці знесеного будинку в Маріуполі змушені жити на вулиці. "Напевно, саме так гауляйтери уявляють собі "маневрений житловий фонд". А якщо чесно — тут не вистачає слів. Двадцять перше століття. Центр Європи. Люди змушені облаштовувати побут на вулиці просто неба", — написав радник мера міста Петро Андрющенко.

У Донецькій області через бойові дії знеструмлено Карлівську фільтрувальну станцію, — повідомив мер Покровська Руслан Требушкін у Telegram. Водопостачання буде відновлено після завершення ремонту.

За 26 липня росіяни вбили 1 мирного жителя Донеччини — у Сіверську. Ще 1 людина отримала поранення.

росіяни в окупованому Рубіжному вперше за три місяці почали впорядковувати стихійні поховання. Про це повідомляє Сергій Гайдай. Офіційно внаслідок обстрілів у місті встановлено 400 жертв російського вторгнення. Наразі ж там вилучено рештки 10 осіб.

154 день війни

У Маріуполі окупанти розповідають про відновлення трамвайного руху. При цьому більшість транспорту пошкоджена, а 95% контактної мережі зруйновано. Для відновлення руху рашисти ніби навіть планують змонтувати контактні дроти та встановити "нову модульну ТП". Проте все це — чергові байки. 

росіяни не припиняють щільно обстрілювати Донеччину, — повідомляє очільник ОВА Павло Кириленко. Ворог завдав три ракетні удари по Торецьку та один — по Авдіївці. Наслідки ще встановлюються.

У Бахмуті росіяни поцілили в готель, є загиблі й поранені. Рятувальна операція продовжується.

Красногорівка, Піски, Гірник та Курахівка також під постійним вогнем загарбників.

Майбутній навчальний рік в Авдіївці неможливо буде організувати навіть дистанційно. У місті немає світла, немає інтернету, зруйновані школи. Віталій Барабаш — голова Авдіївської ВЦА розповів, що деякі батьки досі не виїжджають з Авдіївки, а дехто навіть повертається з дітьми.

Окупанти запустили до Маріуполя з російського Єйська пором. росЗМІ пишуть, що використовуватимуть його для перекидання вантажів.

Українські захисники відбили атаки на Краматорському й Бахмутському напрямках, — повідомляє Генштаб.

Харківщина

Окупаційні війська росії завдали удару по Новобаварському району Харкова. За попередніми даними міської та обласної влад, загиблих або поранених немає. У житловому будинку вибиті вікна.

Від російського обстрілу Індустріального району вранці 27 липня поранення дістали шестеро людей. Такі дані оприлюднив мер Ігор Терехов.

154 день війни

Після 5 години ранку в Чугуївському районі окупанти частково зруйнували триповерхову адміністративну будівлю коледжу.

У Богодухівському районі в смт Золочів зруйновано приватний будинок та фермерське господарство. Постраждалих немає.

З-під завалів будинку культури в Чугуєві дістали третю загиблу — 83-річну жінку, повідомили у Харківській ОВА. Пошуково-рятувальна операція на місці ракетного удару рф завершена, — підтвердили в ДСНС.

У зв'язку з воєнними діями розповсюджувачів зовнішньої реклами звільнили від плати за користування місцями, що перебувають у комунальній власності міста Харкова. Відповідне рішення було ухвалено на позачерговому засіданні виконкому Харківської міськради.

Сьогодні ввечері росіяни обстріляли смт Печеніги Чугуївського району Харківської області запальними снарядами. Про це повідомив голова селищної ради Олександр Гусаров у своєму ТГ-каналі. За його словами, внаслідок обстрілу на території селища сталося три пожежі, зруйновано ділянку газопроводу.

Одна людина загинула, є руйнування внаслідок обстрілу тимчасово окупованої Борової 27 липня, — повідомляє селищна рада. За її даними, селище обстріляли з території сусіднього окупованого села Підлиман.

Сумщина

Сьогодні вдень росіяни гатили по Шосткинському району.

  • Після 13 години було 4 приходи зі ствольної артилерії по території Есманьської громади.
  • Близько 18 вечора росіяни обстріляли з мінометів територію Середино-Будської територіальної громади, 10 приходів.

"На щастя, — говорить Дмитро Живицький, — без жертв та руйнувань".

Дніпропетровщина

Дніпропетровська область уночі була під обстрілами. По Нікопольському району ворог двічі вдарив із "Градів". Випустив до 40 снарядів. Під удар потрапили дві громади — Марганецька та Мирівська. В останній пошкоджені 6 приватних будинків та газовід. Постраждала 10-річна дівчинка.

154 день війни

У Марганці поранено 54-річну жінку. Вона перебуває в лікарні. У місті пошкоджено 8 п'ятиповерхівок, лікарню, дитячий садок та транспорт промислового підприємства, — повідомив губернатор Резніченко.

Зеленодольську громаду обстріляли зі ствольної артилерії. У Великій Костромі пошкоджено лінію електропередач. Село частково без світла.

Запоріжжя

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Протягом минулої доби ворог здійснив обстріли позицій українських захисників, застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення.

За повідомленням ГУНП у Запорізькій області, за минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Мала Токмачка, Гуляйполе, Юрківка, Оріхів.

У парку окупованого Мелітополя знайшли вбиту 13-річну дівчинку. Жахливу знахідку виявили місцеві мешканці на території міського парку відпочинку ім. Горького. Перед смертю дитину зґвалтували та побили. На трупі збереглися тілесні ушкодження. Ймовірно, йдеться про мешканку Мелітополя, яка зникла 3 липня, — повідомляє РІА "Мелітополь". Дівчинка вийшла з дому приблизно місяць тому, і з того часу зв'язку з дитиною не було. Про причастя до злочину окупантів говорить той факт, що родичам наполегливо рекомендують нічого не розголошувати.

Херсонщина

Херсон чекає ЗСУ

На Херсонщині ЗСУ звільнили від військ рф Лозове та Андріївку Бериславського району, — ОК "Південь".

ЗСУ завдали ударів по Антонівському автомобільному та залізничному мостах у Херсоні, а також по понтонах у районі Дар'ївського мосту. Рух Антонівським автомобільним мостом перекрито.

Голова окупаційної "адміністрації Херсона" сальдо підтвердив, що вночі ЗСУ поцілили не лише в Антонівський міст, а й у залізничний міст через Дніпро.

На час "відновлення мосту" окупанти зібралися створювати поромні переправи через Дніпро.

Сергій Хлань пояснив, чому ні понтони, ні пороми не допоможуть окупантам. "Стосовно першого: велике русло річки в цій частині, течія і те, що це в принципі не надто міцна споруда — роблять цю альтернативу вразливою і недовговічною. Щодо порому, то хай збираються на тій переправі. Можна всім разом і з колаборантами також. Навіть назву придумувати не потрібно, вже готова — "200", — написав Хлань.

Усі три відділення окупаційного "Промсвязьбанку" в Херсоні не змогли повноцінно почати роботу. Усе через нестачу працівників — херсонці не хочуть працювати на окупантів. Як повідомляє Центр національного спротиву, банк відповідає за економічну окупацію регіону, адже саме через нього відбувається перехід у "рублеву зону". Також банк збирає особисті дані населення для підготовки "референдуму" й паспортизації. Але, попри нестачу роботи в Херсоні, містяни не хочуть йти працювати у цей "банк". Скоріш за все росіяни діятимуть так само як із вчителями й лікарями — спробують завозити робітників із росії.

Під час артилерійських обстрілів росіянами населених пунктів Осокорівка, Ольгіне, Брускінське та Високопілля одна людина загинула та 9 отримали поранення, — повідомляє поліція Херсонської області.

У Херсоні Рух спротиву підірвав автівку так званої "поліції російської окупаційної адміністрації" за допомогою радіокерованого фугасу. В результаті один поліцейський "відбув на концерт до кобзона", а другий дещо "затримається" у медичному закладі. ГУР МО України нагадує всім зрадникам про неминучу розплату за допомогу російським окупантам.

У Чернянці на Херсонщині знищили базу окупантів. Про це розповів речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

Миколаївщина

Миколаїв із ранку знову під обстрілом, — повідомив Віталій Кім. "Влучення були в промислову зону та ремонтне підприємство. Також пошкоджено будівлю та приватний транспорт. Попередньо без жертв та постраждалих", — написав Кім у телеграм-каналі.

Генерал Марченко повернувся до Миколаєва! "Є у нього завдання, які він буде виконувати на території Миколаївської та Херсонської областей", — прокоментував новину Кім.

Генерал Марченко працюватиме з партизанами у Миколаївській та Херсонській областях. Також Кім додав, що ЗСУ готуються до контрнаступу і "досить ефективно проводять вогневу поразку. Це всі ми бачимо через влучення Антонівським мостом".

У Миколаївській області збитий ворожий безпілотник, — повідомило ОК "Південь". Воїнами зенітного ракетного підрозділу ліквідовано черговий російський безпілотник оперативно-тактичного рівня, ймовірно, "Форпост".

Фото наслідків нічного обстрілу передмістя Миколаєва опублікувала обласна прокуратура. Повідомляється, що поранено чотирьох людей.

Одещина

За інформацією від Одеської ОВА, в області проходять планові заходи наших військових. Тому, якщо протягом дня будуть чутні вибухи чи стрілянина — зберігаємо спокій, це тренуватимуться ЗСУ.

У зв'язку з підписанням угоди про розблокування українських портів для експорту зерна відновлено роботу в портах Одеса, Чорноморськ і Південний. Вихід і захід суден до морських портів здійснюватиметься шляхом формування каравану, який супроводжуватиме корабель лідирування.

Ракетні удари по Затоці на Одещині залишили без світла 800 родин. Наразі енергетикам, які працюють в авральному режимі, лишилося відновити електропостачання в 19 домівках.

Захід України

154 день війни

Благодійний ярмарок "Україна понад усе" на підтримку ЗСУ провели 27 липня в ужгородській школі № 6. Проводили майстер-класи та представили вироби ручної роботи як ужгородці, так і вимушені переселенці.

1
143

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: